Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
713.73 Кб
Скачать

У Балансі вони показуються по первинній і залишковій вартості. У валюту Балансу включається тільки залишкова вартість необоротних активів.

Оборотні активи - засоби, призначені для невиробничого споживання чи використання в процесі виконання бюджетною установою загальнодержавних функцій протягом одного року і менш. До них відносяться: -запаси;

-дебіторська заборгованість; -кошти.

Витрати бюджетних установ являють собою фактичні витрати матеріальних, трудових і грошових ресурсів на зміст бюджетних установ і виконання загальнодержавних функцій. Вони підрозділяються на витрати загального і спеціального фондів, державного і місцевого бюджетів.

Джерелами утворення активів і витрат бюджетних установ є власний капітал, зобов’язання та доходи.

До власного капіталу відносяться:

-фонд у необоротних активах;

-фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах;

-результати виконання кошторису по загальному та спеціальному фондах;

-результати переоцінки активів.

Зобов'язання установи підрозділяються:

-на довгострокові, короткострокові, поточні; -короткострокові векселі видані; -кредиторську заборгованість.

Зобов'язання установ є притягнутими засобами.

Доходи бюджетних установ - це грошові та надійні джерела утворення активів і витрат. Вони підрозділяються на доходи загального фонду і доходи спеціального фонду.

При заповненні Балансу необхідно мати на увазі , що обороти по рахунках розрахунків по спеціальних видах платежів, по соціальному страхуванню, розрахунків з підзвітними особами, розрахунків по інших операціях відбиваються розгорнуто як по Активі, так і по Пасиві.

  1. План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ

Слід пам'ятати, що бюджетні установи мають свій план рахунків.

Для поточного бухгалтерського обліку в бюджетних установах застосовують План рахунків і Порядок його застосування, затверджені Наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.1999 р. № 114 . Структуру Плану рахунків зорієнтовано на потреби балансу та інших форм фінансової звітності

Усі рахунки згруповано у два розділи:

  1. Розділ — балансові рахунки;

  2. Розділ — позабалансові рахунки.

Балансові рахунки за економічним змістом згруповано у вісім класів, кожен з яких містить синтетичні рахунки, на яких обліковуються близькі за економічним змістом об'єкти.

У Плані рахунків використано децимальну систему нумерації (кодування) рахунків. Для підвищення аналітичних можливостей облікової інформації без істотного збільшення кількості рахунків і розрядностей їхніх кодів більшість синтетичних рахунків поділяють на субрахунки, код яких трицифровий і складається із коду синтетичного рахунка та порядкового номера (від 1 до 9). У практиці бюджетних установ у поточному обліку користуються, як правило, субрахунками.

У Плані рахунків передбачено рахунки для окремого обліку доходів і видатків загального і спеціального фондів.

Планом рахунків бухгалтерського обліку для бюджетних установ не передбачено окремого класу рахунків для управлінського обліку. За призначенням усі рахунки, передбачені Планом рахунків, поділяються на основні, регулювальні, операційні й фінансово-результатні. Стосовно балансу рахунки поділяються на активні, пасивні та


активно-пасивні. Останніми користуються порівняно рідко, що відповідає міжнародній практиці.

У другому розділі виокремлено позабалансові рахунки, які призначені для обліку активів і розрахунків, що вилучені з обороту установи й не відображаються в балансі. На позабалансових рахунках господарські операції відображаються без застосування методу подвійного запису.

План рахунків бюджетних установ розроблено на основі Плану рахунків бухгалтерського обліку підприємств, організацій та установ, затвердженого Мінфіном України від 30.11.1999 р. №291. Така уніфікація планів рахунків підприємств, організацій і бюджетних установ є одним з напрямів удосконалення обліку та його реформування з вимогами міжнародних стандартів.

Розроблена і затверджена Державним казначейством України Інструкція про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ (наказ ДКУ від 10.07.2000 р. № 61) забезпе- чує правильне використання Плану рахунків із метою відображення господарських операцій .

План рахунків та Інструкція щодо його застосування є обов'язковим і важливим засобом державного управління бухгалтерським обліком у бюджетних установах. Оскільки План рахунків передбачено застосовувати в усіх бюджетних установах, то в кожному конкретному випадку використовують лише певну частину рахунків. Тому кожна галузь чи бюджетна установа розробляють для себе робочий план рахунків.

Робочий план рахунків затверджує керівник установи.

  1. Форми бухгалтерського обліку та облікові регістри

Основними найбільш поширеними формами бухгалтерського обліку в бюджетних установах на сучасному етапі є: журнал-головна, журнально-ордерна і машинно- орієнтовані (комп'ютерні) форми обліку.

