Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
713.73 Кб
Скачать

4. Особливості ведення обліку запасів окремих бюджетних установ

Специфічним об'єктом у складі запасів бюджетних установ є продукти харчування, облік яких має такі особливості:

  • розрахунки за продукти харчування здійснюються, як правило, в порядку планових платежів;

  • при надходженні продуктів харчування враховують не тільки кількісні, а й якісні параметри;

  • зберігання продуктів харчування потребує особливих умов (дотримання температурного режиму, термінів придатності тощо);

  • облік продуктів харчування ведеться в коморах (на складах), харчоблоках і в бухгалтерії;

  • окремо організується облік тари;

  • ведеться контроль за закладанням продуктів у процесі приготування їжі та виходом готових страв згідно із чинними нормами;

  • для відпуску продуктів харчування застосовують специфічні документи (меню- вимога, меню-розкладка);

  • для синтетичного обліку наявності та руху продуктів харчування призначений субрахунок № 232 «Продукти харчування».

Мають особливості побудова і порядок ведення меморіальних ордерів № 11 «Зведення накопичувальних відомостей про надходження продуктів харчування» форма № 398 (бюджет) і № 12 «Зведення накопичувальних відомостей про витрачання продуктів харчування» форма № 411 (бюджет).

Вивчаючи питання обліку медикаментів, перев’язувальних засобів і виробів медичного призначення, студенти мають акцентувати увагу на тому, що в цьому курсі розглядається облік лікувальних засобів лише в медичних закладах — бюджетних установах, в яких видатки на лікувальні засоби плануються й обліковуються за кодом економічної класифікації 1132 «Медикаменти і перев'язувальні засоби».

Облік лікувальних засобів ведуть в аптеках, відділеннях (кабінетах) і в бухгалтерії. У складі лікувальних засобів обліковують медикаменти, перев'язувальні матеріали, допоміжні матеріали, тара. Всі лікувальні засоби обліковують в аптеках у сумарному вираженні за договірними цінами. Крім того, за окремим переліком ведуть предметно- кількісний облік таких лікувальних засобів:

  • наркотичних лікарських засобів;

  • психотропних лікарських засобів;

  • отруйних лікарських засобів;

  • спирту етилового;

  • лікарських засобів, що мають одурманювальну властивість;

  • нових препаратів для проведення клінічних досліджень;

  • дефіцитних і дорогих лікувальних засобів;

  • тари як порожньої, так і зайнятої лікувальними засобами.

Предметно-кількісний облік лікувальних засобів здійснюють у розрізі їх найменувань, фасування, лікувальних форм, дозування. Забезпечується строгий контроль за зберіганням цих препаратів та відпуском їх у відділення. Бухгалтерський облік лі- кувальних засобів ведуть на активному субрахунку № 233 «Медикаменти і перев'язувальні засоби». Основні бухгалтерські проведення з обліку лікувальних засобів наведено в таблиці 4.


Таблиця4 . Основні бухгалтерські проводки з обліку лікувальних засобів.

операці

ї

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

Отримано лікувальні засоби від постачальників

233

361,364, 675

2

Оприбутковано обмінну тару з лікувальними засобами

236

361,364, 675

3

Повернуто тару

361,364, 675

236

4

Списано лікувальні засоби на підставі виправдних документів

801,811,813

233

Література:

  1. Інструкція про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядок їх складання. Затверджено ДКУ 27.07.2000 р. № 68.

  2. Інструкція про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ. Затверджена ДКУ 10.07.2000 р. №61 .

  3. Зміни до Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ. Затверджені ДКУ 06.06.2001 р. № 97.

  4. Інструкція про порядок використання і обліку позабюджетних коштів бюджетних установ та звітності про них. Затверджена ДКУ 11.08.1998р. №63.

  5. Інструкція про складання типових форм обліку та списання запасів бюджетних установ. Затверджена ДКУ 18.12.2000 р. № 130.

  6. Положення про єдиний казначейський рахунок. Затверджено ДКУ 21.03.1997 р. №28.

  7. Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ. Затверджений ГУДКУ 10.12.1999р. № 114.

  8. Порядок складання карток і книг аналітичного обліку бюджетних установ. Затверджено ДКУ 06.10.2000 р. № 100 .

