Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.посібник по ООП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
149.42 Кб
Скачать

3.2.1 Конструктивні вимоги до впм

Всі частини, деталі та допоміжні пристосування підйомних механізмів у відношенні виготовлення, матеріалів, якості зварювання, міцності, устрою, монтажу, експлуатації повинні задовольняти відповідним технічним умовам, загальним стандартам, нормам та правилам. Необхідно огороджувати всі доступні рухомі або ті, що обертаються частини механізмів. Необхідно виключити непередбачений контакт з вантажами, що переміщуються та самими механізмами при їх пересуванні, а також забезпечити надійну міцність механізмів, допоміжних, вантажозахватних та строповочних пристосувань.

3.2.2 Запобіжні пристрої впм

Для забезпечення безпечної експлуатації ВПМ використовують: кінцеві вимикачі, що автоматично відключають механізм підйому крюка або механізми переміщення крана при підході їх до крайніх положень; кінцеві упори для запобігання переходу підйомних механізмів за рельсові шляхи; обмежувачі вантажопідйомності, що запобігають перевантаженням шляхом виключення механізму підйому; пристрої, що запобігають зіскакуванню каната з крана; буферні пристрої, які амортизують удари при зіткненні з сусідніми кранами та іншими об’єктами; звукова та світлова сигналізація, що попереджує про настання небезпечного моменту при роботі крана; блокувальні пристосування для автоматичного відключення неогороджених тролейних проводів при виході людини з площадки, сходів, галереї, на яких можливе випадкове торкання до проводів; гальмівні та утримуючі пристрої (уловлювачі).

Кінцеві вимикачі встановлюють таким чином, щоб відключення приводу мало місце на відстані до упору не менше половини шляху гальмування механізму. Кінцеві вимикачі використовують в конструкціях мостових електричних кранів, а також на талях та електролебідках. Для попередження зіскакування троса з крана (при його послабленні) рекомендується використовувати крюки, що мають запобіжні засоби. Для врахування навантажень від вітру ВПМ обладнують автоматичними приладами вітрової сигналізації та захисту від вітрових навантажень.

З інших запобіжних пристроїв необхідно відмітити уловлювачі, які призначені для утримання піднятого вантажу навіть при наявності само гальмівних систем. Найбільш поширені механізми такого типу – храпові, роликові, відцентрові, клинові та ексцентрикові.

3.2.3 Реєстрація та технічне обстеження впм

Вантажопідйомні крани та ліфти відносять до обладнання підвищеної небезпеки, тому для забезпечення їх безпечної експлуатації встановлено державний нагляд, що здійснюється органами Держехнагляду. ВПМ до пуску в роботі підлягають реєстрації в органах Держтехнагляду, які видають дозвіл на їх введення в експлуатацію.

Відповідно з Правилами всі змонтовані ВПМ, а також вантажозахватні пристрої до пуску в роботу підлягають технічному обстеженню. Початкове обстеження здійснює відділ технічного контролю заводу-виробника перед відправкою крана споживачу. ВПМ, що знаходиться в експлуатації повинні піддаватись частковому обстеженню через кожних 12 місяців, а повному – через три роки. Машини, що рідко використовуються (наприклад, крани, що використовують під час ремонту виробничих приміщень) піддають повному технічному обстеженню через 5 років.

При повному технічному обстеженні ВПМ піддають огляду, статистичним, динамічним випробовуванням; при частковому – тільки огляд. Під час огляду встановлюють надійність кожного вузла та елемента машини. Стан механізмів визначають оглядом без їх розбирання та випробовуванням у роботі.

Статичне випробовування ВПМ проводять вантажем на 25% більшим її номінальної вантажопідйомності. ВПМ, що витримала статичні випробовування піддають динамічному випробовуванню для перевірки дії механізмів, гальм, пристроїв безпеки. При динамічному випробуванні використовують вантаж, що перевищує номінальний на 10%. Випробування полягає у повторному підніманні та опусканні вантажу, а також в перевірці дії всіх механізмів при їх уособленому русі. Дозвіл на подальшу експлуатацію машини дається після отримання позитивних результатів огляду та обох випробувань.

Під час експлуатації ВПМ забороняється:

- піднімати вантажі, маса яких перевищує допустиму вантажопідйомність;

- одночасно піднімати вантаж та людей, піднімати вантажі у нестійкому положенні;

- відривати вантажі, що примерзли до ґрунту, або завалені ґрунтом та іншими вантажами;

- підштовхувати вантажі при косому натягу підйомних канатів, відтягувати вантажі при підйомі;

- відключати гальма та пристрої безпеки.