Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATISTIKA.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

8.4 Вартісні показники продукції промисловості

Вартісними показниками обсягу продукції промислового підприємства є: валовий оборот; валова продукція; валовий виробничий оборот; товарна продукція; відвантажена продукція; реалізована продукція; чиста продукція.

Валова продукція (ВП) є основним показником обсягу виробництва промислового підприємства, яка у вартісному вираженні розраховується за формулою: ВП = ВО-ВЗО,

де ВО - це валовий оборот, який характеризує вартість усього обсягу сукупної продукції підприємства (готових виробів і напівфабрикатів) незалежно від їх подальшого призначення; ВЗО - внутрішньозаводський оборот, який показує вартість напівфабрикатів власного виробітку.

Валовий виробничий оборот (ВВО), який розраховується за формулою: ВВО = ВЗО+ТП,

ТП - товарна продукція, яка відповідає вартості продукції поточного (звітного) періоду для відправки за межі основної діяльності (на сторону) і розраховується за формулою: ТП = ВП-НТЧ,

де НТЧ - нетоварна частина валової продукції.

Товарна продукція може бути виражена в діючих і фіксованих цінах. У першому випадку показник характеризує результати роботи у звітному періоді, в другому - для визначення динаміки обсягу продукції.

Відвантажена продукція (ВП) - це вартість продукції, на яку в даному періоді складено відповідні розрахункові документи на відвантаження і яка розраховується за формулою: ВП = ТП-(ЗК-Зп),

де 3к, Зп - залишки продукції на складі відповідно на кінець і початок періоду.Реалізована продукція (РП) - це вартість продукції, яка отримана споживачем, сплачена їм (гроші надійшли на рахунок підприємства) і розраховується за формулою: РП = ВП - (ЗОПк - ЗОПк)

Чиста продукція (ЧП) являє собою новостворену вартість вкладеного у виробництво живої праці і розраховується за формулою:

ЧП = ВП - С1,

де С1 - вартість матеріальних витрат (знос засобів виробництва, витрат сировини, палива, матеріалів).

Для характеристики в динаміці виконання плану випуску продукції за обсягом, асортиментом, сортності використовується індексний метод.

8.5 Індекси промислового виробництва

Показником виконання плану вироблення продукції за обсягом є загальний індекс фізичного обсягу продукції агрегатної форми:

q1, qпл - кількість випущеної продукції фактично і за планом в натуральних одиницях виміру; рт - ціна за одиницю продукції за планом.

Показником використання плану вироблення продукції за асортиментом є загальний індекс

де q'1 - кількість фактичного випуску продукції в натуральних одиницях виміру за планового завдання.

Контрольні запитання

1. Що вивчає статистика продукції?

2. Що характеризує такий показник розвитку економіки як ВВП?

3. Як визначається ВВП?

4.  Що таке промислова продукція , її види?

5. Що входить до статистики виробництва промислової продукції?

6. Продовжить: обсяг продукції вимірюється у…….

Лекція №9.

Тема: Статистика праці та продуктивності персоналу

План

  1. Статистика чисельності робочої сили

  2. Поняття робочого часу, його облік та структура

  3. Показники використання робочого часу

9.1 Статистика чисельності робочої сили

Розглянемо систему основних показників чисельності працюючих на всіх господарюючих суб’єктах незалежно від форм влас­ності, які використовують найману працю (робочу силу).

Основним показником наявності робочої сили є облікова чисельність працюючих.

Облікова чисельність на дату — це показник чисельності працівників облікового складу на певну дату звітного періоду, наприклад, на перше або останнє число місяця, включаючи прийнятих та виключаючи тих працівників, які вибули в цей день.

Якщо підприємство на вказану дату не працювало, чисельність відображається станом на останній день роботи, що передував цій даті.

До облікового складу працівників підприємства мають зарахуватись усі працівники, які прийняті на постійну, сезонну, а також на тимчасову роботу строком на один день і більше, з дня зарахування їх на роботу. В обліковому складі працівників за кожний календарний день ураховуються як фактично працюючі, так і відсутні на роботі з будь-яких причин, тобто всі працівники, які перебувають у трудових відносинах, незалежно від форми договору.

