Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

§ 4. Принципи цивільного права

Принципи цивільного права формуються, що цілком зрозуміло, не ізольовано, і під впливом загальних принципів усієї правової системи держави. В юридичній іауці радянського і сучасного періодів багато уваги приділялося дослідженню тринципів права, виявленню їх змісту, співвідношенню з іншими правовими категоріями, їх класифікації, що однак не завершилося сформуванням однозначних їонцептуальних поглядів на це правове явище.

Насамперед висловлено різні погляди з приводу поняття правових принципів. Гак, С. С. Алексєєв під принципами права має на увазі виражені в праві вихідні іормативно-правові засади, що характеризують його зміст, його основи, закріп-іене в ньому закономірності суспільного життя1. На думку С. О. Комарова, прин-іипи права — це основні ідеї, організаційні характерні ознаки правотворчості2. Останнім часом значний внесок у дослідження даної проблеми зробила і українська юридична наука. Так, у спеціальній монографічній праці "Принципи права /країни" А. М. Колодій дійшов висновку, що принципи права — це такі відправ-іі ідеї існування права, які виражають найважливіші закономірності і підвалини іаного типу держави і права, є однопорядковими із сутністю права і становлять іого головні риси, відзначаються універсальністю, вищою імперативністю і загальною значимістю, відповідають об'єктивній необхідності побудови і зміцнення іевного суспільного ладу3. Це визначення, хоч і переобтяжене ускладненою термінологією, за своєю сутністю в основному відображає ті ж ознаки правових іринципів. Проте автор дещо глобалізує їх значення та місце у правовій системі, щке принципи за охопленням правових норм можуть бути багаторівневими (за--альноправовими, галузевими тощо), що згодом визнає і сам автор.

Алексєєв С. С. Общая теория права. — Т.1. — М., 1981. — С. 98—99. Комаров С. А. Общая теория права. — М., 1999. — С. 237. Колодій А. М. Принципи права України. — К., 1998. — С. 27.

Вступ до цивільного права

Відповідно до сутності поняття правових принципів у юридичній р активно досліджувалося питання про їх конкретні прояви, види. Загалом сфс мувалася концепція про поділ усіх правових принципів на загальносоціальі обумовлені економічною системою, та юридичні, які в свою чергу поділяють на загальноправові, які формуються найбільш рельєфно у конституційних на мах, і галузево-правові, які виражаються у правових нормах окремих галузі права та інших правових підсистем. Так, С. С. Алексєєв до загальноправіові принципів, зокрема, відносить: юридичну рівність, правосудний захист суб'є тивних прав, відповідальність за винну протиправну поведінку1.

А. П. Колодій дає різноманітну класифікацію принципів права для публічно і приватного права, для матеріального і процесуального права, для об'єктивно і суб'єктивного права. На його думку, приватне право будується на принцмпа автономії, добровільності, юридичної рівності, диспозитивності, координації, з гального дозволу, правового захисту приватного інтересу та інших2.

Не стояла осторонь проблем принципів права і цивілістична наука, в якій і основі загальної теорії права сформульовано свої галузеві принципи та пог.ля; на їх сутність. Незважаючи на розмаїття визначень поняття принципів цивільн го права, воно може бути узагальнено і зведено до такого: принципи цивіль но, права становлять основоположні (корінні, відправні, визначальні) ідеї (засад риси), втілені чи закладені в законі, відповідно до якого здійснюється правов є р гулювання цивільно-правових відносин та забезпечується реалізація покладані на цивільне право функцій.

Водночас у юридичній літературі називаються різноманітні співвідношень принципів цивільного права, які в цивільному законодавстві, на відміну від ц вільно-процесуального права, безпосередньо не визначалися. Наприклад, с ер* таких принципів називаються:

а) юридична рівність суб'єктів цивільного права; свобода підприємницької іяльності; свобода договору; свобода особистості; закріплення в нормах цивільнго права новітніх досягнень світової юридичної думки і загальновизнаних полжень, напрацьованих світовим співтовариством3;

б) свобода особистості; всебічна охорона власності; юридична рівність «суСєктів цивільних правовідносин; свобода підприємницької діяльності, свобода дговору4;

в) юридична рівність учасників цивільних правовідносин перед законом; збезпечення правової охорони власності незалежно від її форм і видів; свободі дговору; свобода особистості; повага прав і інтересів інших осіб, моралі сусшілства.

У російській літературі сучасного періоду принципами визнають, зокр»ем правову рівність суб'єктів цивільного права; рівність всіх форм власності; нед

Алексєєв С. С. Общая теория права. — Т.1. — С. 98—99. Докладніше див: Колодій А. М. Принципи права України. — К., 1998.

Гражданское право Украйни / Под ред. А. А. Пушкина, В. М. Самойленко. — Харьков, 195 — Ч. 1. —С.21.

Цивільне право України / За ред. Ч. Н. АзІмова, С. Н. Приступи, В. М. Ігнатенка — Х.арм Право, 2000. — Ч 1. — С. 20.

Харитонов Е О., Саниахметова Н. А. Гражданское право. — К., 2001. — С. 20.

28 Глава 1

торканність власності; свобода договору; свобода підприємництва; недоторканність особистості та особистих прав і свобод суб'єкта; недоторканність інтелектуальної власності; здійснення прав за своєю волею і у власному інтересі; неприпустимість зловживання правом1.

Як бачимо, розмаїття думок з приводу переліку галузевих принципів досить значне, але дорікати авторам у таких розбіжностях та у науковій легковажності достатніх підстав немає, адже при дослідженні даної проблеми багато що залежить від ступеня узагальнюваних рис, які вони використовують при визначенні того чи іншого принципу. Інша справа, що до переліку принципів цивільного права обов'язково мають вичленовуватися ті, які найбільшою мірою притаманні переважній частині цивільно-правових норм та які у своїй сукупності формують метод цивільно-правового регулювання.

У новому ЦК України передбачено загальні принципи цивільного законодавства, а саме: неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя фізичної особи; неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, передбачених виключно законом; свобода договору; свобода підприємництва; судовий захист будь-якого цивільного права у разі його порушення( ст. 3). Наявність законодавчого визначення принципів не є перешкодою до виявлення у цивільному праві й інших правових принципів. Зокрема, досить важливе значення у цивільно-правовому регулюванні мають: юридична рівність учасників цивільних правовідносин перед законом; непорушність права власності та рівність усіх її форм; свобода не лише договору, а й усіх Інших можливих угод (правочинів); здійснення цивільних прав за своєю волею і на власний розсуд; застосування цивільно-правової відповідальності за винну та протиправну поведінку (бездіяльність), за винятками, передбаченими законом, без приниження честі, гідності, інших особистих суб'єктивних прав порушника. Так чи інакше, у кожній правовій, демократичній, соціально орієнтованій державі мають закріплюватися такі юридичні принципи правового регулювання, які повинні відображати та закріплювати соціально-економічні засади в державі і загальнолюдські гуманістичні цінності, які далеко не завжди мають своє безпосереднє формальне закріплення у правових нормах. Для цивільного права характерним також є надання приватним суб'єктам права вступати на власний розсуд у будь-які позитивні відносини, якщо це прямо не заборонено законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]