Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.посібник по ООП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
149.42 Кб
Скачать

1.1.4 Стандартизація в галузі охорони праці

Вимоги з охорони праці оформлюють у вигляді стандартів, норм та правил. Ці документи затверджує Кабінет Міністрів, або за його дорученням відповідні комітети та Міністерства, як правило, з погодженням з центральними профспілковими органами.

Правила, норми та інструкції. Будівельні норми та правила (СНиП); санітарні норми проектування виробничих підприємств (СН); норми радіаційної безпеки (НРБ); правила устрою та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском; правила устрою електротехнічних установок (ПУЕ). Правила виготовлення вибухозахищеного та рудного електрообладнання та інші. Поряд з загальнореспубліканськими правилами, нормами та інструкціями Міністерства, науково-дослідні та проектні інститути розробляють галузеві правила, норми техніки безпеки та виробничої санітарії, що розповсюджуються на підприємствах однієї або декількох суміжних галузей. Ці правила та норми затверджуються Міністерствами спільно з органами державного нагляду та центрального органу профспілок.

Система стандартів безпеки праці (ССБТ). Включає стандарти підсистем з відповідними кодовими позначеннями:

0 – організаційно-методичні стандарти основ побудови системи;

1 – державні стандарти вимог та норм за видами небезпечних та шкідливих виробничих факторів;

2 – стандарти вимог безпеки до виробничого обладнання;

3 – стандарти вимог безпеки до виробничих процесів;

4 – стандарти вимог до засобів захисту працюючих.

Організаційно-методичні стандарти основ побудови системи (підсистема 0) встановлює структуру та особливості погодження стандартів ССБТ, терміни та визначення основних понять в області безпеки праці, класифікацію небезпечних та шкідливих виробничих факторів, порядок та види навчання з безпеки праці.

Підсистема 1. Стандарти цієї підсистеми визначають особливості розробки стандартів ССБТ на конкретний небезпечний та шкідливий виробничий фактор або речовину.

Підсистема 2. Встановлює вимоги безпеки до конструкції обладнання в цілому та його окремих елементів (органам управління, робочим органам, основним елементам конструкцій, засобам контролю сигналізації, захисним пристроям, особливостям монтажних та ремонтних робіт, транспортуванню, зберіганню і т.д.). Головний стандарт цієї групи встановлює особливості побудови стандартів вимог безпеки на конкретні групи, типи і види виробничого обладнання.

Підсистема 3. Встановлює вимоги безпеки до розміщення елементів технологічних систем; вимоги до режимів роботи виробничого обладнання, вимоги до робочих місць та режимів праці персоналу; вимоги до систем управління, вимоги до використання засобів захисту працюючих; методи контролю вимог безпеки.

Підсистема 4. Встановлює вимоги до конструктивних, експлуатаційних захисних та гігієнічних властивостей засобів захисту; вимоги до методів їх випробовувань та оцінки; рекомендації з використання засобів індивідуального захисту.

На підприємствах на основі загальнодержавних та галузевих стандартів з врахуванням місцевих умов розробляють стандарти підприємств з охорони праці, інструкції з техніки безпеки та виробничої санітарії для окремих технологічних процесів, робочих місць, по видам робіт, по професіям та інші.