Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житлове право України. Померанський І.В. КЛ. 20...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Які відносини регулюються житловим правом?

2. Дайте визначення предмета житлового права.

3. Сформулюйте поняття системи житлового законодавства.

4. Які житлові відносини регулюються іншими галузями права?

5. Назвіть джерела житлового права.

6. Назвіть учасників житлових правовідносин.

Література

1. Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28.06.01996р. // ВВР України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

2. Житловий кодекс УРСР. Прийнятий 30 червня 1983 року // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2007. – № 4. – Ст. 5.

3. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003 р. // ВВР України. – 2003. – № 40-44. – Ст. 356.

4. Алексеев С.С. Право: азбука-теория-философия. Опыт комплексного исследования. – М.: Статут, 1999. – С. 45-46

5. Цивільне право України: підручник: у 2 кн. / О.В. Дзера, Д.В. Боброва, А.С. Довгерт та ін. – К.: Юрінком Інтер, 2002. – Т. 1. – С. 275.

6. Цивільне право України: підручник: у 2 т. / за ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Т. 1. –С. 304.

7. Цивільне право України: підручник: у 3 кн. – Одеса: Юридична література, 2005. – Кн. 1 – С. 10.

8. Харитонов Є.О. Цивільне право України: підручник: у 3 кн. – Одеса: Юридична література, 2005. – Кн. 1. – С. 11.

Тема 2. Житловий фонд

2.1. Призначення житлового фонду України

«Юридична енциклопедія» дає таке визначення житлового фонду: це жилі будинки та приміщення в інших будинках, призначені для проживання людей1.

Відповідно до ст. 4 ЖК УРСР житловий фонд охоплює всю сукупність жилих будинків і жилих приміщень на всій терито­рії України, що визнані у встановленому порядку житлом, при­датним для проживання громадян незалежно від форми власності.

Житловий фонд - сукупність усіх видів та категорій житла. За формою власності житловий фонд поділяється на такі види: 1) приватний житловий фонд; 2) державний житловий фонд, який складається з об'єктів житлового фонду, що належать державним підприємствам, установам, організаціям на праві господарського відання або оперативного управління; 3) комунальний житловий фонд, який належить на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст; 4) жилі будинки, інші жилі приміщення, що перебувають у спільній власності різних суб'єктів приватної, державної, комунальної форм власності.

В юридичній літературі пропонуються й інші підходи до ви­значення видів житлових фондів. Так, Ю. К. Толстой пропонує класифікувати жилі приміщення не за формами власності, а залежно від підстав їх надання: 1) житло, що надається за догово­ром соціального найму; 2) жилі приміщення, що надаються за договором комерційного найму; 3) жилі приміщення у будинках житлово-будівельних та житлових кооперативах; 4) житло, що знаходиться у власності громадян; 5) службові та спеціалізовані жилі приміщення; 6) жилі приміщення, що надаються в користування громадянам за інших підстав.

П.В. Крашенинников пропонує виходити при класифікації житлових фондів із двох ознак: 1) належність до форми власності. За даною ознакою житловий фонд поділяється на: а) приватний житловий фонд (до якого належить громадський житло­вий фонд і житловий фонд житлових і житлово-будівельних кооперативів); б) державний житловий фонд; в) муніципальний житловий фонд; 2) залежно від використання поділяється на чотири групи: соціальний, індивідуальний, комерційний і спеціалізований.

Вважаємо, що висловлені в юридичній літературі зауваження щодо класифікації житлового фонду мають своє місце.

На наш погляд, житловий фонд можна класифікувати за двома ознаками: за належністю до форми власності та залежно від використання.

Хоча житловий фонд можна поділити і за місцем розташування: сільська місцевість, адміністративно-територіальна одиниця (село, селище, районний, обласний центр, м. Київ), оскільки зміст прав і обов'язків у власників такого житла значно відрізняється.

Також житловий фонд можна поділити за кількістю мешканців, що проживають у будинку, та кількості поверхів. А саме на одноповерхові будинки, призначені для проживання однієї чи кількох сімей та багатоповерхові будинки.

Класифікацію житлового фонду також можна проводити за призначенням: 1) житловий фонд загального призначення; 2) житловий фонд спеціального призначення; 3) фонд соціального призначення.