Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по экономанализу [на украинском языке].doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
509.44 Кб
Скачать

82. Аналіз оборотності оборотних коштів.

Ефективне використання фін. ресурсів визначається їх оборотністю. З усіх фін. ресурсів підпр-ва тільки неве­лика частина вільна — грош. кошти в касі або на розрах. рахунку.

Інші знаходяться в обігу: вкладені в основні й ОК, причому ОК є найбільш мобільною частиною госп. засобів. Вони безперервно поновлюються, минаючи всі стадії вироб. процесу.

Джерела фін. мобільних активів:1) Власні обігові кошти, якими володіє підпр-во в момент його заснування (вони можуть формуватися за рахунок бюдж. асигнувань, коштів, наданих засновниками даного підпр-ва, оренди, коштів, отриманих від випуску акцій та облігацій);2) Прибуток підпр-ва.

Розміри і джерела поповнення власних ОК щорічно відображаються в фін. плані.

Фін. стан підпр-ва залежить від того, наскільки швидко кошти, вкладені в активи, перетворюються на реальні гроші. Найважливіші показники госп. діяльності підпр-ва — прибуток і обсяг реалізованої продукції — знаходяться в прямій за­лежності від швидкості обертання ОК.

Прискорення обертання ОК має велике значення для стабільності фін. стану підпр-ва, виходячи з таких осн. причин:

По-перше, від швидкості обертання коштів залежить розмір річного обороту, бо підпр-во, що має невеликий обсяг коштів, але більш ефективно їх використовує, може робити такий оборот, як і підпр-во з більшим обсягом коштів, але при меншій швидкості обертання.

По-друге, з оборотністю пов'язана відносна величина витрат, що знижує собівартість одиниці продукції.

По-третє, прискорення обороту на тій або іншій стадії кругообігу коштів (наприклад, скорочення часу перебування матеріалів на складі) змушують прискорити оборот на інших стадіях.

За даними ф1, ф2: «Баланс», «Звіт про фінансові результати і їх використання» визначаються і аналі­зуються такі показники оборотності ОК:

1. Оборотність в днях (Од) — число днів, протягом яких ОК кошти завершують повний кругообіг. Визначається за форму­лою: Од=Со-Д/Р, де Со — середній залишок ОК; Д— число днів у періоді, що аналізується; Р — оборот коштів за цей період.

Середній залишок ОК у цілому або будь-якого з їх ви­дів обчислюється за формулою середньої хронологічної. Для цього бе­руться підсумки залишків II та III розділів активу балансу і за форму­лою середньої арифметичної визначається середньорічний залишок.

2. Коефіцієнт оборотності (Ко) — це число оборотів, що їх роб­лять ОК за період, який аналізується. Цей коефіцієнт ха­рактеризує розмір обсягу виручки від реалізації в розрахунку на 1 грн. ОК.

Він визначається за формулою: К=Р / СО, де Ко — коефіцієнт оборотності; Р — виручка від реалізації; СО — середній залишок ОК за період, що аналізується. Коефіцієнт оборотності засобів — це фондовіддача обігових коштів.

3. Тривалість одного обороту в днях (По) визначається за фор­мулою:

По=Д / Од, де: По — тривалість одного обороту в днях; Д— число днів періоду, що аналізується (90,360); Од — оборотність ОК.

4. Коефіцієнт завантаження коштів в обороті (Кз). Він показує суму ОК, що авансуються на 1 грн. ви­ручки від реалізації і визначається за формулою: Кз=СО/Р*1ОО, де: Кз — коефіцієнт завантаження коштів в обороті; СО — середній залишок ОК, грн.; Р — виручка від реалізації продукції, грн.; 100 — переведення грн. в коп.

Коефіцієнт завантаження коштів в обороті (Кз) — величина, зво­ротна коефіцієнту оборотності ОК (Ко). Чим менший коефіцієнт завантаження коштів, тим ефективніше використовують­ся ОК.

Методика аналізу оборотності ОК полягає в порів­нянні показників оборотності ОК підприємства за по­точний рік з аналогічними показниками за минулий рік. Таким чи­ном, виявляються тенденції поліпшення або погіршення.

Метою аналізу оборотності ОК є також визначення грош. коштів, що були вивільнені з обороту внаслідок приско­рення оборотності ОК або додатково залучені в оборот внаслідок уповільнення оборотності ОК. Для цього проводиться розрахунок: різниця в оборотності ОК в днях множиться на звітну одноденну виручку.