Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по экономанализу [на украинском языке].doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
509.44 Кб
Скачать

97.Предмет ек.Аналізу.

Предметом ЕА є звич. діяльність підпр-в.,а саме операційна,інвест.,фін.Предметом операц.діял. може виступати процес вир-ва і реалізації,ресурси,доходи, та витрати підпр-в.,прибуток та фін.стан. Об”єктами ЕА виступають безпосередньо самі підпр-в.,їх підрозділи або групування підпр-в.Об”єктами аналізу госп. діяльності є ек. результати госп. діяльності. Наприклад, на промисловому підпр. до об”єктів аналізу віднос.вир-во та реаліз. Продукції,її собівартість,використ. матер.,труд.,фін. ресурсів,фін. результати вир-ва та ін.Суб”єктом ек.аналізу може виступати :безпосередньо самі підпр., конкуренти,кредитні установи,аудиторські фірми,податкові інспекції,органи влади.

98. Аналіз прибутку підприємства за даними фінансової звітності.

Прибуток – це частина чистого доходу, створеного у сфері вир-ва і як такого, що отримав свою специфічну форму на стадії реалізації. Визначається як різниця між виручкою від реалізації продукції, робіт і послуг та сумою усіх витрат на вир-во та реалізацією, якщо власні затрати перевищують грош. надходження від реалізації, то мають місце збитки від реалізації.

Загальний фін. результат, який відображається в балансі називається балансовий прибуток або збиток. Цей показник складається з прибутку від реалізації товарної продукції, прибутку (збитків) від іншої реалізації та позареалізаційних результатів (інших прибутків і збитків).

Під час аналізу треба розв”язати такі задачі:

Оцінити виконання плану за прибутком в цілому і в розрізі окремих видів прибутків і збитків.

Вивчити динаміку фінансових результатів за ряд років.

Визначити та обрахувати вплив основних чинників на зміну суми прибутку від реалізації товарної продукції.

Оцінити рівень рентабельності продукції та підприємства.

Зробити підрахунок резервів зростання прибутку і рентабельності.

Аналіз фінансових показників слід проводити за даними форми №2 “Звіт про фінансові результати”, форми №1 “Баланс підприємства”, а також даних обліку і матеріалів фінансового відділу.

99. Зв`язок ЕА з іншими науковими дисциплінами.

Теоретичною основою ЕА є політична економія,. економ теорія, яка вивчає економ закони, механізм їх дії, створює теоретичну основу для розвитку всіх економ. дисциплін. В свою чергу ЕА деяким чином впливає на розвиток ек. теорії. Багаточисельні аналітичні дослідження накоплюють інф-цію про виявлення тих чи інших економ. законів. Вивчення цієї іформації дозволяю формулювати нові, раніше невідомі закони, робити глобальні прогнози розвитку економіки країни або світової економіки. ЕА тісно пов`язаний з галузевими економіками. Глибокий аналіз госп. діяльності підпр-ва неможливо провести, не знаючи економік галузі і організації вир-ва аналізованого підпр-ва. В свою чергу результати ЕА використовуються для вдосконалення організації вир-ва, впровадження наукової організації праці. Аналіз сприяє підйому економіки окремих підпр-в і галузі вцілому.

ЕА тісно пов`язаний із плануванням і управлінням вир-ва.В аналізі широко використовуються планові матеріали.Одночасно планування і управління економіки неможливо здійснити без використання результатів ЕА. Він створює інформ. базу для розробки планів і вибору найкращих упр. рішень.

Еа також пов`язаний із менеджментом, маркетингом, фін. дисциплінами, банківською справою і кредитуванням. Без знань про діючий порядок фін-ня і кредитування галузей економіки, взаємозв`зків з фін. і кредитними установами неможливо кваліфіковано проводити ЕА госп. діяльності. З іншої сторони, ставки виплат у бюджет, умови отримання кредиту, проценти за використання кредиту постійно вдосконалюються з урахуванням результатів аналізу. Особливу роль для ЕА відіграють бухоблік і статистика. БО є головним джерелом інф-ції при аналізі госп. діяльності. Не знаючи методики БО важко підібрати необхідні матеріали і перевірити їх якість. Вони не тільки постачають йому необхідну інф-цію, а й надають деякі свої методи для її вивчення. Особливо плідно у цій справі склалися стосунки між ЕА і статистикою, внаслідок чого методика аналізу збагатилась багатьма статист. методами і прийомами дослідження.

Серед наук не економ. напряму потрібно виділити математичні й технологічні.За допомогою матем.методів аналіз проводиться більш оперативно, охоплюють більшу кількість об`єктів.Не можна аналізувати процес вир-ва не знаючи особливостей технології.

Таким чином, ЕА є синтезованою наукою, яка сформувалася шляхом інтеграції ряду наук і об`єднала окремі їх елементи. В свою чергу результати ЕА використовуються іншими науками при вивченні тих чи інших сторін госп. діяльності.