Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
but_bu_zarub.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
16.62 Mб
Скачать

3.2. Вплив інших міжнародних організацій

на бухгалтерський облік

Облікові директиви країн ЄС. Крім КМСБО, питання обліку в міжнародному масштабі займаються ООН, Організація економічного співтовариства і розвитку (ОЕСР) та Європейським економічним співтовариством (ЄС).

Важливе значення для формування систем регулювання відіграють заходи з гармонізації бухгалтерського обліку, що застосовуються Європейським Співтовариством (ЄС), зокрема, Директиви ЄС.

- 239.-

Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах

Сутність ідеї гармонізації різних систем бухгалтерського обліку в рамках Європейського співтовариства полягає в тому, що в кожній країні може існувати своя модель організації обліку та система стандартів, які її регулюють. Головне, щоб ці стандарти не суперечили аналогічним стандартам в країнах-членах ЄС, тобто знаходились у відносній "гармонії" один з одним. Робота в цьому напряму проводиться з 1961 р.

З метою формування концепції розвитку обліку в країнах ЄС була сформована дослідницька група з проблем бухгалтерського обліку. її діяльність розглядалась як складова частина програми гармонізації національних версій Закону про компанії. Результати цієї роботи опубліковані у вигляді нормативних документів, які були включені кожним членом ЄС до свого національного законодавства в сфері бухгалтерського обліку.

Європейське економічне співтовариство відомо також як Європейський спільний ринок, було створено в 1957 р. До нього входять 12 країн: Бельгія, Данія, Франція, Німеччина, Греція, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Великобританія, Іспанія і Португалія. Головними завданнями при створенні ЄС було забезпечення: а) вільного обертання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів; б) єдиних митних правил; в) гармонізації права.

Для заохочення фінансової діяльності і активізації зусиль по накопиченню капіталу експерти ЄС займаються вирішенням проблеми узгодженості обліку в рамках співтовариства, що є частиною більш широкої програми уніфікації загальних принципів економічної діяльності. Зусилля ЄС в цьому напрямі унікальні, так як їх реалізація може кардинально змінити умови життя людей і функціонування бізнесу в Європі. Оскільки дана робота будується на законодавчій основі, виконання рішень по узгодженню умов функціонування бізнесу є обов'язковим для всіх компаній. Таким чином, будь-яка діяльність, в тому числі і в сфері бухгалтерського обліку, повинна виконуватися в контексті рішень і вимог ЄС.

Облікові директиви ЄС являють собою юридичні документи, адресовані країнам-учасникам. Вони передбачають узгодження законодавств про компанії країн-членів Римського Договору і стосуються таких важливих облікових питань, як уніфікація фінансової звітності компаній (директива № 4), зведена фінансова звітність (директива № 7), вимоги до кваліфікації аудиторів (директива № 8). Виконання директив є обов'язковим при певній свободі вибору форм та методів їх виконання.

До даного часу до сфери бухгалтерського обліку відносяться п'ять прийнятих директив (табл. 3.8).

- 240 -

Розділ 3. Система бухгалтерського обліку: міжнародний аспект

Таблиця 3.8. Призначення Директив ЄС

Директива

Призначення

4-та Директива від 25 липня 1978 р.

Про уніфікацію форм звітності та правил їх аудиту

7-а Директива від 13 червня 1983 р.

Про принципи складання консолідованої звітності

8-а Директива від 10 квітня 1984 р.

Про кваліфікаційні вимоги, що ставляться до аудиторів, і про взаємне визнання дипломів аудиторів в країнах ЄЕС

Директива від 8 грудня 1986 р.

Про щорічну фінансову звітність та консолідовану звітність банків та інших фінансових організацій

Директива від 15 лютого 1989 р.

Про вимоги до щорічної фінансової звітності фінансово-кредитних організацій країн-членів ЄЕС, головні контори яких розташовані поза цими країнами, що стосуються включення до цієї звітності даних про діяльність всієї організації

4-та Директива ЄС визначає основні правила ведення бухгалтерського обліку, обов'язкові для всіх країн ЄС, але не має характеру міжнародного права. Тому вона є компромісом між державами, що входять до складу ЄС. З них найважливіші ролі відіграють Франція та Німеччина з одного боку і Великобританія - з іншого. Таким чином, Директива завжди реалізується шляхом врахування специфіки бухгалтерської системи у даній країні, а також врахування економічної та юридичної ситуації, і залишає свободу вибору у таких питаннях, як структура та форми бухгалтерських звітів, методична розробка стандартів (норм).

