Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATISTIKA.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

8.2 Валова додана вартість (вдв) та валовий внутрішній продукт (ввп)

Валовий внутрішній продукт (ВВП) — один з найважливіших показників розвитку економіки, який характеризує кінцевий результат виробничої діяльності економічних одиниць-резидентів у сфері матеріального і нематеріального виробництва. Вимірюється вартістю товарів та послуг, виготовлених цими одиницями для кінцевого використання. ВВП — сума валової доданої вартості (ВДВ) галузей плюс чисті податки на продукти (ПДВ) та імпорт (ЧПІ) не зараховані до неї: ВВП = ∑ ВДВ + ПДВ + ЧПІ.

ВВП визначають, як суму первинних доходів, розподілених економічними одиницями-резидентами між виробниками товарів та послуг: оплата праці найманих працівників, чисті податки на виробництво та імпорт, валовий прибуток та валові змішані доходи. Використання ВВП — кінцеве споживання товарів та послуг, валове накопичення основного капіталу, зміцнення запасів матеріальних оборотних коштів, чисте надбання цінностей і сальдо експорту та імпорту товарів і послуг.

Валова додана вартість (ВДВ) - це сукупна вартість кінцевої продукції та галузей економіки на мікрорівні, яка розраховується як різниця між валовим випуском (ВВ) і проміжним споживанням (ПС) і визначається в основних цінах; раніше відзначений складу ВДВ, її види і методи обчислення у вітчизняній практиці.

8.3 Статистика продукції промисловості

Вироблена продукція для різних галузей економіки (промисловість, сільське господарство, будівництво, транспорт, торгівля та інше) є джерелом задоволення потреб економіки, соціальної сфери, громадян. Залежно від виду галузі обчислюються різні показники виробленої продукції.

Виробництво промислової продукції здійснюється промисловими і непромисловими підприємствами та організаціями (незалежно від форм власності), а також підприємцями. В обсяг промислової продукції входить продукція промислових підприємств, підприємств і виробництв з переробки сільськогосподарських продуктів і сировини, а також продукція підсобних промислових підприємств, які знаходяться на балансі промислових організацій.

Промислова продукція як результат промислової діяльності може виступати в кількох видах: основна; побічна; з'єднана.

Основна продукція - це результат діяльності підприємства без урахування відходів. Продукція, що випускається разом з основною і має самостійну цінність, називається побічної. Якщо при виробництві з одного виду сировини одночасно одержують кілька видів виробів, то таку продукцію називають сполученої.

При статистичному обліку за ступенем готовності розрізняють такі типи промислової продукції:

1) готові вироби, які вироблені на даному підприємстві та не потребують подальшої обробки в його межах;

2) напівфабрикати - це вироби, обробка яких закінчена в одних підрозділах підприємства і підлягає подальшій обробці в інших підрозділах того ж підприємства;

3) незавершене виробництво - це продукція, обробка якої в межах даного підрозділу підприємства не закінчена.

Випущена продукція виступає також у формах ринкових і неринкових послуг.

У завдання статистики виробництва промислової продукції входить:

1)визначення обсягу промислової продукції в натуральному, умовно-натуральному та вартісному виразі;

2)характеристика обсягу відвантаженої продукції;

3)статистичне вивчення якості і асортименту промислової продукції;

4)статистичне вивчення ритмічності виробництва і поставок промислової продукції;

5)розрахунок індексів фізичного обсягу і цін на вироблену промислову продукцію.

При статистичному обліку обсягу продукції існують три основні методи його виміру: у натуральних, умовно-натуральних і вартісних показниках.

Основним методом обліку різних видів продукції є вартісної метод, який є практично єдиним, дозволяє привести різні види продукції до грошового виміру, і тим самим підсумувати різну продукцію. Вартісний метод обліку продукції охоплює роботи промислового характеру, готові вироби, напівфабрикати. Обсяг промислової продукції у вартісному виразі визначається:

а) у діючих оптових цінах підприємства без податку на додану вартість та акцизного збору;

б) у порівнянних цінах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]