Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОСТІЙНА РОБОТА ЕКОНОМІКА 4 курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать

3.Фінансове оздоровлення підприємств ( реструктуризація і санація )

При вивченні матеріалу щодо реструктуризації і санації необхідно чітко визначити:

  • сутність і завдання реструктуризації;

  • можливі варіанти проведення реструктуризації;

  • внутрішні і зовнішні фактори реструктуризації;

  • основні показники реструктуризації;

  • форми реструктуризації;

  • сутність і причини проведення санації.

За результатами вивчення нового матеріалу необхідно: скласти конспект за пропонованим планом і дати усні відповіді на питання для самоконтролю знань.

Питання для самоконтролю знань:

  1. Визначення поняття «економічна безпека».

  2. Рівні економічної безпеки.

  3. Об’єкти економічної безпеки.

  4. Головний об’єкт економічної безпеки.

  5. Функціональні складові економічної безпеки підприємства.

  6. Сутність і необхідність реструктуризації підприємства.

  7. Наслідки реструктуризації. Оціночні показники результатів реструктуризації.

  8. Види реструктуризації, їх характеристика.

  9. Розробка і здійснення програми (бізнес-плану) реструктуризації підприємства.

  10. Вітчизняний і зарубіжний досвід реструктуризації.

  11. Суть механізму санацій.

  12. Програма санаційних заходів фінансово-економічного характеру.

Після вивчення матеріалу студент повинен знати: сутність поняття «економічна безпека», значення підприємства як основної ланки в цьому процесі, шляхи фінансового оздоровлення підприємств.

7.3 Сутність, причини та ознаки банкрутства. Ліквідація збанкрутілих підприємств План

1. Поняття банкрутство та причини його виникнення.

2. Процедура визнання боржника банкрутом.

3. Ліквідація збанкрутілих підприємств.

Список використаних джерел:

  1. Бойчик, І.М. Економіка підприємства Текст: навч. посібник  І.М. Бойчик, М.С. Харів, М.І. Хопчан. – К : Каравела, 2000, стор.254-265;

  2. Гринчуцький, В.І. Економіка підприємства Текст: навч. посібник  В.І. Гринчуцький, Е.Т. Карапетян, Б.В Погріщук: Центр учбової літератури, 2012, стор. 291-302;

  3. Шваб, Л.І. Економіка підприємства Текст  Л.І. Шваб. – К: «Каравела», 2007, стор. 553-564.

Основні терміни і поняття: неплатоспроможність, банкрутство, боржник, кредитор, навмисне, фіктивне банкрутство, розпорядження майном боржника, ліквідація підприємств.

Методичні рекомендації

1. Поняття банкрутство та причини його виникнення

Ця тема за своїм змістом відтворює два аспекти: безпосередньо процес банкрутства та організацію і наслідки збанкрутілих підприємств.

Вивчення теми доцільно розпочинати з дослідження банкрута підприємств (організацій) як економічного явища, яке характеризується неспроможністю підприємств задовольнити вимоги кредиторів щодо оплати товарів, робіт, послуг, включаючи неможливість забезпечити обов'язкові платежі до бюджету і позабюджетних фондів і через незадовільну структуру балансу боржника.

Сутнісна характеристика процесу банкрутства може бути розкрита через акцентування уваги на таких проблемах: реакція фірми на кризовий стан; передбачення (прогнозування) банкрутства; ознаки руху до банкрутства; зовнішні та внутрішні причини банкрутства.

Особливу увагу слід приділити складу та взаємозв'язку міжнародних і національних, соціально-економічних, політичних, науково-технічних, зовнішньоекономічних чинників і внутрішніх причин, які призводять до розвитку симптомів банкрутства: зменшення обсягів реалізації продукції; падіння прибутковості; скорочення робочих місць; падіння попиту на продукцію; втрати клієнтів і покупців; збільшення обсягів неліквідних обігових коштів; неритмічності виробництва; низького рівня використання виробничого потенціалу; збільшення витрат на виробництво і реалізацію продукції; зниження рівня продуктивності праці. Доцільним є вивчення більш явних ознак банкрутства, які призводять до різкої зміни структури балансу підприємства і, як наслідок, до появи симптомів втрати конкурентного статусу фірми та можливого подальшого банкрутства.

У цьому зв'язку слід з'ясувати сутнісну характеристику таких симптомів банкрутства: негативні тенденції зміни параметрів попиту; негативні зміни в конкурентному середовищі; негативні зміни чинників виробництва; зменшення обсягів і зниження рівня використання потенціалу; загрози системи державного регулювання.