Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
STATISTIKA.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний університет водного господарства та природокористування

ТЕХНІЧНИЙ КОЛЕДЖ

AK

Курс лекцій

з дисципліни

С Т А Т И С Т И К А”

для спеціальностей

5.03050801 «Фінанси і кредит» та

5.03050802 «Оціночна діяльність»

Рекомендовано до друку

методичною радою

Технічного коледжу НУВГП

Протокол № _____

від “­ ”__________2012 р.

Рівне – 2012

Курс лекцій з дисципліни «Статистика» для спеціальностей 5.03050801 «Фінанси і кредит» та 5.03050802 «Оціночна діяльність»/Бакунець А.А., Рівне, 2012.- с.98

Упорядник: Бакунець А.А., викладач.

Рецензент: Семенюк Ю.Ф., викладач, голова циклової комісії

Відповідальний за випуск: заступник директора з навчально-методичної роботи Васьковець Л.І.

Розглянуто на засіданні циклової комісії з напрямку

«Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології».

Протокол № 9 від 14.03.2012р.

Голова циклової комісії _________ Семенюк Ю. Ф.

ЗМІСТ

Передмова…………………...........................................................................................................4

Лекція1. „Предмет та методи статистики”…………………................................................6

Лекція2. „Статистичне спостереження”…………………...................................................14

Лекція3. „Зведення і групування статистичних даних ”…………………....................25

Лекція4. „Абсолютні та відносні величини”…………………..........................................34

Лекція5. „Середні величини та показники варіації”…………………............................38

Лекція6. „Ряди динаміки”…………………..............................................................................54

Лекція7. „Індекси”…………………............................................................................................65

Лекція8. „Статистика продукції”…………………................................................................77

Лекція9. „Статистика чисельності та продуктивності персоналу”…………………82

Лекція10. „Статистика ефективності виробництва”…………………............................91

Рекомендована література…………………………………………......................................98

Передмова

Інтерес до статистики постійно зростає в усьому світі. Праця економіста

любої спеціалізації неминуче зв’язана із збиранням, обробкою і аналізом статистичних матеріалів. Тому вивчення і оволодіння статистичною наукою при підготовці економістів високої кваліфікації має велике значення в системі вищої економічної освіти.

В нашій країні увага до статистичної науки надзвичайно загострена у зв’язку з проведенням економічних реформ, які зачіпають інтереси всіх людей.

Для підняття статистики до сучасного наукового рівня, задоволення потреб системи управління та інших соціально-економічних суб’єктів в якісній, повній, різноманітній і своєчасній інформації, вкрай необхідна докорінна її перебудова.

Важливою умовою правильного сприйняття і практичного використання

статистичної інформації, кваліфікованих висновків і обґрунтування прогнозів є

завдання статистичної методології вивчення кількісної сторони соціально-економічних явищ, природи масових статистичних сукупностей, пізнавальних властивостей статистичних показників, умов їх застосування в економічному дослідженні.

Одним із основних завдань статистики є оптимізація звітності, проведення об’єму інформації про сучасні потреби системи управління в умовах переходу до ринку. Потрібно впроваджувати замість суцільної звітності вибіркові обстеження, одноразові обліки чи опитування, що приведе до оперативного і поглибленого аналізу.

Забезпечення надійності і достовірності статистичної інформації можливе

через підвищення наукового рівня всієї статистичної методології, наближення її

до методології і стандартів світової статистичної практики.

В даний час перед статистикою стоять проблеми подальшого вдосконалення системи показників, прийомів і методів збору, обробки, зберігання і аналізу статистичної інформації. Це має важливе значення для розвитку і підвищення ефективності автоматизованих систем управління, створення автоматизованих банків даних, розподільчих банків даних, які в свою чергу могли б сприяти створенню Єдиної статистичної інформації системи (ЄСІС), що надасть можливість запровадити в практику сучасні статистичні методи аналізу, імітаційні та прогнозні методи.

В запропонованому курсі лекцій міститься системний виклад загальних категорій, принципів і методів статистичної науки, теоретичних основ соціально-економічних методів аналізу.

Лекція №1.

Тема: Предмет і метод статистики

План

  1. Предмет статистики.

  2. Основні категорії статистики

  3. Статистична методологія і функції статистики.

1.1 Предмет статистики.

Статистика – самостійна суспільна наука, яка має свій предмет і метод дослідження. Виникла вона з практичних потреб суспільного життя. З давніх часів у суспільстві з'явилася потреба виконувати такі статистичні операції, як облік населення, прибутку скарбниці держави, кількості земельних угідь, війська, наявності майна тощо. Ці статистичні операції спочатку були примітивними й стосувалися небагатьох суспільних процесів і явищ. При подальшому поглибленні суспільного розподілу праці, збільшенні її продуктивності, розвитку суспільних відносин виникала необхідність у вивченні певних закономірностей у зміні окремих суспільних явищ. Поступово статистичний облік почав охоплювати все більше й більше об'єктів, явищ і процесів суспільного життя. Виникла потреба у створенні загальних правил організації і обліку статистичної роботи. Так згодом виникла нова суспільна наука – статистика, об'єктом дослідження якої стало суспільство, явища і процеси суспільного життя.

