Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.посібник по ООП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
149.42 Кб
Скачать

4.1.2 Основи процесу вибуху

Вибух це швидке перетворення речовини (вибухове горіння), що супроводжується виділенням енергії та утворенням стиснених газів, здатних виконувати роботу.

Вибух, як правило, викликає інтенсивне зростання тиску і в навколишньому середовищі утворюється та поширюється ударна хвиля. Ударна хвиля має руйнуючу здатність, якщо надлишковий тиск в ній перевищує 15 кПа. Вона поширюється в газі перед фронтом полум’я з звуковою швидкістю 330 м/с. Під час вибуху вихідна енергія перетворюється в енергію нагрітих стиснених газів, яка переходить в енергію руху, стиснення та розігріву середовища. Можливі різні види вихідної енергії вибуху – електрична, теплова, енергія пружного стиснення, атомна, хімічна.

Основні параметри, що характеризують небезпеку вибуху – тиск на фронті ударної хвилі, максимальний тиск вибуху, середня і максимальна швидкість росту тиску при вибуху, дроблячи та фугасні властивості вибухонебезпечного середовища.

Максимальний тиск вибухумах) – це найбільший тиск, що виникає під час вибуху, паро або пило повітряної суміші в замкненій посудині при початковому тискові суміші 101,3 кПа.

Швидкість зростання тиску при вибуху - похідна тиску вибуху по часу на висхідній ділянці залежності тиску від часу.

Детонація – це процес хімічного перетворення системи окислювач-відновлювач, що являє собою сукупність ударної хвилі та розміщеної за її фронтом зони хімічних перетворень вихідних речовин.

4.1.3 Основи пожежної профілактики

Пожежна профілактика промислових об’єктів полягає в наступному:

- запобігання утворення горючого середовища, а також обмеження горючості речовин, матеріалів та обладнання, що використовується в виробництві;

- запобігання утворення в горючому середовищі джерел запалення;

- обмеження температури та тиску горючого середовища нижче допустимої.

На стадії проектування підприємства враховують вимоги відповідних нормативних документів:СНіП, Протипожежні вимоги, Основні положення проектування; Протипожежні технічні умови будівельного проектування, Правила пожежної безпеки в енергетичній промисловості і т.д.

Залежно від вибухопожежних виробництв при проектуванні ставляться вимоги до вогнестійкості будівельних матеріалів.

Профілактика пожеж при вогневих роботах.

До вогневих робіт на виробництві відносять газо та електрозварку та різку металів, механічну обробку з виділенням іскр та інше.

Небезпека робіт з газової різки та зварки полягає у використанні таких вибухонебезпечних речовин, як ацетилен, бутан і кисень, що знаходяться в балонах з високим тиском. При веденні робіт з ацетиленовими генераторами втрати ацетилену можливі при пошкодженні генератора, неправильному зберіганні та використанні карбіду кальцію. При електрозварювальних роботах джерелом спалаху може бути електрична дуга, частини розплавленого металу, іскри в місцях нещільного контакту заземлюючих проводів.

Заходи профілактики.

Приміщення для зберігання балонів повинне мати не нижче ІІ степені вогнестійкості, балони повинні бути захищені від сонячних променів та знаходитись на відстані не менше 10 м від вогню. Необхідно слідкувати за справністю вентилів та іншої апаратури. Перед початком робіт перевіряють заземлення розчищають площадку від горючих матеріалів, роблять аналіз повітря.