  9. Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, недостач, знищення (псування) матеріальних цінностей. Затверджено КМУ 22.01.1996р. №116.

  10. Типова інструкція про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ. Затверджена ДКУ та МЕУ 10.08.2001 р. № 142УІ81.

  11. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський облік у бюджетних установах:Навчальний посібник.-Житомир:ПП «Рута»,с. 448 ,2004р.[с.103-154]

  12. Атамас П.Я. Основи обліку в бюджетних установах : Навчальний посібник,-

К: центр навчальної літератури.-2005р. [с. 185-228]

  1. Джога Р. Т., Свірко С. В., Сінельник Л. М. Бухгалтерський облік у бюджетних установах: Підручник. К. КНЕУ, 2003.- 483 с. [с. 320-377]

Тема № 8. Облік виробничих витрат

Питання на самостійну роботу

  1. Склад і класифікація витрат на науково-дослідні роботи (НДР).

  2. Облік витрат виробничих майстерень

  3. Облік витрат підсобних (навчальних) сільських господарств

  4. Облік витрат і методика калькулювання освітніх послуг

  5. Облік витрат і калькулювання медичних послуг

  1. Склад і класифікація витрат на науково - дослідні роботи(НДР)

У цій темі студенти вивчають комплекс питань, пов'язаних із виробничою діяльністю різних за профілем бюджетних установ, у процесі якої здійснюються виробничі витрати, а результатом є продукція, роботи, послуги.

Вивчаючи питання обліку витрат на науково-дослідні роботи (НДР), слід насамперед звернути увагу на особливості наукового виробництва, які впливають на методику й організацію обліку. До них належать:

  • невизначеність, імовірний характер отриманого результату. Ця риса означає відсутність прямого зв’язку між витратами ресурсів і результатами. Однакові витрати можуть привести до зовсім різних результатів. Можливе отримання негативного результату;

  • творчий характер праці, роль особистого чинника непередбачуваність творчих досліджень;

  • нематеріальність, інформаційний характер продукції. Результатом цього є невідчужуваність, складність вимірювання результату діяльності, що ускладнює оцінювання як роботи, так і працівника. Уявлення щодо нематеріальності наукової продукції не суперечить тому, що ця інформація передбачає наявність матеріального носія і не втрачає своєї інформаційної сутності;

  • неповторність — науковий пошук завжди спрямований на отримання нових результатів. На відміну від матеріального виробництва, де кожна одиниця продукції здебільшого повторює попередню, а дотримання стандартів є обов'язковим, у науці не може створюватися результат, уже отриманий раніше;

  • циклічність — кожна НДР є разовим процесом Цикл може бути достатньо тривалим, що зумовлює часовий розрив між витратами ресурсів і отриманням результатів. Упродовж циклу продукція, як правило, не може видаватися й використовуватися частинами;

  • у науці частка живої праці набагато більша, ніж у більшості галузей матеріального виробництва. Це дістає відображення у питомій вазі заробітної плати;

  • предметами праці є об'єкти дослідження і вже нагромаджені знання, які зазнають впливу так само, як і в матеріальному виробництві, але в науковому виробництві вони виступають не як сировина для подальшого перетворення її на матеріальний продукт, а як джерело інформації про результати впливу на нього.

Ці та інші особливості наукового виробництва є базовими під час побудови обліку витрат на НДР за договорами із замовниками.

Студенти ознайомлюються з порядком укладання господарських договорів на виконання НДР, їхнім змістом, документами, які до них додаються (протоколами узгодження договірної ціни, кошторисами, техніко-економічними обґрунтуваннями, технічними завданнями, календарними планами і програмами виконання робіт), вивчають склад і класифікацію витрат на НДР і дають їм економічну характеристику. Витрати, що включаються до собівартості НДР, групують за видами витрат (елементами, статтями).


темами, календарними періодами, місцем виконання НДР (відділами, секторами, лабораторіями). Основними статтями витрат, за якими здійснюють планування, облік і калькулювання собівартості НДР, є:

  • витрати на оплату праці;

  • нарахування на заробітну плату;

  • матеріали;

  • паливо і опалення для науково-виробничих цілей;

  • витрати на наукові відрядження;

  • спецобладнання для наукових (експериментальних) робіт;

  • витрати на оплату робіт сторонніх організацій;

  • інші прямі витрати;

  • накладні витрати.

