Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сіткове планування.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
314.88 Кб
Скачать

Розділ 22. Задачі упорядкування і основи сіткового планування і управління

2.1.1. Поняття і терміни

Сіткові моделі призначені для формування календарного плану реалізації проекту.

Проект – це сукупність робіт, які необхідно виконати для досягнення певного результату.

Основою сіткової моделі є сітковий графік, що дає наочне уявлення про комплекс робіт.

Сітковий графік – це графічне зображення планованого процесу (проекту, розробки), що відображає взаємозв'язок і послідовність вхідних в нього робіт.

З математичної точки зору сітковий графік є орієнтований кінцевий граф без контурів, вершины якого зображають події, а дуги – елементарні операції (роботи).

Під подією розуміємо факт, результат закінчення однієї або декількох робіт, необхідний і достатній для початку наступних робіт.

Розрізняють висхідні, проміжні і завершуючі події.

Робота – це процес, необхідний для переходу від однієї події до іншого. Кожна робота має попередню подію, до настання якого вона не може початися.

Роботи бувають декількох видів.

Дійсними називаються роботи, які потребують витрат часу і ресурсів, наприклад, розробка технічного проекту, закладка фундаменту, заправка повітряного судна паливом і тому подібне. Фіктивні роботи (залежності) зображають логічні зв'язки між роботами і не потребують витрат часу і ресурсів. Очікуванням називається робота, яка потребує витрат часу, але не потребує витрат ресурсів (наприклад, процес твердіння бетону, сушка забарвлених поверхонь і тому подібне).

Події в сітковому графіку відображаються кружечками і нумеруються числом і. Кожна робота зображається в сітковому графіку дугою і відображається парою чисел (і, j), перше з яких показує номер попереднього, а друге – подальшого за роботою події.

Правильна нумерація подій в сітковому графіку - це така нумерація, при якій номер кожного наступної події більше номера будь-якого попереднього.

Шляхом в сітковому графіку називається будь-яка послідовність дуг, у якої кінцева вершина кожної попередньої дуги співпадає з початковою вершиной наступної дуги. Повний шлях – це шлях, початкова вершина якого співпадає з результатним, а кінцева – із завершуючою подією.

2.1.2. Порядок і правила побудови графів

При побудові графа необхідно дотримуватися певних правил, щоб в подальшому можна було досліджувати його. Графічне зображення вимог щодо побудови графів приведене на рис. 2.1 (позиції а-ж).

1. Граф не повинен мати "безвиході", тобто подій, з яких не виходить жодної роботи, окрім завершуючої події (рис. 2.1, а). Поява "безвиході" подій свідчить про недостатньо ретельно виконаному аналізі робіт і їх взаємозв'язків.

2. На графі не може бути "хвостових" подій (окрім висхідної події), тобто подій, яким не передує жодна робота. На рис. 2.1, би такою "хвостовою" подією є подія 3; воно не може відбутися, отже, не можуть відбутися і наступні події.

3. Граф не може мати замкнутих контурів і петель, тобто шляхів, що сполучають певні події з ними ж (рис. 2.1, в, г). Поява замкнутих контурів вимагає перегляду складу робіт і їх взаємозв'язків, після змістовного аналізу яких завжди з'являється можливість уникнути замкнутих контурів і петель.

4. Дві довільні події повинні бути безпосередньо зв'язаними не більше ніж однією дугою-роботою. Ця вимога обумовлена тим, що роботи позначають двома індексами (і,j), які відповідають подіям "i" і "j". Якщо насправді потрібно виконати декілька робіт, які починаються і завершуються одночасно, при одних і тих же початкових і кінцевих подіях, то в таких випадках необхідно ввести фіктивні події і фіктивні роботи (рис. 2.1, д), паралельні роботи при цьому замикаються на фіктивні події (рис. 2.1, е).

ж) з)

Рис. 2.1. Графічне зображення вимог до побудови графів

5. На графі повинно бути лише одне результатне і лише одна завершуюча подія. Якщо це об'єктивно не так (початок реалізації комплексу робіт можна починати паралельно з декількох робіт - рис. 2.1, же), то необхідно ввести фіктивні події і роботи, як це показано на рис. 2.1, з.

2.1.3. Побудова правильної нумерації вершин графа

Взагалі вершини графа можна нумерувати довільно, але для вирішення багатьох практичних завдань зручно виконувати так звану правильну нумерацію вершин. При такій нумерації будь-який шлях від вершини з меншим номером до вершини з великим номером проходитиме лише через вершини з номерами, що ростуть. Правильна нумерація вершин виконується по так званому "алгоритму викреслювання дуг".

Опишемо зміст цього алгоритму, пояснюючи його етапи щодо графа, зображеного на рис. 2.2, для якого в квадратах приводиться деяка довільна нумерація вершин.

Рис. 2.2. Побудова вірної нумерації вершин графу

Знаходимо відправну крапку – висхідна подія, в яку не входить жодна робота. Привласнюємо цій події 0-й ранг. Викреслюємо всі роботи, які виходять з події 0-го рангу. Далі шукаємо події, в які не входять ніякі роботи, окрім викреслених. Їм привласнюємо 1-й ранг. Після цього викреслюємо всі роботи, які виходять з подій 1-го рангу. Таким чином повторюємо викреслювання і привласнення рангів подіям до тих пір, поки всі події не отримають свій ранг. Нумерація подій здійснюється згідно номеру рангу. Так, висхідну подію завжди має 1-й номер. Якщо декілька подій мають однаковий ранг, їх можна нумерувати в будь-якій послідовності.

1. Умовно виділимо всі дуги, витікаючі з початкової вершини, назвемо її вершиною нульового рангу і дамо їй номер "00" (Vоо). Тепер розглянемо вершини, в які не входять ніякі дуги, окрім викреслених. Такі вершини назвемо вершинами1-го рангу і пронумеруємо їх в довільному порядку, дотримуючись безперервності в нумерації. За цих умов кожній вершині надаватимемо два індекси: перший - ранг вершини другої, - її порядковий номер серед безлічі вершини однакового рангу. На графі рис. 2.2 маємо одну вершину"11" (V11) першого рангу.

II. Умовно викреслимо всі дуги, витікаючі з вершин 1-го рангу. Вершини , в які не входять ніякі дуги, окрім вже позначених, назвемо вершинами 2-го рангу і пронумеруємо їх в довільній послідовності, зберігаючи безперервність в нумерації дотично раніше використаних чисел натурального ряду. Для графа рис. 2.2 це вершини "22" (V22) і "23" (V23).

Допустимо, пройдений п-1 етап і визначені вершини(n-1)-го рангу. Викреслимо всі дуги, витікаючі з вершин (n-1)-го рангу. Розглянемо всі вершини, в яких закінчуються викреслені на цьому етапі дуги .вершини, в які входять лише дуги, визначені на (n-1)-му етапі, утворюють безліч вершин п-го рангу. Пронумеруємо їх в довільному порядку, безперервно використовуючи числа натурального ряду, починаючи з найменшого, яке не було використано для нумерації вершин (n-1) -го рангу. Алгоритм завершується після досягнення кінцевої вершини. Для нашого прикладу (рис. 2.2) це вершина "56" (V56), де індекс 5 означає ранг кінцевої вершини, а індекс 6 - її порядковий номер. Виконавши правильно нумерацію вершин графа, надалі індекс рангу вершини можна не указувати.