Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KUL_TURA_1.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
711.17 Кб
Скачать

42.Ісламський тип кульутри

Виник з появою Ісламу. Він відрізняється тим, що для нього Іслам не тільки релігія, але і спосіб життя. Виник в VI-VII століттях до н.е. на Аравійському півострові, де жили арабські племена і прийшов на зміну язичництву. Це наймолодша релігія. До країн цього типу культури відносяться: Іран, Ірак, Сирія і т.д. Іслам грунтується на декількох постулатах (5 стовпів): 1) Іслам - єдинобожжя (Аллах - єдиний бог), 2) 5 разів на день здійснювати молитву (намаз), 3) піст (місяць Рамадан), 4) сплата щорічно на користь своєї громади внеску; 5) Хадж (кожен мусульманин повинен відвідати Мекку). Також склепінням мусульманських законів є Шаріат, а також Коран (священна книга, записана зі слів Мухаммада). Текст Корану арабською мовою, його не прийнято перекладати, для того щоб його читати, потрібно було знати арабську мову. У країн ісламського типу культури загальні мову, писемність і т.д. Згідно релігії Ісламу заборонено зображення живих істот, його замінює орнамент (рослинний, геометричний та ін) з арабськими письменами.

43.Історичний тип кульутри – національний

Культура в цілому і будь-яка конкретна регіональна, історична форма культури являє собою складне явище, яке може бути розглянуто у двох найважливіших аспектах: статичному і динамічному. Культурна статика передбачає вивчення поширення культури у просторі, її структуру, морфологію та типологію. Це синхронний підхід до вивчення культури. Національна культура - вища форма розвитку етнічної культури, яка характеризується не тільки наявністю своєрідної культурної системи на основі соціальної солідарності та досвіду спільного проживання на певній території, але також наявністю високого професійного рівня культури і світового значення (здатність внести свій внесок у світову цивілізацію). На відміну від культурного ареалу національна культура завжди пов'язана з певним соціальним носієм-народом (в рамках одного культурного ареалу можуть існувати кілька народів).

44. Історичні особливості формування культури перших цивілізацій

Передумови становлення цивілізації стали складатися в добу неоліту (нового кам'яного віку) - 4-3 тисячоліття до н.е., вони пов'язані з Неолітичної революцією - перехід від присвоюють форм ведення господарства до виробляють. У період неоліту відбувається 4 великих громадських поділу праці: 1 виділення землеробства, скотарства, 2 виділення ремесла, 3 виділення будівельників, 4 поява вождів, жерців, воїнів. Деякі дослідники період неоліту ще називають Неолітичної цивілізацією. Її характерні риси: 1 доместикація-одомашнення тварин, 2 поява стаціонарних поселень, серед яких найбільш відомі Єрихон (Йорданія) та Чатал-Хююк (Туреччина) - перші в історії поселення міського типу, 3 твердження сусідської громади замість кровнородственной і общинної власності, 4 формування великих об'єднань племен, 5 неписьменній цивілізація. В кінці 4 - го тис. до н.е. неолітична цивілізація поступово вичерпала свій потенціал і настала перша в історії людства кризова епоха "епоха енеоліту (мідно - кам'яний вік). Енеоліт характеризується наступними параметрами: 1 Енеоліт-це перехід від кам'яного до бронзового віку 2 Переважним матеріалом стає метал (мідь і її сплав з оловом бронза). 3 Енеоліт-час хаосу, невпорядкованості в суспільстві, кризи в технології-перехід до зрошуваного землеробства, до нових матеріалів. 4 Криза соціального життя: руйнування вирівнюючої системи, складаються ранні землеробські суспільства, з яких згодом і виросли цивілізації. На древньому сході було три центри раннеземледельческіх товариств: Йордано-Палестинський, центр в Малій Азії, північна Месопотамія і західний Іран. Крім цього складаються навіть центри в Греції, Болгарії, Молдови, на Кавказі. Перші цивілізації виростають з тих землеробських товариств, де була висока продуктивність землеробства та високі темпи соціального розвитку. Це відбувається в 3-4 тис. до н.е. в Месопотамії, де складаються Шумерський, аккадская, Вавилонська і Ассірійська цивілізації, в Єгипті, в Індії та Китаї всі вони належать до типу річкових цивілізацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]