Має свої особливості порядок списання витрат на оплату праці на відповідні теми пропорційно кількості людино-днів, відпрацьованих співробітниками за темами.

За статтею «Спецобладнання для наукових (експериментальних) робіт» обліковують витрати на придбання чи виготовлення устаткування, інструментів, приладів та інших пристроїв, передбачених кошторисом для виконання окремих тем.

Устаткування, яке надійшло, до моменту передавання його в наукові підрозділи обліковується на складі. Якщо спеціальне обладнання за умовою договору (чи письмової згоди замовника) не передається замовникові, то після завершення теми воно інвента- ризується, оцінюється за ціною можливого використання й оприбутковується у складі оборотних активів чи запасів. При цьому на вартість оприбуткованого спецустаткування витрати на виконання НДР не зменшуються.

Мають певні особливості також склад накладних витрат і порядок їх списання на окремі теми. Облік витрат на виробництво в наукових установах організується на основі позамовного методу. Об'єктом обліку витрат і калькулювання виступає науково-дослідна тема (замовлення, експедиція), яка виконується за договором із замовником.

  1. Облік витрат виробничих майстерень

Виробничі (навчальні) майстерні при бюджетних установах є їхніми структурними підрозділами і виконують функції з трудової підготовки, трудової терапії контингенту майбутніх фахівців, хворих. Продукція, яка виготовляється виробничими (навчальними) майстернями, використовується самими бюджетними установами, а також і може реалізовуватися за певних умов.

За своєю побудовою облік витрат і продукції виробничих майстерень близький до обліку в промисловості й вивчався студентами в курсі «Фінансовий облік-1». У Плані рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ для витрат і продукції виробничих майстерень передбачено такі рахунки:

  • 241 «Вироби виробничих (навчальних) майстерень»;

  • 721 «Реалізація виробів виробничих (навчальних) майстерень»;

  • 821 «Витрати виробничих (навчальних) майстерень»;

  • 826 «Витрати до розподілу».

Об'єктами обліку витрат є центри їх виникнення (дільниці, відділи). Об'єктами калькулювання виступає партія однорідних виробів, а калькуляційною одиницею

  • одиниця продукції чи виріб.

Основні бухгалтерські проведення з обліку витрат і продукції виробничих (навчальних) майстерень наведено у табл.

Аналітичний облік витрат ведуть за видами виробів (партіями) і за статтями витрат у багатографних картках форми № 283.

Бюджетні установи можуть мати свої підсобні сільські господарства, які частково забезпечують зазначені установи сільськогосподарською продукцією, а решту реалізують на сторону.

Виробничі витрати цих господарств обліковують окремо за галузями сільськогосподарського виробництва — рослинництва і тваринництва. За галуззю рослинництва обліковують окремо витрати з рільництва, овочівництва, садівництва

тощо, а в разі потреби — за окремими культурами. За галуззю тваринництва обліковують окремо витрати з утримання великої рогатої худоби, птиці, молодняка тварин, вівчарства, свинарства, конярства тощо.

Таблицяі. Основні бухгалтерські проводки з обліку витрат і продукції виробничих (навчальних) майстерень.

операції

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

Нараховано заробітну плату:

  • виробничим робітникам

  • адміністративно-обслуговуючому персоналу

821

826

661

661

2

Нараховано збори до Пенсійного фонду та інших фондів соціального страхування на фонд сплати праці:

  • виробничих робітників

  • адміністративно-господарського персоналу

821

826

651-654

651-654

3

Видано зі складу матеріали на виробництво продукції

821

234, 235 238, 239

4

Списано на витрати виробництва вартість енергоносіїв

821

675

5

Списано та розподілено накладні витрати

821

826

6

Оприбутковано готові вироби, що передані на склад установи

241

821

7

Пред'явлено рахунки замовникам за виготовлені вироби

633

721

8

Отримано кошти від реалізації продукції виробничих майстерень

232

633

9

Визначено результат від реалізації продукції виробничих майстерень

721

432

  1. Облік витрат підсобних (навчальних) сільських господарств

Слід зазначити, що сільськогосподарське виробництво має низку особливостей, які впливають на побудову обліку витрат і методику калькулювання собівартості сільськогосподарської продукції:

  • сезонний характер виробництва;

  • вплив погодних чинників;

  • отримання від виробництва основної та побічної продукції;

  • необхідність калькулювання собівартості продукції у певній послідовності — спочатку продукції землеробства, а потім — тваринництва.

