Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по экономанализу [на украинском языке].doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
509.44 Кб
Скачать

86. Аналіз витрат на 1 грн товарної продукції.

Витрати на 1 грн товарної продукції визначаються шля­хом співвідношення план. чи факт. витрат на виготовлення продукції до вартості продукції в оптових цінах підпр-ва.

На величину змін витрат на 1 грн товарної продукції впливають фактори, які групують таким чином:1) зміна обсягу виготовленої продукції; 2) зміна структури асортименту продукції; 3) зміна рівня витрат ( в план. цінах), зміна ресурсомісткості продукції; 4) зміна ціни на спожиті матеріали, тарифів на перевезення; зміна суми витрат на спожиті ресурси; 5) зміна ціни на продукцію, зміна якості продукції, зміна цін під впливом інфляції, зміна ринків збуту.

Підпр-ва випускають вироби з різним рівнем рентабель­ності. Збільшення питомої ваги виробів з рівнем рентабельності ниж­чим, ніж у середньому на підпр-ві, призводить до підвищення витрат на 1 грн товарної продукції, і навпаки. Вплив змін структури асортименту на собівартість характеризується як різниця між план. витратами на 1 грн продукції за факт. структу­ри асортименту та витратами за план. структури асортименту.

Аналіз впливу на собівартість витрат матеріалів у кожному ви­робі потребує врахування із витрат на 1 грн. продукції за фактични­ми витратами і плановими цінами планових витрат на фактичний випуск і асортимент продукції.

Аналіз впливу на собівартість оптових цін на матеріали с та­рифів на вантажні перевезення визначається як різниця між фактич­ними витратами на 1 грн продукції за цінами, діючими у звітн. році і прийнятими планом.

Аналіз впливу зниження витрат на 1 грн. продукції за рахунок цін на продукцію проводиться шляхом вирахування із витрат на 1 грн. продукції (в діючих цінах), витрат на матеріали (в діючих цінах) і планових — на продукцію.

На наступному етапі аналізу вираховується вплив кожного фак­тору на абсолютне відхилення собівартості продукції від планової. З цією метою абсолютні відхилення витрат на 1 грн про­дукції по кожному фактору множаться на фактичний випуск про­дукції в оптових цінах підпр-ва. При цьому абсолютне відхилення факт. собівартості всієї продукції від план. обумовлене та­кож зміною обсягу випуску продукції. Вплив цього фактора визначається як добуток план. собівартості 1 грн продукції та абсолютного відхилення факт. обсягу випуску продукції від пла­н.

87.Розрахунок коефіцієнта зносу основних фондів (оф).

Аналізуючи стан ОФ, насамперед на підставі даних І розділу активу бух. балансу, розраховують коефіціент спрацювання (зносу) ОФ і вивчають його динаміку за ряд років.Погіршення цього показника свідчить про серйозні проблеми з оновленням устаткування на підпр-вах країни, відсутність коштів для фін-ня цих потреб. До того ж, спрацьовані осн. засоби зумовлюють застосування застарілих технологічних процесів, що спричиняє неконкурентоспроможність продукції більшості підпр-в.

Коефіцієнт зносу ОФ = знос/балансову вартість ОФ за первісною вартістю. Збільшення коефіцієнта зносу є ознакою погіршення стану мат-техн бази підпр-ва. Проте цей коефіцієнт не відобра­жає факт. зносу основних засобів з низки причин. Наприклад, на законсервоване обладнання і трансп. засоби нараховується амор­тизація на повне відновлення, тобто фізично ці засоби не зношуються, але загальна оцінка зносу цих основних засобів змінюється.

Коефіцієнти зносу ОФ= Сума зносу ОФ/ Первісну вартість ОФ на відповідний день.