Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОСТІЙНА РОБОТА ЕКОНОМІКА 4 курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать

7.2 Характеристика економічної безпеки підприємства. Форми реструктуризації План

  1. Сутність економічної безпеки.

  2. Підприємство – основна структурна ланка об’єктно-суб’єктного складу економічної безпеки держави.

  3. Фінансове оздоровлення підприємств (реструктуризація і санація).

Список використаних джерел:

  1. Бойчик, І.М. Економіка підприємства Текст: навч. посібник  І.М. Бойчик, М.С. Харів, М.І. Хопчан. – К : Каравела, 2000, стор. 236-248.

Основні терміни і поняття: стан економіки, економічна безпека, продуктивні сили, світові господарські зв’язки, економічна безпека держави, реструктуризація, санація, фінансове оздоровлення підприємства, використання корпоративних ресурсів, фактори реструктуризації.

Методичні рекомендації

1.Сутність економічної безпеки

Під економічною безпекою розуміється такий стан економіки, за якого гідно задовольняються суспільні потреби при ефективному використанні продуктивних сил, навколишнього середовища і світових господарських зв’язків. Для такої економіки характерні: суверенітет держави над природними ресурсами і економічним потенціалом; системна сталість і збалансованість; гарантованість всіх форм власності і свободи підприємництва; стійкість і протистояння впливу внутрішніх і зовнішніх загроз; здатність до технологічного оновлення і розширеного відтворення на інтенсивній основі.

Розрізняють такі рівні економічної безпеки: міжнародна (глобальна і регіональна), національна, локальна (регіональна або галузева) і приватна (підприємств, організацій, фірм і особистості).

2.Підприємство – основна структурна ланка об'єктно-суб'єктного складу економічної безпеки держави

Об’єктами економічної безпеки є держава, суспільство, сім’я, окремі громадяни і їх об’єднання, підприємства, організації, установи, окремі території, а також елементи самої економічної безпеки (ресурсно-сировинна, енергетична, військово-економічна, науково-технологічна, демографічна, екологічна, інформаційна, зовнішньоекономічна та інші різновиди безпеки).

Виступаючи як головний об’єкт економічної безпеки, держава одночасно є основним її суб’єктом і здійснює свої функції через органи законодавчої, виконавчої і судової влади. До суб’єктивного складу економічної безпеки входять також функціональні і галузеві міністерства і відомства, податкові митні служби, банки, біржі, страхові компанії, постачальники, виробники, продавці, споживачі та інші господарюючі суб’єкти.

У наведеному об’єктно-суб’єктному складі особливе місце належить основній структурній ланці суспільного виробництва – підприємству, під економічною безпекою якого розуміється стан найефективнішого використання корпоративних ресурсів і підприємницьких можливостей для запобігання внутрішнім і зовнішнім негативним впливам і загрозам, забезпечення стійкого функціонування і створення перспектив росту для виконання своєї підприємницької місії.

Для досягнення необхідного рівня безпеки, який відображає стан використання корпоративних ресурсів за критеріями безпеки, підприємство повинно провести комплекс робіт, що забезпечать максимальну безпеку основних функціональних напрямків його діяльності. Сукупність останніх формує функціональні складові економічної безпеки підприємства. Основними з них є фінансова, кадрова, техніко-технологічна, інноваційна, інформаційна та економічна складові. Кожна складова характеризується власним змістом, набором функціональних критеріїв і способів забезпечення.