Для відображення операцій з виробництва сільськогосподарської продукції призначені субрахунки:

  • 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі»;

  • 251 «Продукція підсобних (навчальних) сільських господарств»;

  • 822 «Витрати підсобних (навчальних) сільських господарств»;

  • 722 «Реалізація продукції підсобних (навчальних) господарств»;

  • 826 «Витрати до розподілу».

Об'єктами обліку витрат є, як правило, галузі рослинництва і тваринництва. Об'єктами калькулювання собівартості продукції підсобних господарств виступають різнорідні культури землеробства й різні види основної продукції тваринництва. Калькуляційними одиницями є один центнер продукції рослинництва, один центнер молока, одна голова приплоду тощо.

Аналітичний облік витрат підсобних господарств здійснюють в багатографних картках (форма № 283), які відкривають на кожне найменування

сільськогосподарських культур чи на кожну групу тварин за статтями витрат (заробітна плата, насіння, мінеральні добрива та інші витрати).

Витрати сільськогосподарського виробництва включають витрати, що здійснені під врожай майбутнього року (підготовка парів, парників і теплиць, вирощування мальків у рибоводстві тощо). Зазначені витрати переходять у складі витрат підсобних господарств на наступний рік як незавершене виробництво.

Розподіл витрат між окремими культурами та видами продукції здійснюють пропорційно до відпускних цін чи планової собівартості цієї продукції.

Основні бухгалтерські проводки з обліку витрат підсобних сільських господарств наведено в таблиці.

Таблиця2. Основні бухгалтерські проводки з обліку витрат і продукції підсобних сільських господарств.

операції

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

Нараховано заробітну плату:

- виробничим працівникам

- адміністративно-управлінському персоналу

822

826

661

661

2

Проведено нарахування до Пенсійного фонду та інших фондів соціального страхування на фонд оплати праці:

- виробничих працівників

-адміністративно-управлінського персоналу

822

826

651-

654

651-

654

3

Витрачено матеріали (насіння, мінеральні добрива, корми) на виробництво продукції

822

239

4

Проведено інші прямі витрати

822

364,

675

5

Списано й розподілено накладні витрати

822

826

6

Оприбутковано продукцію підсобних сільських господарств

251

822

7

Оприбутковано приріст і приплід молодняку і тварин на відгодівлі

211

822

8

Передано готову продукцію підсобних сільських господарств на потреби установи

232,

239

251

9

Передано закупівельній організації рахунок на оплату продукції

633

722

10

Списано реалізовану продукцію підсобних сільських господарств

722

251

Вивчаючи питання методики калькулювання послуг, що надаються бюджетними установами, передусім необхідно ознайомитися з економічною сутністю результатів діяльності бюджетних установ — нематеріальною послугою та її собівартістю, а також поглибити знання управлінського обліку та його категорійного апарату (об'єктів обліку витрат, їхнього складу, об'єктів калькулювання, калькуляційних одиниць тощо).

Бюджетні установи залежно від профілю надають різні послуги, зокрема платні. Перелік платних послуг, які можуть надаватися бюджетними установами, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Для обліку витрат і доходів з надання платних послуг у Плані рахунків бухгалтерського обліку призначені такі вже відомі субрахунки:

  • 811 «Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги»;

  • 711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги».

  1. Облік витрат і методика калькулювання освітніх послуг

Основним суб’єктом надання платних освітніх послуг виступає відповідно освітня галузь. Втім, система молодшої, середньої освіти не зазнала значних змін у частині фінансово-економічних відносин: дитячі виховні заклади державної форми власності традиційно надають платні послуги за встановленими тарифами, а навчання в середніх школах відповідно до гарантованих конституційних прав є безкоштовним. Отже, розглядаючи питання платних освітніх послуг насамперед потрібно звертатись до досвіду вищої школи.

