Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KUL_TURA_1.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
711.17 Кб
Скачать

53. Культура Греції архаїчного періоду

Протягом архаїчного періоду Греція поступово випередила у своєму

розвитку сусідні культури. З кінця VII ст. до н.е. виникає монументальна грецька скульптура.

Найрозповсюдженішими у цей період стають два типи скульптури: оголеного

юнака (курос) та одягненої дівчини (кора).

Живопис архаїчного періоду не зберігся. Значно більше матеріалу дійшло

до наших часів щодо розпису кераміки. Спочатку він покривав всю поверхню

виробу, ніби килим. Це були квіти, лінії, спіралі. Такий різновид

розпису називався "килимнии".

З епохою архаїки пов'язане явище виключної ваги для європейської культури - виникнення давньогрецької філософії. З'являються перші філософські вчення Фалеса, Анаксімена, Геракліта, Анаксімандра, Піфагора. Ці мудреці намагалися визначити первооснову всього сущого, осягнути устрій світу. В літературі того часу головує поезія (епічна та лірична). Антична поезія не знала звичного для нас римування, вірші поєднувалися у строфи завдяки ритмічності довгих і коротких складів. Найвідомішими епічними поетами архаїки були Гомер та Гесіод. Гомер створив дві величні поеми - "Іліаду" та "Одіссею"

54.Кульутра епохи Римської імперії

Крім розвитку архітектури, де римляни досягай вагомих успіхів, винайшовши бетон і технологію зведення арочних споруд, значними були успіхи і в інших галузях культури. Так, стіни житлових приміщень, зведених з бетону, мали гладку поверхню, що давало змогу прикрашати їх фресками (малюнками по ще вогкій штукатурці). Художники малювали пейзажі, персонажів міфів, тварин, сцени з реального життя тощо. Підлоги домівок викладалися мозаїкою. Кімнати будинків і громадських споруд прикрашалися статуями героїв, богів, господарів будівлі тощо. Особливістю римських скульптур було те, що вони мали портретну схожість з людиною, яка зображувалася. Завдяки цьому сьогодні ми знаємо точно, як виглядали імператори та інші знамениті люди Риму.

Римляни, будучи народом войовничим, не проявляли схильності до літератури. Першого поета, який написав вірші латиною, навіть відшмагали прилюдно, як раба. Але згодом ситуація змінилася, і поети стали користуватися пошаною. Улюбленим поетом був Вергілій, який написав поему «Енеїда» (вона розповідала історію поневірянь троянського героя Енея, нащадки якого заснували Рим) та інші твори. Імператор Негуст гордився поемою, вважаючи, що вона оспівує його правління.

На римську культуру великий вплив мала грецька. Римські діячі наслідували грецькі зразки, іноді перевершуючи своїх учителів. Римські автори створили велику кількість енциклопедій, зібравши наукові знання стародавнього Сходу, Греції і Риму. Більшість з того, що ми знаємо про стародавній світ, нам розповіли римляни. Культури греків і римлян, злившись воєдино, склали одне ціле. Греко-римську культуру прийнято називати античною, а цивілізацію греків і римлян — античною цивілізацією

55.Кульутра епохи Римської республіки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]