Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KUL_TURA_1.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
711.17 Кб
Скачать

58.Культура різних верств населення в епоху Середньовіччя

видко розвивається так звана "міськалітература ", для якої було характерно реалістичне зображенняміського повсякденного побуту різних верств міського населення, а такожпоява сатиричних творів. Представниками міської літератури в

Італії були Чеккі Анджольері, Гвідо Орланді (кінець XIII століття).

Розвиток міської літератури свідчило про нове явище вкультурному житті західноєвропейського суспільства - міську культуру,яка зіграла дуже велику роль у становленні західної цивілізації в цілому.

Суть міської культури зводилася до постійного посилення світських елементівв усіх сферах людського буття.

Міська культура зародилася у Франції в XI-XII ст. У цей періодвона була представлена, зокрема, творчістю "жонглерів", яківиступали на міських площах як актори, акробати, дресирувальники,музиканти та співаки. Вони виступали на ярмарках, народних святах,весіллях, хрестинах тощо і користувалися великою популярністю в народі.

Приблизно з середини XII століття театральні дії переміщуються черезпід церковних зводів на площі і дії розігруються вже не на латині,а французькою мовою. У ролі ж акторів виступають вже несвященнослужителя, а городяни, сюжети п'єс стають все більш світськими,поки не перетворюються на сценки з повсякденного міського життя, частозасмачених доброю порцією сатири. В цей же час розвивається театральнемистецтво і в Англії.

59. Кульутура Стародавнього Єгипту

Культура Стародавнього Єгипту — одна з найдавніших і найбільш самобутніх. У ній дуже міцними були традиції, хоча вважати її застійною, як це стверджують деякі єгиптологи, не можна, адже в ній, за словами американського вченого О. Нейгебауера, було так само мало вродженого консерватизму, як і в будь-якій іншій тогочасній культурі. Вклад стародавніх єгиптян у скарбницю світової культури неможливо переоцінити. Вони створили одну з найдавніших систем письма, на основі якої виникли семітські та африканські алфавітні писемності, розробили господарсько-лічильну систему, котру запозичили стародавні перси та народи елліністичного світу. Визначні досягнення староєгипетської архітектури та мистецтва вплинули на мистецький розвиток сирійців, хеттів, ассирійців, егейських народів, послужили основою для високого грецького мистецтва.

Під впливом староєгипетської художньої словесності формувалася антична література, а відтак і взагалі європейська літературна творчість. Вагомою виявилася староєгипетська спадщина й у галузі науки, передусім медицини та математики. Староєгипетський сонячний календар ліг в основу європейської системи ліку років.

Релігійно-міфологічні системи Стародавнього Єгипту істотно вплинули на духовне життя народів Середземномор'я та християнську релігію. Лише у сфері філософської думки спадщина Стародавнього Єгипту виявилася мінімальною, «стародавнім євреям і грекам довелося відкривати для себе заново ті елементи, які вже втратили притягальну силу для Єгипту».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]