Нижче наведено порівняльну характеристику Директив ЄС та МСБО за притаманними їм основними ознаками (табл. 3.9).

Таблиця 3.9. Порівняльна характеристика Директив ЄС та міжнародних стандартів (МСБО)

Ознака

Директиви ЄС

Міжнародних стандартів (МСБО)

Орієнтація

На фінансові звіти, їх обсяг, структуру

На загальні облікові принципи та проблеми

Врахування

державних

інтересів

Засновані на угоді держав-учасниць ЄС, тому допускають Компроміс

Розробляються незалежною організацією і можуть передбачити найзручніше вирішення проблеми

Порядок внесення змін та доповнень

Тільки за рішенням Ради ЄС

У звичайному порядку

Процедура впровадження

Обов'язкові для внесення у внутрішні нормативні акти держав-учасниць

На добровільних засадах

Строк

впровадження

Чітко встановлений

Не мають часового ліміту

-241-

Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах

Організація Об'єднаних Націй. Організація Об'єднаних Націй (ООН) також проявляє певний інтерес до проблем обліку та звітності. Це пов'язано з розширенням впливу БНК на світову економіку. Початок цієї діяльності прийнято відносити до 1973 p., коли була створена група спеціалістів, метою якої було вивчення впливу діяльності транснаціональних корпорацій на економічний розвиток та міжнародні відносини. В 1982 р. була створена Міжурядова робоча група експертів з міжнародних стандартів обліку та звітності, затверджена Економічною та соціальної радою ООН в структурі Центру транснаціональних корпорацій ООН. Група, аналізуючи звітну інформацію, засновує міжнародні організації, що займаються розглядом проблем обліку та звітності транснаціональних корпорацій; робить внесок в розробку національних та регіональних стандартів обліку; враховує інтереси країн, що розвиваються. На сьогодні група бере активну участь в розробці принципів бухгалтерського обліку в країнах СНД.

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Об'єднує уряди 24-ох країн, включаючи більшість індустріально розвинутих держав: Австралію, Австрію, Бельгію, Великобританію, Грецію, Данію, Ірландію, Ісландію Іспанію, Італію, Канаду, Люксембург, Нідерланди, Німеччину, Нову Зеландію, Норвегію, Португалію, США, Туреччину, Фінляндію, Францію, Швецію, Швейцарію, Японію. її мета - сприяти економічному розвитку країн-членів організації шляхом надання консультаційної допомоги по широкому спектру проблем, таких як, наприклад, проблема упорядкування валютних курсів. У 1976 році ОЕСР видала зведення правил управління БНК, одним з розділів якого були рекомендації щодо змісту фінансового звіту. В останній час ОЕСР приступила до огляду практики в країнах-учасницях з тим, щоб розробити рекомендації по зближенню національних методик. Експерти ОЕСР мають бажання виступити в ролі каталізатора, що стимулює діяльність різноманітних професійних організацій по узгодженню облікових стандартів, оскільки ОЕСР не має ні ресурсів, ні бажання займатися вирішенням цієї проблеми в повному обсязі.

Європейський союз бухгалтерів-експертів. Розробкою і узгодженням стандартів бухгалтерського обліку в країнах Європи займається Європейський союз бухгалтерів-експертів (ЄСБЕ). Членами ЄСБЕ (створений в 1951 р.) являються професійні організації 19 європейських країн. Рекомендації ЄСБЕ багато в чому є базовими і враховуються професійними організаціями окремих країн при виробленні правил ведення обліку та складання звітності.

- 242 -

Розділ 3. Система бухгалтерського обліку: міжнародний аспект

Крім наведених вище організацій проблемами стандартизації обліку займаються і регіональні організації. Серед них:

■=> Конфедерація бухгалтерів країн Азіатського і Тихоокеанського регіонів;

^ Міжамериканська бухгалтерська асоціація;

■=> Африканська рада з бухгалтерського обліку.

