Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
713.73 Кб
Скачать

Тема № 1. Теоретичні основи бухгалтерського обліку в бюджетних

установах

Питання на самостійну роботу

  1. Роль бухгалтера в бюджетних установах.

І.Роль бухгалтера в бюджетних установах

В умовах ринкової економіки роль та самостійність представників професії бухгалтера надзвичайно зросли, але разом з тим підвищилась і їх відповідальність.

Немає сьогодні правил, як саме має діяти бухгалтер в кожній ситуації зокрема. Врешті-решт все визначається тим, як він знає законодавство, вміє його застосовувати до конкретної ситуації, своєчасно і правильно оформити її документами, відобразити на рахунках.

Дії бухгалтерських служб у фінансових органах і казначействах, бюджетних установах зводяться до виконання таких функцій:

  1. ведення обліку операцій з виконання бюджету;

  2. організації оперативного обліку розрахунків з платниками податків;

  3. підтримування постійних зв’язків з податковими адміністраціями та інспекціями для повноти сплати податків;

  4. проведення інструктажів і контролю з питань організації, порядку і методики ведення бухгалтерського обліку та складання звітності в нижчестоящих фінансових органах, управліннях і відділеннях казначейства, у головних розпорядників кредитів і в центральних бухгалтеріях;

  5. проведення контролю за станом обліку і звітності про виконання бюджету і кошторисів витрат шляхом здійснення перевірок і оглядів на місцях;

  6. здійснення контролю за проведенням заходів щодо централізації та автоматизації облікових процесів;

  7. організації бухгалтерського обліку відповідно до чинних нормативних актів;

  8. здійснення попереднього контролю за своєчасним і правильним оформленням документів і законністю операцій.

Робота бухгалтерської служби будується за принципом створення єдиного бухгалтерського підрозділу та надання працівникам прав відповідальних виконавців, яким доручається особисто підписувати документи за визначеною групою операцій, за виключенням операцій, які потребують додаткового контролю. Бухгалтерські операції можуть виконувати працівники будь-якого структурного підрозділу, якщо це передбачено їхніми функціональними (посадовими) обов’язками. Всі працівники, які виконують операції з бухгалтерського обліку, займаються питаннями ведення бухгалтерського обліку, підпорядковуються головному бухгалтеру органу Державного казначейства або іншій посадовій особі, що очолює бухгалтерську службу. Головний бухгалтер бере безпосередню участь у формуванні служби бухгалтерського обліку.

Головний бухгалтер у своїй роботі керується Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність», Положенням №119, нормативними актами Державного казначейства України, іншими законодавчими та нормативними актами України, що регламентують бюджетний процес в Україні. Означена посадова особа повинна забезпечити:

  • дотримання єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку;

  • контроль за відображенням у бухгалтерському обліку всіх операцій по виконанню бюджетів, які здійснюються органами Державного казначейства;

  • складання і подання внутрішнім та зовнішнім користувачам у встановлені строки звітності;

  • здійснення організаційних заходів щодо впровадження в підвідомчих органах казначейства та структурних підрозділах визначеної політики бухгалтерського обліку та звітності.

Головний бухгалтер або його заступник мають право вимагати від підвідомчих органів забезпечення правильної організації бухгалтерського обліку і контролю, подання необхідних документів щодо оформлення операцій, дотримання встановленого порядку прийняття і витрачання бюджетних коштів, а також вимагати від будь-якого органу Державного казначейства пояснень, а за потреби — й безпосередньо втручатися в його робочі процедури, якщо отримані дані викликають сумнів.

Література:

  1. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від

  1. р.№996-ХІУ.

  1. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.1997 р. №283/97-ВР (зі змінами та доповненнями).

  2. Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 р. № 168/97 ВР (зі змінами та доповненнями).

  3. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку затверджено Мінфіном України 24.05.1995 р. №88.

  4. План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ затверджений наказом Головного Управління Держказначейства України від 10.12.1999 р. № 114.

  5. Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ затверджений наказом Головного Управління Держказначейства України 10.12.1999р.. № 114.

  6. Атамас П.Я. Основи обліку в бюджетних установах : Навчальний посібник,-

К: центр навчальної літератури.-2005р. [с. 5-22]

  1. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський облік у бюджетних установах:Навчальний посібник.-Житомир:ПП «Рута»,с. 448 ,2004р.[с. 4-48]

  2. Джога Р. Т., Свірко С. В., Сінельник Л. М. Бухгалтерський облік у бюджетних установах: Підручник. К. КНЕУ, 2003 - 483 с. [с. 4-8]