Слово "статистика" походить від латинського слова «status» (статус), що в перекладі означає положення, становище, стан явищ, справ. У науковий обіг слово «статистика» ввійшло в середині ХVIII ст. з ініціативи німецького вченого, професора філософії й права Геттінгенського університету Г. Ахенваля (1719- 1772 рр.), який у 1749 випустив книгу про державознавство. У цьому ж університеті було вперше введено в навчальний процес дисципліну, яку Г. Ахенваль назвав статистикою. Основним змістом цього курсу було опис політичного стану й визначних пам'яток держави. Цей напрямок розвитку статистики отримав назву описувального.

Значно ближче до сучасного розуміння статистики підійшла англійська школа політичних арифметиків, засновниками якої були В. Петті (1623-1687 рр.) і Дж.Граунт (1620-1674 рр.). Вони пропонували шляхом узагальнення та аналізу цифрової інформації характеризувати стан і розвиток суспільства, виявляти закономірності зміни суспільних явищ і процесів, що проявляються в масовому матеріалі.

На початку ХIX ст. виник третій напрям розвитку статистичної науки – статистико-математичний. Представниками цього напряму були: бельгійський статистик А. Кетле (1796 – 1874 рр. – засновник вчення про середні величини), англійські вчені Ф. Гамільтон (1822-1911 рр.) і К. Пірсон (1857-1936 рр.), які використали математичні методи в біології, американські вчені Р. Фішер (1890- 1962 рр.), М. Мітчел (1874-1948 рр.), В. Госсет, відомий під псевдонімом Ст'юдент (1876 – 1937 рр.), які використовували в статистичних дослідженнях методи теорії ймовірності.

Визначним кроком у розвитку сучасної статистичної науки стало використання економіко-математичних методів і комп'ютерної техніки в дослідженні соціально-економічних явищ і процесів.

Отже статистика як окрема галузь спеціальної науки виникла з практичних потреб людей, вона є однією із стародавніх наук.

На сьогоднішній день термін «статистика» у практичній і науковій сферах вживається у кількох значеннях:

  • статистика – це статистичні дані (сукупність зведених підсумкових цифрових показників), що характеризують рівні, розміри та обсяги тих або інших суспільних явищ (певні статистичні сукупності чи суспільство в цілому);

  • під статистикою розуміють особливу галузь практичної діяльності (статистичну практику),тобто діяльність статистичних установ, спрямовану на збирання ,обробку та аналіз даних про соціально-економічні явища і процеси;

  • статистику розглядають як самостійну соціальну науку, яка займається розробкою методів збирання, зведення, обробки, аналізу і теоретичним узагальненням цифрових даних про різноманітні явища й процеси суспільного життя.

Статистика – це наука, яка вивчає кількісну сторону масових суспільних, соціально-економічних та інших явищ в нерозривному зв'язку з їх якісною стороною в певних умовах місця і часу.

Отже, об’єктами статистики є найрізноманітніші явища й процеси суспільного життя. Предметом статистики є розміри і кількісні співвідношення між масовими суспільними явищами, закономірності їх формування, розвитку, взаємозв’язку.

Статистика — багатогалузева наука. Вона складається з окремих самостійних розділів, які водночас тісно пов’язані між собою. Виокремлюють чотири складові цієї науки.

1.Теорія статистики, яка розглядає категорії, принципи, правила й методи статистичної науки, що використовуються для вивчення кількісної і якісної сторін будь-яких масових суспільних явищ і процесів ;

2.Соціально-економічна статистика, яка вивчає явища і процеси, що відбуваються у соціально-економічному житті суспільства, визначає систему найважливіших статистичних показників (валового внутрішнього продукту, національного доходу, собівартості, продуктивності праці та ін.), розробляє методику їх розрахунку та аналізу на рівні національного господарства країни чи регіону;

3.Галузеві статистики (промислова, фінансова, транспортна, сільського господарства, будівництва, соціальної інфраструктури та ін.), які визначають зміст, специфіку і методику розрахунку статистичних показників, що відображають особливості кожної окремої галузі ;

4.Статистика підприємства, яка формує і розробляє систему основних статистичних показників , що характеризують фінансово-економічний стан окремих суб’єктів господарювання різних форм власності, надає цифрову інформацію, необхідну для управління тим чи іншим підприємством й розробки його тактики і економічної стратегії на перспективу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]