Вищі навчальні заклади надають платні послуги відповідно до Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20.01.97 №38. Зокрема, до освітніх послуг платного характеру можуть бути віднесені:

навчання іноземних і вітчизняних студентів у вищих навчальних закладах понад державне замовлення в межах ліцензованого обсягу прийому (на умовах контракту з фізичними та юридичними особами);

здобуття другої вищої освіти, другої кваліфікації молодшого спеціаліста, крім випадків, передбачених законодавством;

післядипломна освіта понад державне замовлення; підготовка робітників різних професій понад державне замовлення; навчання слухачів підготовчих відділень вищих навчальних закладів; переведення з одного до іншого вищого навчального закладу та поновлення навчання студентів, за винятком осіб, які перебували в академічній відпустці та переводяться або поновлюються з об’єктивних причин;

повторне вивчення відрахованими студентами окремих дисциплін і курсів з наступним складанням іспитів;

підготовка й перепідготовка робітників і спеціалістів за замовленнями служб зайнятості населення;

підготовка аспірантів і докторантів понад державне за- мовлення;

прийом кандидатських іспитів;

навчання іноземних громадян в аспірантурі, докторантурі, їхнє стажування, крім іноземних громадян, які постійно проживають на території України;

підготовка до захисту та проведення захисту дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата або доктора, друкування дисертації, друкування і розсилання авторефератів, стенографування захисту тощо (крім оплати часу засідання членам спеціалізованої вченої ради);

плата за наукові консультації для осіб, які підвищують кваліфікацію самостійно; довузівська підготовка;

лекторії (з питань науки й техніки, культури та мистецтва, фізичної культури і спорту, з правових знань тощо);

платні курси водіїв, гуртки (факультативи) іноземних мов, комп’ютерної підготовки, гри на музичних інструментах, хорео-

графії, образотворчого мистецтва, стенографії та машинопису, крою та шиття, оздоблення приміщень, агротехніки, зоотехніки тощо;

освітні послуги понад обсяги, установлені навчальними планами в дошкільних, інтернатних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах;

консультації для різних категорій населення (учнівської молоді понад державний компонент поза графіком навчально-виховного процесу; аспірантів, докторантів; підприємств і організацій різних форм власності, приватних осіб з питань економіки, технологій, права, організації виробництва тощо).

Головним об’єктом напрямку обліку витрат виступає, безумовно, освітня послуга, яка являє собою суму спеціальних та загальних знань (а також певною мірою виховний вплив), які надаються споживачеві зазначеного продукту навчальних закладів різного рівня.

Процесу надання платної освітньої послуги вищим навчальним закладом передує кілька етапів:

виконання потенційним споживачем (абітурієнтом) іспитових процедур (іспит, співбесіда) в обраному закладі;

визначення за результатами іспитових процедур можливості надання освітньої послуги кожному з абітурієнтів за плату;

зарахування абітурієнта до складу студентів відповідного закладу.

Калькуляційною одиницею є один підготовлений студент у розмірі зазначених характеристик. Калькуляція складається на основі зведених норм умовно-прямих видатків за кодами економічної класифікації видатків:

1110 — у частині оплати плати професорсько-викладацького складу;

1120 — у частині нарахування на фонд оплати праці професорсько-викладацького

складу;

1130 — у частині витрат на матеріали для навчальних цілей;

1140 — у частині службових відряджень на науково-практичні конференції, стажування тощо;

2110 — у частині придбання необоротних активів для на- вчальних цілей;

2130 — видатки на капітальний ремонт навчальних корпусів, а також видатки на обслуговування та управління за кодами економічної класифікації видатків:

1110 — видатки на оплату праці адміністративно-управлінського та молодшого обслуговуючого персоналу;

1120 — нарахування на фонд оплати праці адміністративно-управлінського та молодшого обслуговуючого персоналу;

1130 — придбання предметів постачання матеріалів, оплата послуг загальногосподарського характеру;

1140 — видатки на відрядження адміністративно-управлінського персоналу;

1160 — оплата комунальних послуг та енергоносіїв;

2120 — придбання необоротних активів загальногосподарського призначення;

2130 — видатки на капітальний ремонт адміністративних будівель і споруд.

