Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по экономанализу [на украинском языке].doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
509.44 Кб
Скачать

6.Аналіз прямих матеріальних витрат.

Прямі матер витрати відносяться на собівартість виробів за прямою ознакою і утворюють одноелементні статті. Непрямі матер витрати попередньо групуються в кошторис по кожній статті; утворюють комплексні статті витрат, які після розподілення за певною ознакою включаються в собівартість виробів пропорційно.Отже, прямі матер витрати оцінюють шляхом співставлення факт витрат з плановими, перерахованими на факт обсяг виробленої продукції. На зміну величини прямих матер витрат впливає: Обсяг вир-ва: Мвпрямі = Мвпряміпл * %Викон-няПлануВипускуПр-ії; МВпрямі = (Мвпряміфакт - МВпряміпл) * ВипускПр-іїфакт; Рівень прямих матер витрат у соб-ті одиниці пр-ії, який залежить від: Зміни норм витрат: Мвпрямі = (Мвпрямііфакт - МВпрямііпл) * ЦіплЗміни цін придбання одиниці кожного виду матер ресурсів: Мвпрямі = (Ці1 – ціфакт - Ці1-ціпл) * МВіфакт.

7. Види і напрями економічного анілізу.

Виділяють такі види аналізу: * наступний, * оперативний та * попередній. Найбільш важливим є наступний аналіз. До нього відносять такі види аналізу: фінансово-економічний, техніко-економічний, статистично-економічний, порівняльний чи міжгосподарський аналіз, функціонально-вартісний, системний. Крім того виділяють оперативний (поточний) аналіз, прогнозний аналіз. Фінансово-економічний аналіз здійснюється після закінчення кварталу чи року на підставі відповідного звіту п-ва. Увага приділяється вивченню показників прибктку, рентабельності, продажу продукції, фінансового стану та ін. Такий аналіз проводять звичайно фінансові та банківські установи, адміністративні та наукові організації. Техніко-економічний аналіз здійснюється на основі даних первинного БО. Приділяється увага вивченню економічних показників та даних про використання техніки і технологій. Має галузеву специфіку. Статистично-економічний аналіз вивчає дія-ть господарських комплексів, галузей н/г країни в цілому. Джерелом є статистична звітність госп 1-ць. Порівняльний аналіз використовується для кількох споріднених підприємств. Застосовують як засіб пошуку та обгрунтування внутрішньогосподарських резервів вир-ва. Функціонально-вартітсний аналіз пов’язаний з випуском та експлуатацією певних видів продукції. Концентрує увагу на показниках використання продукції, ефетивності її застосування у користувачів. Системний аналіз використовують для дослідження складних екон. проблем, важливих н/г проектів. Аналіз здійснює група фахівців з різних галузей знань. Оперативний аналіз здійснюють безпосередньо а процесі госпдія-ті. Основне джерело інформації – поточний облік. Завданнням цього виду аналізу є виявлення “-” явищ, сприяння їх своєчасному виправланню. Інформацію для аналізу отримують, як правило, по каналах АСУ і обробляють на ПЕОМ. Прогнозний аналіз передує виробничим подіям, передбачає їх наслідки. Цей аналіз здійснюють працівники проектних і наукових закладів.

8. Значення, задачі і джерела інформації аналізу фін-х результатів д-ті під-ва

Прибуток — один з основних господарських показників роботи підприємства. За його допомогою визначаються рівень рента­бельності, тобто прибутковість, ефективність функціонування підприємства. Головна частина прибутку формується як різниця між виручкою від реалізації продукції і витратами на виробницт­во цієї продукції (та на її продаж). Якщо власні витрати підприємства більші за грошові надходження від реалізації, то воно за­знає збитків.

Згідно з П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати» розрізняють кілька видів прибутку (збитку). По-перше, це валовий прибуток, тобто різниця між сумами чистого доходу (виручки) від реалізації продукції і собівартості реа­лізованої продукції. По-друге, це фінансові результати від опера­ційної діяльності, які, зрозуміло, будуть менші ніж перша сума за рахунок відрахування «адміністративних витрат» і «витрат на збут». Далі йдуть фінансові результати від звичайної діяльності (до опода­ткування і після нього) і, нарешті, — чистий прибуток або збиток.

Під час аналізу треба розв'язати такі завдання: 1. Оцінити виконання плану з прибутку у цілому і за окреми­ми видами прибутків і збитків. 2. Вивчити динаміку фінансових результатів за ряд років. 3. Визначити вплив основних факторів на зміну суми прибут­ку від реалізації товарної продукції. 4. Оцінити рівень рентабельності продукції та підприємства. Обчислити резерви зростання прибутку і рентабельності. Аналіз фінансових показників слід проводити за даними форми № 2 «Звіт про фінансові результати», форми № 1 «Ба­ланс підприємства», а також даних обліку і матеріалів фінан­сового відділу. Для пошуку резервів зростання прибутку залу­чається інформація щодо рентабельності споріднених підпри­ємств як в Україні, так і за кордоном.