Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод-книжка-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Система травлення та обмін речовин

Поживні речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі, - надходять до організму у вигляді харчових продуктів. При їхньому засвоєнні виділяється енергія, яка використується на потреби організму. Кількість цієї енергії має бути збалансована з його енерговитратами. Для нормального засвоєння їжи потрібна її певна кулінарна обробка та правильний режим харчування. Під час травлення у шлунково-кишковому тракті їжа механічно подрібнюється, відбувається процес її хімічної переробки ферментами до простіших речовин та всмоктування в кров.

Травна система - це сукупність органів, що забезпечує механічну та хімічну переробку їжі, вилучення з неї поживних речовин та їх всмоктування в кров. До органів шлунково-кишкового тракту належать: ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, кишківник й травні залози - печінка та підшлункова залози.

В ротовій порожнині їжа подрібнюється і формується харчова кашка за допомогою зубів та рухів язика, верхньої та нижньої щелеп. Слизова оболонка ротової порожнини та слинні залози виробляють слину, завдяки якій їжа в роті змочується, знезаражується та частково перетравлюється (вуглеводи). Через скорочення м’язів язика, глотки та гортані харчова кашка проковтується. Хвилеподібне скорочення гладеньких м’язів стравоходу проштовхує її до шлунку.

Запамятайте! Ретельно пережовуйте їжу. Дотримуйтесь правил гігієни ротової порожнини. Стежте за станом зубів. Не зловживайте надмірно гарячою та холодною їжею.

У шлунку відбувається подальше подрібнення та хімічна обробка харчової кашки. Внутрішній шар стінки шлунку становить слизова оболонка, яка виробляє шлунковий сік. Найважливішими його компонентами є соляна кислота та травні ферменти, що розщеплюють білки. Середній шар - гладенькі м’язи, завдяки яким стінка шлунку робить складні рухи, спрямовані на подальше подрібнення харчової кашки та просування її до кишківника.

Велике значення для нормальної життєдіяльності організму людини мають відчуття голоду та апетит. Центр голоду й насичення міститься в довгастому мозку.

Запам’ятайте! Під дією різних несприятливих чинників, насамперед, неправильного харчування, куріння шлункова секреція легко порушується, і виникає запалення шлунку або, навіть, його виразкова хвороба.

Кишківник складається з тонкого та товстого відділів. Тонкий кишківник починається з 12-палої кишки, де за допомогою ферментів слизової оболонки, підшлункової залози, жовчі перетравлюються білки та жири. Решта тонкого кишківнику завдовжки 3-5 м. Завдяки ворсинкам слизової оболонки поживні речовини всмоктуються в кров. Скорочення м’язової оболонки сприяє просуванню харчової кашки в нижні відділи. У товстому кишківнику (довжина 1,5 м) в кров всмоктуються тільки вода та мінеральні речовини. Мікроорганізми, що його заселяють, виробляють вітаміни групи В та К, розкладають грубі рослинні рештки, знешкоджують різні хвороботворні бактерії. У товстому кишківнику утворюється кал, який має щодня видалятися з організму.

Печінка - важливий регулятор гомеостатичної рівноваги в організмі, бо вона відповідає за обмін білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мікроелементів, знешкоджує різні шкідливі речовини. У ній утворюється важлива для перетравлювання їжі речовина - жовч. Печінка відкладає про запас складні вуглеводи, бере участь в кровотворенні та зсіданні крові. Жовч зберігається у жовчному міхурі та за допомогою жовчного протоку виділяється у 12-палу кишку. Сюди ж виділяється сік підшлункової залози, який також містить ферменти, необхідні для перетравлювання жирів, білків та вуглеводів.

Обмін речовин та енергії є регулятором гомеостазу і становить основу життя людини. Він складається з двох протилежних процесів - асиміляції та дисиміляції. Асиміляція , або засвоєння поживних речовин, полягає в тому, що прості молекули білків, жирів, вуглеводів тощо, які утворилися після перетравлювання їжі у кишківнику, в клітинах знов синтезуються у складні сполуки, притаманні даному організмові. Процес дисиміляції полягає у розкладення цих новостворених сполук і вивільненні енергії, що забезпечує всі життєві процеси. Під час дисиміляції в організмі утворюються різні шкідливі продукти обміну, які видаляються з сечею, калом, видихуваним повітрям.

У здорової людини обмін речовин легко пристосовується до змін довкілля. Його регуляція відбувається завдяки нервовим і гуморальним механізмам.