Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KUL_TURA_1.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
711.17 Кб
Скачать

94. Різноманітність поглядів на суть культури

Слово «культура» стало вживатися в якості наукового терміну в історико-філософській літературі європейских країн з другої половини XVIII століття - «століття Просвітництва». Однією з найважливіших тем, хвилювало- європейську громадську думку в цей період, була «сутність» або «природа» людини. у XVIII столітті в суспільну думку увійшла проблема осмислення спе ¬ цифіку способу життя людини. Будь-яка реальна культура несе в собі як позитивні, так і негативні, небажані прояви людської активності (наприклад, переслідують ¬ вання інакомислячих, релігійні чвари, злочинність, війни)

95. Рококо

  • Рококо - реверсований стиль щодо бароко, що в другій половині18 століттядійшов (зФранціїіАвстрії) вУкраїну— доКиєва,Львова, а звідси у1760—1770-ихpp. Творчим рушієм доби рококо у всіх ділянках культури було еспрі («esprit») на противагу чуттєвості («sensibilité») бароко чи рації («raison»)класицизму. Стиль рококо створений для жінки й пристосований до її смаків і примх. Майже головним словом доби рококо було слово « примха» (каприз). У мистецтві визначається легкими, нервовими, ніжними та химерними формами («грайливе» рококо). Він виявився насамперед у розплануванні і декорації інтер'єру (палаців, церков, костьолів). В добу рококо скульптура (переважно поліхромна) стала істотною частиною архітектурної композиції, а орнамент (зокрема у різьбі) набрав форм мушлі («rocaille»). У добу рококо широко розвинулося мист. ремесло —ткацтво, ювелірство, порцеляна,меблі,гобелени.Живопис доби рококо Вважають, що живопис стилю рококо зародився у Франції. Кращі зразки живопису рококо дали Франція і Італія. Скульптори доби рококо Доба рококо має своїх видатних майстрів і серед скульпторів, хоча їх значно менше ніж живописців. Цікава школа скульпторів доби рококо склалася в Празі ( Матьяш Бернард Браунта ін.) і Львові(Пінзельі його школа ).

96. Роль Великих географічних відкриттів у пізнанні Заходом сходу

Величезну роль у цьому прориві зіграли Великі географічні відкриття. Головні з них: У 1456 році португальські кораблі досягли Зеленого мису, а в 1486 р. експедиція Б. Діаша обігнула Африканський континент з півдня, минувши мис Доброї Надії. Освоюючи узбережжя Африки, португальці одночасно посилали кораблі у відкритий океан, на захід і південний захід. У результаті на картах з'явилися невідомі раніше Азорські острови й острови Мадейра. У 1492 р. здійснилася велика подія - Х. Колумб, італієць, що переїхав в Іспанію, у пошуках шляху в Індію перетнув Атлантичний океан і відкрив новий континент - Америку. У 1498 р. іспанський мандрівник Васко і Гама, обігнув Африку, успішно провів свої кораблі до берегів Індії. З XVI ст. європейці проникають у Китай і Японію, країни про які раніше в Європі мали дуже туманне уявлення. З 1510 р. починається завоювання Америки. У XVII ст. була відкрита Австралія. Змінилося уявлення про форму землі: кругосвітня подорож португальця Ф. Магеллана (1519-1522) підтвердила догадку про те, що вона має форму кулі. Межі світу ніби розсунулися. Торгові шляхи тепер пролягли через океани, связуючи між собою континенти. Так завдяки Великим географічним відкриттям почалася перша фаза створення глобальної цивілізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]