Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод-книжка-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Перша допомога при травмах

Травматизм. В економічно розвинутих країнах дедалі більше зростає кількість виробничих, транспортних і, особливо, автомобільних травм. Травмою називають насильне пошкодження тканин і органів під впливом механічних, фізичних, хімічних та інших чинників (внаслідок ударів, поранень, переломів, опіків тощо).

В Україні проводиться велика робота щодо запобігання травматизму та організації швидкої допомоги. Незважаючи на це, у великих містах виклики карет швидкої допомоги з приводу пошкоджень органів, тканин становлять близько 1/3 всіх викликів. Травматичні пошкодження бувають невиробничі (транспортні, побутові, спортивні) і виробничі (промислові і сільськогосподарські). На підприємствах і під час сільськогосподарських робіт часто до прибуття медичних працівників першу допомогу надають працівники санітарних постів. Організація їх роботи, боротьба з травматизмом і запобігання йому—основні завдання пунктів охорони здоров'я, амбулаторій, медико-санітарних частин промислових підприємств.

Велику групу травм у містах становлять вуличні, особливо транспортні, що нерідко бувають дуже тяж­кими. Медичну допомогу в таких випадках надає пер­сонал бригад швидкої медичної допомоги, яку необхідно негайно викликати по телефону 03. На жаль, до її прибуття пер­ша допомога потерпілому надається малопідготовленим людям. Через це виникає необхідністъ широкоі популяризації знань про першу допомогу при травмах.

Найчастіше транспортними травматичними пошкодженнями бувають забиття і розтягнення м'язових тка­нин, іх поранення, переломи кінцівок та черепно-мозкові травми. До вуличного травматизму нерідко призводить пияцтво. Кожний четвертий потерпілий пішохід і кожний шостий водій транспорту, причетний до аварії, перебувають у нетверезому стані.

Якщо потерпілий, що втратив свідомість, був п'яний то важко встановити, внаслідок чого сталася втрата свідомості — під впливом алкоголю чи через пошкодження мозку ударом.

Побутові травми бувають внаслідок ударів або пораненнь. Часто до травматизму в побуті призводить алкогольне сп'яніння.

Спортивний травматизм зустрічаеться рідше, переважно при поганій організації змагань чи занять спортом (гра в футбол на непідготовлених майданчиках ,тощо).

Дитячий травматизм (найчастіше — це транспортні, побутові, спортивні травми) виникає тоді, коли діти залишаються без нагляду старших. Ознайомлення дітей з правилами вуличного руху, організація їхнього дозвілля — такі основні профілактичні заходи проти дитячого травматизму.

На боротьбу з виробничим і, зокрема, промисловим травматизмом спрямований високий рівень охорони праці і техніки безпеки в нашій країні.

0рганізацію запобігання сільськогосподарському травматизмові ускладнюють сезонність сільськогосподарських робіт і розпорошеність людей, які працюють у полі, на фермах, та значна віддаленість їх від медичних закладів. У цих умовах велике значення мають підготовка сільського населення щодо оволодіння правилами само- і взаємодопомоги, навчання техніки безпеки, организація санпостів.

Загальні заходи першої допомоги. При травмах необхідно, насамперед, встановити причину іх і загальний стан потерпілого (за зовнішнім виглядом), контроль частоти пульсу і дихання тощо. Загальними заходами при всіх травматичних пошкодженнях на місцях є усунення загрози життю потерпілого, запобігання можливим ускладненням, виклик швидкої допомоги та доставка його допоміжним транспортом до лікувально закладу. Від вчасного здійснення цих заходов значною мірою залежить стан здоров'я потерпілого.