Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по экономанализу [на украинском языке].doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
509.44 Кб
Скачать

32.Аналіз забезпеченості матеріалалами.

Вир. процес залежить від повноцінного та своєчасного забезп. сиров., матер., паливом, напівфабрикатами, необх. інструментом та іншими матер.рес. Показник забезпеченості підприємства сиров. та мат.визначає період безперервної роботи п-ства за рахунок використ. наявного залишку матер. Визнач. цей показник діленням запасу сиров., мат., або напівф. на денну (добову) норму витрат. Одержана величина по­рівн. з нормативом або тривалістю відпов. періоду. При цьому, визн. % забезпеченості вир-ва сиров. та матер. В більшості розрахунків забезпеченість мат. визначають у %. Для цього факт наявність мат. за видами порівн. з плановою потребою на місяць, квартал, рік. К-ть сир. та мат. визн., виходячи з пла­нової потреби виробничої програми. Забезп. вир. програми матеріалів. вирахов. за формулою: Мп = Сумм (Пр • Не), де Мп — потреба мат. на вир. програму; Пр — річна програма випуску кожного виду продукції; Не — норма витрати мат. на 1 прод. Потреба окремих видів сир. і мат. визнач. як у натур., так і в варт. виразі. Загальна потреба підприємства в тому чи іншому виді цінностей визначається за формулою: Мз = Мп + Ме + Мр + Мн — Мпр, де Мз — планова заг. потреба; Мп — потр. на вир-во прод.; Ме — потр. на експериментально-дослідні роботи; Мр — потр. на ремонтні витрати; Мн — потр. на утвор. планових (нормативних) запасів на кін. періоду; Мпр — запас (залишок) на поч. планового періоду. Джерелами покриття потреб сир. та мат. можуть бути: власне в-во мат. цінностей, викор. відходів вир-ва; самозакупки, заготовки та інші внутр. джерела. До зовн. джерел відносяться надходж. мат. внут­р.галуз. перерозподілу та надх. від пост.. Надходж. цінностей за їх сумою повинні відповідати плановій потребі. Допущені відхил. слід розглядати як недолік у поста­чальній та плановій роботі.

33. Аналіз комплексних статтей витрат(кв).

До інших КВ відносять: втрати від браку; позавир. витрати. (Частина виробів у процесі виробництва, що псується через порушення технології, несправності устаткування або низьку кваліфікацію чи несумлінність робітників має назву «брак продукції»).

В статті “Втрати від браку” врахов.: вартість остаточно забрак. деталей, вузлів та виробів; вартість сир. та матер., зіпсованих понад встановлені норми при налагодж. устатк., витрати на виправл. браку; витрати на гарант. ремонт за вирах-ням вартості браку, за ціною можливого використ., утримань з осіб-винуватців браку і постачальників недоброякісних матеріалів. Аналіз “Втрат від браку” провод. шляхом співставл. вартості остаточно забраков. виробів чи деталей, витрат на виправ­л. браку, сум повернень і утримань від браку за ряд звітних періодів (в абсол. числах і у % до с/в тов. прод.), напрямків усунень браку і його складових частинах. Джерелами аналізу слугують дані аналітичного обліку та позаоблікова інф-ція: акти ,повідомлення, відомості на брак, рекламації споживачів,звіти майстерень з гарантійного ремонту,звіти відділів технічного контролю за якістю матеріалів, дні якості та інше.Скорочення втрат від браку є резервом зниження собівартості продукції. "Позавир-чі витрати" включ витрати на: тару та упаковку; транспорт. до станції відправлення; вантаження у вагони, ко­раблі, автомобілі; збут та реаліз прод; підтримку стабілізації оптових цін. Анал цих витр провод ч/з співставл за статтями кошторису фактич. планових величин, перерахованих на фактич. обсяг реаліз. Визнач. абсол. і відносне відхил. (ек-мію чи перевитр.). Джерелами такого аналізу слугують аналітичні розрахунки кошторису, облікові бух. данні,показники бізнес-плану.Скорочення позавиробничих витрат є резервом зниження собівартості продукції.