Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМОСТІЙНА РОБОТА ЕКОНОМІКА 4 курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
507.39 Кб
Скачать

Середня ціна готельного номера

Робота персоналу готелів не зводиться лише до простого контролю над вільними номерами і їх реалізацією. Сегментація номерного фонду готелів за рівнем сервісу і ціни ставить перед підрозділами завдання реалізації, в першу чергу, найбільш дорогих номерів. Порівнюючи середню ціну номерів, що здані під розміщення, з оптимальною або ідеальною ціною всіх готельних номерів, можна визначити наскільки ефективно обслуговуючий персонал виконує свої функції з продажу більш дорогих номерів. Середня ціна готельного номера може бути визначена за формулою:

Загальний доход від номерного фонду

= $

Число проданих номерів

На практиці деякі номери можуть бути продані за середньою ціною. На початку 80-х років, наприклад, середня вартість номера в день по країні становила $39.79.

На додаток до комерційних зусиль працівників служби розміщення на середню вартість номера в добу впливають надані знижки, якісний склад гостей і рівень завантаження готелю в цілому. При низькому рівні завантаження середня вартість номера нижча. Перші прибулі гості, звичайно, займають більш дешеві, з погляду середньої ціни, номери. Зі збільшенням завантаження більш пізні гості змушені погоджуватися на більш дорогі номери або зовсім відмовлятися від розміщення. Таким чином, середня вартість номера має тенденцію до підвищення зі збільшенням рівня завантаження.

Середня ціна реального номера

Якщо число номерів, переданих під розміщення, відрізняється від загального числа номерів у готелі, інакше кажучи, якщо готель практикує передачу більшого числа номерів під косметичний ремонт, надає багато номерів безоплатно або має деяке число номерів, переданих під обслуговуючий персонал, середня ціна реального номера на добу може дати більш точну і достовірну інформацію про характер комерційної роботи, проведеної персоналом, що відповідає за розміщення. Така середня ціна може бути визначена за формулою:

Загальний доход від номерного фонду

= $

Число номерів, що фактично використовуються

під розміщення

Прибуткова ставка від одного клієнта

Розділивши сумарний прибуток від номерного фонду за певний період часу або одну добу на число гостей у цей період, ми отримаємо ще одну статистичну одиницю, що дає уявлення про ефективність роботи персоналу. Ця величина визначається за формулою:

Сумарний прибуток від номерного фонду

= $

Число гостей

Слід мати на увазі, що, чим більше буде продано номерів з одномісним розміщенням, тим вище буде цей показник. (Слід знову зазначити, що даний показник не характерний для США із вищезазначених причин).

Потенційний валовий доход. Структура доходів підприємств галузі

У США багато готельних підприємств управляються за контрактом, і реальні власники можуть відвідувати їх тільки зрідка. Відсоток потенційного валового доходу дає можливість власникам порівняти отримані від керуючого дані про фактичний дохід з можливим доходом. Фінансові органи також вважають цю статистичну величину корисною для оцінки прибутковості капіталовкладень у готельну індустрію. Спроможність готелю створювати додану вартість на вкладений капітал, тобто, фактичний дохід, порівнюється безпосередньо з доходом, який теоретично міг би бути отриманий за всіх сприятливих умов. Цей показник використовується також і потенційними покупцями готелів. Рішення про те, купувати чи ні, залежало від того, який дохід міг би бути отриманий за умови кваліфікованого керування. Такий показник розраховується наступним способом:

Загальний доход від номерного фонду

х 100 = %

Можливий середній доход