Облік витрат здійснюється бухгалтерією установи в порядку, визначеному головним бухгалтером за об’єктами витрат— факультетів, кафедр та інших структурних підрозділів. На практиці облік витрат збігається з обліком видатків (аналітичний облік здійснюється в картках аналітичного обліку фактичних видатків, синтетичний — у системі облікових реєстрів поточного обліку). Для обліку видатків призначені охарактеризовані в попередніх темах субрахунки бухгалтерського обліку.

З метою забезпечення обліку розрахунків із замовниками вищі навчальні заклади ведуть картки аналітичного обліку отриманих авансів, інформація за якими фіксується за


присвоєним умовним кодовим позначенням студента, яке відображається надалі у всіх прибуткових документах з надходження авансів.

  1. Облік витрат і калькулювання медичних послуг

Механізм обліку витрат та калькулювання медичних послуг, що надаються державними закладами охорони здоров’я, є більш невизначеним через неурегульованість нормативно-правової бази власне платних медичних послуг.

Питання надання чи ненадання платних послуг медичними закладами завжди було досить болісним, оскільки саме введення поняття «платні медичні послуги» на фоні задекларованих раніше соціальних гарантій щодо медичних послуг (ст. 49 Конституції України), які слід класифікувати як життєво необхідні за умов масового зубожіння населення, викликало неоднозначну реакцію. Для врегулювання цього питання Постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 № 1138 надано чинності Перелікові платних послуг, які можуть надаватись державними закладами охорони здоров’я та вищими медичними закладами освіти. Відповідно до зазначеного переліку було виокремлено три групи послуг: лікувально-профілактичного характеру (косметично-хірургічна допомога; лікування від тютюнокуріння та хворих на алкоголізм; лікування сексопатологічних хворих та лікування безплідності; лікувальна гімнастика, масаж та мануальна терапія; операції зі штучного припинення вагітності; профілактичні медичні огляди; гігієнічна експертиза; медичні огляди для отримання посвідчення водія, для одержання дозволу на право отримання та носіння зброї; проведення дезінфекційних, дезінсекційних та дератизаційних робіт; зубне, вушне та очне протезування дорослого населення і т. п.);

іншого характеру (доставка ліків хворим додому, надання додаткової медичної інформації за проханням громадян, транспортні послуги за проханням громадян, та пов’язані з медичною діяльністю; атестація робочих місць за замовленням підприємств і організацій; організація профілактичних заходів щодо зловживання алкогольними напоями на підприємствах і в установах на договірних засадах і т. ін.);

освітньо-супутнього характеру, що надаються вищими медичними закладами (отримання другої вищої освіти; навчання вітчизняних і закордонних студентів на засадах контракту; поглиблене вивчення окремих дисциплін; підготовчі курси до вступних іспитів; переведення студентів з одного медичного вузу до іншого; поновлення раніше відрахованих студентів та ліквідація академічної різниці; повторне проходження окремих дисциплін відрахованими студентами; прийом кандидатських іспитів у осіб, що не працюють у вищому навчальному закладі; навчання іноземних громадян у клінічній ординатурі, аспірантурі, докторантурі та їхнє стажування; надання послуг щодо легалізації документів про освіту і т. ін.).

Під час лікування пацієнтів у поліклінічних відділеннях (стоматологічне лікування, терапевтичні процедури тощо) лікарем, що здійснює зазначені процедури, здійснюються додаткові облікові процедури. Оперативний облік ведеться лікарем упродовж місяця, по мірі обслуговування пацієнтів-власників страхових полісів, у спеціальних формах обліку обслуговування — картках, які формуються у двох примірниках для лікаря і хворого на основі встановлених розцінок.

Наприкінці місяця дані передаються з відділень лікарями до бухгалтерії, у функції якої входять не тільки облік та здійснення розрахунків за надані послуги, а й звіряння даних щодо кількісних показників обслуговування з даними страхових компаній. Після звіряння, про що робиться позначка в картці хворого, що вже надійшла до страхової компанії на оговорену раніше угодою дату, відбувається перерахування відповідної суми коштів до медичного закладу.

Для обліку витрат та розрахунків з надання платних медичних послуг у системі рахунків бухгалтерського обліку призначені вже відомі субрахунки:

811 «Видатки за коштами, отриманими як плата за послуги»;

711 «Доходи за коштами, отриманими як плата за послуги».