Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОСТІЙНА РОБОТА ЕКОНОМІКА 4 курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать

Прибутки від продажу продуктів харчування і напоїв, розраховуючи на один номер

Цей показник дає уявлення про ефективність роботи обслуговуючого персоналу в харчуванні. Він розраховується за наступною формулою:

Загальний прибуток від продажу продуктів і напоїв

= $

Число номерів, виділених під розміщення

Комплекс джерел прибутку

Рівень усіх доходів готелю становить винятковий інтерес для власника готелю, однак його також цікавлять і складові цього загального доходу . Комплекс джерел доходів представляє процентне вираження кожної доходної статті стосовно загального доходу. Наприкінці ХХ століття комплекс джерел доходу типового готелю США складався з наступних компонентів:

Підрозділи, що дають дохід

%

Номерний фонд

58,3

Ресторан (кафе тощо)

25,1

Бар

9,2

Інші підрозділи

4,9

Усі інші

2,5

Усього:

100,00

Кожне з перелічених підрозділів є джерелом прибутку в розмірах, обумовлених у вигляді різниці між доходами і витратами. Розміщення, зазвичай, є найбільш прибутковим видом обслуговування в порівнянні з харчуванням і продажем напоїв.

Взагалі, прибутковість у готельному бізнесі  річ досить непостійна, як з погляду загальної суми, так і з погляду складових її елементів. Це багато в чому пов'язане з рівнем прибутковості окремих секторів готельного підприємства. Можна навести такий приклад: припустимо, що прибутки від роботи ресторану і роботи бару однакові на рівні $100. Прибуток же, одержаний підприємством у цілому, зовсім не буде пропорційний їхнім прибуткам, оскільки витрати бару, пов'язані з одержанням цієї суми прибутку, нижче витрат ресторану. Звідси  простий висновок: для керівника має значення не просте збільшення прибутку підприємства в цілому, а його складові елементи і, зокрема, можливість по кожному підрозділу отримати максимальний доход при мінімальних витратах.

Коефіцієнт прибутковості готелю Прибуток, що одержують підрозділи

Прибуток, що одержують підрозділи готелю, визначається шляхом вирахування витрат підрозділу з його доходів. При цьому в суму витрат включаються: 1) вартість витрачених матеріалів і амортизація обладнання, 2) відшкодування трудових витрат, 3) інші витрати підрозділу.

У прикладі з рестораном у витрати включається вартість харчових продуктів і напоїв, заробітна плата і бонуси обслуговуючого персоналу, амортизація кухонного і столового обладнання і приладів, меблів тощо.

Підрозділ відповідальний за номерний фонд, з об'єктивних причин, не враховує витрат на одержання прибутків, оскільки його прибуток визначається через прибуток від розміщення в цілому і виражається у відсотках:

Прибуток від номерного фонду

х 100 = %

Доходи від розміщення

Цей показник дуже важливий з погляду фінансового контролю ефективної роботи підприємства в цілому і ухвалення управлінського рішення.