Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ленцій (технологія спорудження редагов...doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
38.84 Mб
Скачать

І мета і завдання дисципліни

1.1 Мета вивчення дисципліни

Про можливість застосування трубопроводів для транспортування різних газоподібних, рідких і твердих матеріалів відомо давно. Проте широке поширення трубопровідний транспорт отримав тільки в середині минулого сторіччя у зв’язку з відкриттям нових родовищ нафти і газу у віддалених районах Сибіру і середньої Азії та необхідністю їх транспортування від місця їх видобування до місця споживання. Зараз важко навіть уявити, яким транспортом, крім трубопровідного, можна було б щорічно перекачувати мільярди кубічних метрів газу зі Східних і Північних районів Сибіру у Центральні і Західні райони бувшого СРСР, а також на експорт у країни Західної Європи. Якщо нафту можна доставляти в цистернах по залізній дорозі, то природний газ так транспортувати не можна. Транспортування нафти і нафтопродуктів по залізній дорозі обходиться дорожче, ніж по трубопроводах. Крім того, перевезення десятків і сотень мільйонів тон нафти по залізній дорозі привила би до суттєвого зменшення пропускної здатності залізних доріг.

При транспортуванні нафти і газу трубопровідним транспортом втрати перекачуваного продукту (у порівнянні з іншими видами транспорту) мінімальні. завдяки високому ступеню герметизації трубопроводів та перекачую чого обладнання.

Неперервність і рівномірність подачі продукту по трубопроводу дозволяє забезпечити ритмічну і чітку роботу виробництв, що отримують паливо (або сировину) по трубопроводах. Важливою перевагою трубопроводів є можливість швидкого їх спорудження великої протяжності у самих складних умовах. Всі автомобільні дороги, а тим більше залізниці неможливо (при однакових затратах) побудувати у такі стислі терміни, як трубопроводи. Тому і освоєння газових і нафтових родовищ починається значно швидше, ніж це було б при інших видах транспорту.

При цьому необхідно мати на увазі, що спорудження одної дороги мало; потрібен парк цистерн, резервуарів, локомотивів тощо, створення якого теж вимагає часу.

Спорудження будь-якої дороги вимагає великих площ землі, часто родючої. Методи спорудження трубопроводів, що застосовуються на даний момент, дозволить практично повністю використовувати землю вздовж трубопровідних трас. Тим самим зменшується вивід земель із сільськогосподарського користування.

Таким чином, значення трубопровідного транспорту невпинно зростає, забезпечуючи транспортними перевезеннями нові сфери.

Технологія спорудження трубопроводів – базова дисципліна з підготовки фахівців за спеціальності «Технологія та устаткування зварювання».

Метою вивчення курсу «Технологія спорудження трубопроводів» є:

– ознайомлення з основними технологіями та організацією спорудження магістральних трубопроводів, сучасними тенденціями у розвитку трубопровідного будівництва, схемами та методами виконання окремих видів робіт в різних природно-кліматичних умовах;

– набуття навиків з самостійного розрахунку трубопроводів на міцність і деформативність, поздовжну стійкість, визначення об’ємів при виконанні окремих видів робіт, кількості машин і механізмів, напружено-деформованого стану трубопроводу при спорудженні за різними конструктивними схемами;

– оволодіння самостійним проектуванням трубопроводів за основними конструктивними схемами їх спорудження, технологією виконання окремих видів робіт, обґрунтуванням і вибором машин і механізмів для спорудження трубопроводів.

Базовими навчальними дисциплінами при вивченні «Технологія спорудження трубопроводів» є: « Вища математика», «Інформатика», «Теоретична механіка», «Опір матеріалів», «Зварювання плавленням», «Зварювання тиском», «Теорія зварювальних процесів», «Зварювання трубопроводів», «Основи проектування та спорудження трубопроводів».