Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

§ 4. Гроші як об'єкт цивільних правовідносин

До кола об'єктів правовідносин звичайно відносять матеріально виражені речі, у тому числі гроші. Сучасні економічні відносини не можна уявити без використання грошей. За своєю суттю гроші є багатофункціональною економічною категорією. Юридичний аспект грошей містить у собі поняття грошей як особливого об'єкта правовідносин. Формування юридичного поняття грошей не можливе без розуміння економічної природи цього явища, так само не можливе функціонування грошей у товарному обігу без належного правового регулювання цього інструмента.

Дослідженню цивільно-правового аспекту грошей у XIX ст. присвячені роботи професора Київського університету Св. Володимира П. Цитовича та вченого правознавця О. Литовченка1. На початку минулого століття доктрину грошей, грошових зобов'язань у цивільному праві розробляли відомі вчені Г. Шершене-вич, Л. Ельяссон, М. Агарков, Л. Лунц2.

Класичний підхід до поняття грошей потребує коригування, адже сучасні економічні відносини породжують нові форми платіжних інструментів, з'являються замінники грошей, квазігроші, розширюється сфера застосування грошей як платіжного засобу.

Звернення до загальної довІдникової літератури дає можливість узагальнити визначення поняття грошей як металевих або паперових знаків, що є мірою вартості при купівлі-продажу і виконуючих роль загальновідомого еквівалента.

У спеціальних юридичних словниках гроші характеризуються як один з об'єктів цивільних прав. Головна особливість грошей як об'єкта цивільних прав полягає у тому, що вони, будучи загальним еквівалентом, можуть замінити собою майже будь-який об'єкт майнових відносин, що мають оплатний характер. У цивільному праві гроші, як і цінні папери, визнаються окремим різновидом речей, причому різновидом родових, замінних речей. Загибель грошових знаків у боржника не звільняє його від обов'язку сплатити кредиторові відповідну грошову суму. Гроші не можуть бути витребувані від добросовісного набувача, навіть якщо вони були вкрадені у власника чи загублені ним3.

Походження грошей має глибоке історичне коріння. При досягненні певного рівня, общинна система розподілу "багатства", як правило, завжди руйнується і виникає необхідність у формуванні нового методу справедливої винагороди окремих людей за їх зусилля. Це веде до виникнення суспільства з використанням торгівлі, в якому люди "продають" плоди своєї праці (або саму працю) іншим членам суспільства. Отже, постало питання щодо створення універсального за-

Див.: П. Цишович. Деньги в области гражданского права. — К., 1873; О. Литовченко. Деньги

в гражданском праве. — 1887. 2

Див.: Шершеневич Г. Ф. Курс торгового права. — М., 1914; Ельяссон Л. С. Деньги, банки и банковские операции. — М., 1926; Агарков М. М. Основи банковского права. — М., 1926;МунцЛ.А.

Деньги и денежньїе обязательства. — М.: Финансовое изд. НКФ СССР, 1927. ч

Див.: В. И. Додонов, Е. В. Каминская, О. Г. Румянцев. Словарь гражданского права/ Под общей ред. д. ю. н. В. В. Залесского. — М.: ИНФРА-М, 1997. — С. 54; Большой юридический словарь/ Под ред. А. Я Сухарева, В. Е. Крутских. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: ИНФРА-М, 2000. — С. 149.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]