Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Civil low of Ukraine 2002, Kn.1..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
6.61 Mб
Скачать

Глава 26

Ітературі висловлюються досить різні погляди на класифікацію засо-в) захисту права власності. Але найпоширенішим є поділ цивільно-собів захисту права власності на речово-правові і зобов'язально-пра-щіл довів свою доцільність своїм багатовіковим існуванням, адже він і ще римському приватному праву. Речово-правові засоби захисту на захист суб'єктивного права власності як абсолютного цивільного дян чи організацій, які на момент порушення права не перебувають і чи інших зобов'язальних відносинах з порушником. Зобов'язально-оби захисту мають на меті захист інтересів власника як учасника зо-х відносин.

у багатьох авторів, речово-правовими способами захисту є витребу-і з чужого незаконного володіння (віндикаційний позов) та усунення здійсненні власником права власності (негаторний позов)1, ори вважають, що до речево-правових способів захисту права влас-і відносити й інші позови. Так, С. Є. Донцов відносить до них також відшкодування заподіяної шкоди та повернення безпідставно придба-реженого майна, Є. А. Суханов — і позови про звільнення майна з :лючення майна з опису).

авство передбачає й інші цивільно-правові засоби захисту права влас-зкрема, містяться в нормах про наслідки явки громадянина, визнано-відсутнім чи оголошеного померлим, і позовах до державних органів зання законності їх Індивідуальних чи нормативних рішень, які пору-о власності, та про відшкодування заподіяних цими рішеннями збит-від правомірного чи неправомірного втручання державних органів чи

оридична наука ще не запропонувала, до якої класифікаційної групи зелічені засоби захисту права власності.

іу класифікацію способів захисту права власності, запропонував В. ов2. На його думку, всі способи захисту поділяються на загальні і Цо загальних способів належать віндикаційний, негаторний позови та визнання права власності. Спеціальні способи він поділяє на: 1) спо-у від правомірного чи неправомірного втручання державних органів іганізацій; 2) способи захисту у випадку несприятливого збігу об'єк-'авин; 3) зобов'язально-правові способи; 4) захист права довічно ус-)го володіння земельною ділянкою. Така класифікація, на наш пог-має вразливі місця, адже, наприклад, віндикаційний і негаторний універсальними, їх застосовують лише в окремих випадках як речо-асоби захисту права власності.

\ немає єдності в поглядах юристів на досліджувану проблему, до-б будувати класифікацію засобів захисту права власності з урахуван-

К С. Советское гражданское право. — М., 1967. — С. 474; Советское гражданское ед О. А. Красавчикова. — М., 1968. — Т. 1. —С 396;Маслов В. Ф. Осуществление личной собственности в СССР. — М„ 1961. — С. 177; Венедиктов А. В. Гражданско-іа социалистической собственности в СССР. — М. —Л., 1954. — С. 79£кворцов О- Ю-в судебно-арбитражной практике. — М., 1998. — С. 12—16. ід Я П Гпяжпянгкпр ппаво Укоаиньі. — Харьков. 1996. — С. 160.

Захист права власності 499

ням їх традиційного поділу на речово-правові і зобов'язально-правові та законодавчого закріплення спеціальних засобів в особливих випадках порушення прав власників. їх можна було класифікувати таким чином. Основні речово-правові засоби:

  • віндикаційний позов;

  • негаторний позов.

Допоміжні речово-правові засоби захисту:

  • позов про визнання права власності;

  • позов про виключення майна з опису;

  • позови про захист прав співвласника у разі виділу, поділу та продажуспільного майна.

Зобов'язально-правові засоби:

  • способи захисту права власності в договірних відносинах (відшкодуваннязбитків, заподіяних невиконанням чи неналежним виконанням договору; повернення речей, наданих у користування за договором);

  • способи захисту права власності в деліктних зобов'язаннях;

  • повернення безпідставно отриманого чи збереженого майна.Спеціальні засоби захисту:

  • позови про визнання угоди недійсною;

  • способи захисту права власності померлих та осіб, визнаних безвісно відсутніми або оголошених померлими;

  • способи захисту прав власників від неправомірного (статті 56 і 57 ЗаконуУкраїни "Про власність") чи правомірного (ч. 4 ст. 48, ч. 2 ст. 51, статті 52—54закону) втручання державних органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]