До облікового складу входять також працівники, які тимчасово не працюють на підприємстві з таких причин: через хворобу; у зв’язку з виконанням державних або громадських обов’язків; тимчасово залучені на с/г та інші роботи; перебувають у щорічних, щорічних додаткових, а також додаткових відпустках, надання яких передбачене законодавством.

Не включаються до облікового складу працівники, які не перебувають у штаті даного підприємства. До них належать такі працівники: залучені до виконання робіт за договорами цивільно-право­вого характеру, включаючи договір підряду; прийняті для виконання разових спеціальних робіт: наприклад, консультації лікарів у медичних закладах, ремонтні роботи тощо; прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств.

З аналітичною метою використовуються також так звані показ­ники явочної і фактично працюючої кількості робітників. Зазначені показники є моментними і можуть бути розраховані на будь-який момент часу (добу) або період.

Явочне (кількість тих, хто з’явився) показує, скільки чоловік спискового складу з’явилось на роботу.

Кількість фактично працюючих — скільки чоловік з числа з’явившихся, що почали працювати.

Для характеристики чисельності працюючих за період розраховуються відповідні середні показники — середньооблікова, середньоявочна, середньофактична чисельність працівників, а також середньооблікова чисельність усього персоналу в еквіваленті повної зайнятості

Середньооблікова чисельність працівників за звітний місяць обчислюється шляхом підсумовування чисельності працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, включаючи святкові (неробочі) і вихідні дні, і ділення одержаної суми на кількість календарних днів звітного місяця.

Чисельність працівників облікового складу за вихідний або святковий (неробочий) день приймається на рівні облікової чисельності працівників за попередній робочий день. У разі наявності двох або більше вихідних чи святкових (неробочих) днів підряд чисельність працівників облікового складу за кожний з цих днів приймається на рівні чисельності працівників облікового складу за робочий день, що передував вихідним та святковим (неробочим) дням.

Середньооблікову чисельність працівників можна отримати, якщо скласти кількість людино-днів явок і неявок на роботу за всі дні періоду та поділити їх на кількість календарних днів.

Отже, розрахунок середньооблікової чисельності працюючих може мати вигляд:

де — середньооблікова чисельність працівників за місяць; Т — облікова чисельність працівників за кожну календарну добу місяця (за винятком чисельності працівників, що не враховуються при визначенні середньооблікової чисельності); Д — кількість календарних діб у місяці.

Середньооблікову чисельність за більший період (квартал, рік) на практиці розраховують за формулою простої середньої арифметичної: шляхом ділення суми середньооблікових чисел за відповідні місяці на їх кількість, тобто на 3 або на 12.

Середньоявочна чисельність визначається як відношення суми всіх явок на роботу за всі дні періоду на кількість робочих днів підприємства за цей період.

Середня чисельність фактично працюючих — це відношення суми фактично працювавших за всі дні звітного періоду (відпрацьованих людино-діб) на кількість діб роботи підприємства.

Останні два показники розраховуються тільки для категорії робітників.

Методика розрахунку показника середньооблікова чисельність усього персоналу в еквіваленті повної зайнятості базується на перерахун­ку всього персоналу, який залучається до роботи у звітному періоді та отримує відповідну заробітну платню (доход) (як за відпрацьований робочий час, так і не відпрацьований, але оплачений), в умовну чисельність працівників, що виконують роботу повний робочий день, виходячи з установленої її тривалості.

Це означає, що працівники, які фактично відпрацювали менше встановленої норми робочого часу, перераховуються в еквівалент повної зайнятості (повного робочого дня).

Працівники, які перебували в оплачуваних щорічних або додаткових відпустках та в інших випадках збереження за ними пов­ністю заробітної плати, включаються як такі, що повністю відпрацювали робочий час, тобто як цілі фізичні одиниці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]