<=> Асоціація держав Південно-Східної Азії;

^> Адміністративний комітет координації (ООН);

■=> Світова організація інтелектуальної власності (ООН);

=> Генеральна угода по тарифах та торгівлі;

=> Європейська економічна комісія (ООН);

^> Економічна та соціальна'Рада (ООН);

■=> Комітет з природних ресурсів (ООН);

=> Комісія з транснаціональних компаній (ООН);

<=> Міжнародна асоціація розвитку (ООН);

<=> Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР);

<=> Міжнародний валютний фонд (МВФ);

=> Міжнародна організація праці (ООН);

О Міжнародний торговий центр (ООН);

=> Міжнародна фінансова корпорація; N

О- Організація економічного співпраці та розвитку.

■>• Резюме

В останній час все більшою стає проблема міжнародної уніфікації бухгалтерського обліку. Міжнародні стандарти є кроком до вирішення цього питання. Поява міжнародних стандартів сприяє поліпшенню сприйняття іноземними користувачами звітності різних країн. ,

Найбільше питанням стандартизації займається комітет з МСБО. До його складу входить багато країн, які при розробці МСБО намагаються врахувати особливості обліку кожної країни.

МСБО можна трактувати як правила складання фінансової звітності підприємствами. Вони носять рекомендаційний характер і країни на власний розсуд вирішують, яким чином їх використовувати.

МСБО мають таку структуру: вступ, де зазначається мета стандарту та пояснення, де ширше викладено положення; власне стандарт.

Тлумачення МСБО є невід'ємною частиною стандартів, і стосуються формул витрат для запасів, капіталізацією витрат на позику, стягнення нереалізованого прибутку та збуту за операціями з асоційованими компаніями, витрат на удосконалення існуючого програмного

-243- ■>

Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах

забезпечення, втілення ЄВРО, первісного застосування МСБО як первісної основи обліку, грошових внесків учасників спільно контрольованих підприємств та інших актуальних проблем МСБО.

Підсумовуючи сказане про досвід міжнародної стандартизації бухгалтерського обліку в економічно розвинених країнах, слід відмітити, що Міністерство фінансів України повинно регламентувати лише Найзагальніші принципи обчислення фінансових результатів підприємства, собівартості продукції тощо, опираючись при цьому на рекомендації професійних бухгалтерів України, а через неї - на принципі гармонізації обліку в нашій країні стосовно до міжнародного досвіду, закріпленого в стандартах бухгалтерського обліку.

&( Ключові терміни та поняття

Гармонізація, Директиви ЄС, ■ Концептуальна основа, Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку, стандартизація, Тлумачення МСБО, уніфікація

Г Контрольні питання

  1. В чому полягає сутність та значення МСБО? Якими були причини їх виникнення?

  2. Розшифрувати поняття "Концептуальна основа МСБО".

  3. В чому сутність Концептуальної основи складання та подання фінансової звітності? Яка структура Концептуальної основи МСБО?

  1. В чому полягають повноваження КСБО та Ради КМСБО?

  2. В чому полягають відмінності в повноваженнях Консультативної Ради та Дорадчої Ради?

  3. Хто входить до штату КМСБО? Які Ваші пропозиції щодо структури КМСБО?

  4. Які цілі переслідує КМСБО?

  5. Якою є послідовність розробки МСБО?

  6. Що відноситься до компетенції Міжнародної Федерації бухгалтерів?

  7. Що таке Тлумачення МСБО? Які питання вони розкривають?

  8. Якими шляхами може проходити стандартизація, в чому полягає її проблемність?

  9. Яке призначення мають Директиви ЄС?

  10. Які організації і яким чином впливають на розробку міжнародних стандартів?

- 244 -

Розділ 4. Методи і техніка бухгалтерського обліку

Мета Г

Вивчивши цей розділ Ви зможете:

■=> ознайомитись з принципами, правилами та методикою відображення в бухгалтерському обліку господарських процесів та фактів

■=> вивчити класифікацію бухгалтерських рахунків

О пояснити загальні принципи, зробити порівняльну характеристику та виявити особливості побудови планів рахунків різних країн Структура розділу

  1. Обліковий цикл

  2. Бухгалтерські рахунки та їх класифікація

  3. Загальні принципи побудови планів рахунків

  1. Історичний екскурс

  2. Принципи побудови планів рахунків

  3. Характеристика та особливості побудови планів рахунків різних країн

  • Плани рахунків країн-членів ЄС

  • План рахунків країн Організації африканської єдності

  • Плани рахунків країн англо-американської облікової системи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]