Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
stilistika_shpargalki_ost (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
435.2 Кб
Скачать

19. Багатозначність і омонімія.

Багатозначність – це наявність в одного слова двох або більше значень. Має великі стиліст можливості, проте неоднаково використовується у різних стилях. Найбільший вияв полісемії знаходять у худ і публіцист стилях. В контексті офіційно-ділового стилю використовується лише одне бачення полісемічного слова, як правило пряме, також в цих стилях вживається багато термінів, що виникли шляхом метафоризації слів загальнонародної мови, однак ці метафори стерті і не використовуються, як засіб впровадження образності. (запровадити механізм який сприяв б припливу коштів). Більше полісемія використовується в публіцистичному та художньому стилях. Багатозначне слово тут може виконувати стиліст ф-ю не тільки залежно від ін слів, а й з огляду на волю автора (крила метелика – крила за плечима – на крилах мрій). Багатозначність використовується у такому плані: в одному контексті зводяться вільне і фразеологічне значення, або поєднуються два фразеологічні значення (На організації таких кооперативів Михайло набив собі руку і кишеню).

Омоніми – слова, що мають однаковий звуковий склад, але відмінні значення: боронити – захищати і боронити – перешкоджати. Бувають повні і неповні омоніми (ті, що збігаються тільки в окремих грам формах) – вік, жаль, слід, шкода (іменники) і вік, жаль, слід, шкода (прислівники).

Омоформи – слова, що мають однаковий звуковий склад тільки в певній граматичній формі: віз (ім) і віз (дієслово), долі (присл) і долі (ім).

Омофони – збігаються в звучанні, але мають різне значення і написання. В укр мові їх дуже мало: Роман і роман.

Омографи – різні за знач та вимовою слова, що мають однакове написання: води – води, обід – обід.

Основна стиліст ф-я омонімів – досягнення жартівливого або іронічного ефекту. Омоніми вводяться в текст для виявлення дотепності, для пародійного спрямування тексту, його стиліст витонченості. Омоніми є основою для створ каламбурів, а каламбурна манера вислову хар-на для худ-ї літ-ри.

20. Стилістичне використання категорії числа.

Для офіційно-ділового стилю характерна нормативність морфологічних засобів. Тут широко використовуються іменники, вживані лише в однині (прогрес, поліпшення, скасування), або лише в множині (кадри, ресурси). Іменники, які позначають однорідну за складом речовину не піддаються лічбі, і вживаються, як правило, тільки в однині в худ. стилі (олія, сіль, жир). У науковому ж стилі вони дають форму множини (солями мікроелементів). У науковому стилі популярні іменники на –ство-, -ння-, -ість- (селянство). Використовується множина і для позначення суспільного стану, професії (піти в агрономи, вступати на художників). Для художніх творів характерне вживання множини для позначення масовості (стоять сухі кукурудзи). У критичних та наукових статтях вживається, так звана авторська форма множини. Проте надмірне послуговування займенником «ми» може створити ефект нав’язливості (ми провели дослідження, ми проаналізували). Пошанна множина позначається формами другої особи займенників та дієслів (Чого Ви увесь час крились від мене). Прикметники і дієприкметник у таких випадках стоять у формі однини (Що, Ви, Лідіє Степанівно, яка Ви стара?). Дієслова можуть мати лише форму множини (де ж Ви були, що так припізнилися?).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]