Зауважимо, що в бюджетних установах застосовують форму «Журнал-Головна» — різновид і спрощений варіант меморіально-ордерної форми. Регістри цієї форми розроблено Державним казначейством України на основі меморіально-ордерної форми бухгалтерського обліку з урахуванням вимог сьогодення. Форма «Журнал-Головна» грунтується на застосуванні системи місячних накопичувальних відомостей-меморіальних ордерів. Усього передбачено 16 меморіальних ордерів^ перелік і призначення яких наведено в табл. 2.1. Меморіальні ордери застосовують як за ручного, так і за автоматизованого ведення бухгалтерського обліку.

Таблиця 1. Перелік і призначення меморіальних ордерів.

м/о

Накопичувальні відомості, зведення

Номер рахунка, субрахунку

Назва

Форма №

1

Накопичувальна відомість за касовими операціями

380 (бюджет)

301,302

2

Накопичувальна відомість руху грошових коштів загального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків)

381 (бюджет)

311,312, 321 та інші

3

Накопичувальна відомість руху грошових коштів спеціального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків)

382 (бюджет)

313,323,324-

329

4

Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими дебіторами

408 (бюджет)

364

5

Зведення розрахункових відомостей із заробітної плати та стипендії

408 (бюджет)

66

6

Накопичувальна відомість за розрахунками з іншими кредиторами

409 (бюджет)

675

7

Накопичувальна відомість за розрахунками в порядку планових платежів

410 (бюджет)

361

8

Накопичувальна відомість за розрахунками з підзвітними особами

386 (бюджет)

362

9

Накопичувальна відомість про вибуття та пе- реміщення необоротних активів

438 (бюджет)

10,11, 12, 14

10

Накопичувальна відомість про вибуття на пе- реміщення малоцінних і швидкозношуваних предметів

439 (бюджет)

22

11

Зведення накопичувальних відомостей про надходження продуктів харчування

398 (бюджет)

232

12

Зведення накопичувальних відомостей про витрачання продуктів харчування

411 (бюджет)

232

13

Накопичувальна відомість витрачання матеріалів

396 (бюджет)

231,233-239

14

Накопичувальна відомість нарахування доходів спеціального фонду бюджетних установ

409 (бюджет)

711,712

15

Зведення відомостей за розрахунками із батьками на утримання дітей

406 (бюджет)

714

16

Накопичувальна відомість позабалансового обліку

01-010

17

Меморіальні ордери для обліку інших операцій

274 (бюджет)

131-133,363 та інші

Операції, які не потрібно накопичувати впродовж місяця або які не фіксуються в меморіальних ордерах № 1-16, реєструють у меморіальних ордерах ф. № 274 (бюджет). Так оформляють, наприклад, нарахування зносу необоротних активів, операції «сторно». Ці ордери складають безпосередньо після здійснення операцій або не пізніше наступного дня (одержання первинного документа) і нумерують, починаючи із «17», за кожен місяць окремо.

Узагальнювальним регістром синтетичного обліку є книга «Журнал-головна» ф. № 308 (бюджет), що ведеться, як правило, за рахунками другого порядку. Побудова книги забезпечує перевірку правильності та повноти записів у синтетичному обліку, а тому відпадає потреба у складанні оборотної відомості за синтетичними рахунками (оборотного балансу).

Аналітичний облік організується:

  • поєднанням синтетичного й аналітичного обліку в окремих меморіальних ордерах шляхом використання лінійно-позиційного способу записів. До них можна віднести меморіальні ордера № 4, 6, 7, 8;

  • використанням типових і спеціалізованих форм аналітичного обліку (книг, карток, форм автоматизованого обліку тощо).

Для перевірки правильності й повноти записів у регістрах аналітичного обліку щомісячно (щоквартально) складають оборотні відомості за аналітичними рахунками, дані

яких звіряють із оборотами і залишками відповідних синтетичних рахунків книги «Журнал-Головна».

Література:

1.Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.1997 р. №283/97- ВР (зі змінами та доповненнями).

2.Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997р. № 168/97 ВР (зі змінами та доповненнями).

3.Інструкція про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядок їх складання, затверджено ДКУ 27.07.2000 р.. № 68.

4.Інструкція про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ для відображення основних господарських операцій бюджетних установ. Затверджена ДКУ 10.07.2000 р. № 61.

5.Зміни до Інструкції про кореспонденцію субрахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, затверджені ДКУ 06.06.200! р.. № 97.

  1. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. Затверджено МФУ 24.05.1995 р. № 88.

  2. План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ затверджений ГУ ДКУ

  1. р. № 114

  1. Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ затверджений ГУДКУ 10.12.1999р.. № 114.

  2. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський облік у бюджетних установах:Навчальний посібник,- Житомир:ПП «Рута»,с. 448 ,2004р. [с. 4-27]

  3. Атамас П.Я. Основи обліку в бюджетних установах : Навчальний посібник.-К:

центр навчальної літератури.-2005р. [с. 5-51]

  1. ІДжога Р. Т., Свірко С. В., Сінельник Л. М. Бухгалтерський облік у бюджетних установах: Підручник. К. КНЕУ, 2003 - 483 с. [с. 4-23]