Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житлове право України. Померанський І.В. КЛ. 20...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Дайте визначення терміну «житлові спори» назвіть їх різновиди.

2. Які спори випливають із Житлового кодексу, а які з Цивільного?

3. Визначте співвідношення термінів «захист житлових прав» та «охорона житлових прав».

4. Дайте визначення юрисдикційної формі захисту житлових прав та неюрисдикційної формі захисту житлових прав.

5. Яка існує класифікація спорів за ознакою публічності?

Література

1.Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28.06.01996р. // ВВР України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

2.Житловий кодекс УРСР. Прийнятий 30 червня 1983 року // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2007. – № 4. – Ст. 5.

3. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003 р. // ВВР України. – 2003. – № 40-44. – Ст. 356.

4.Седугин П.И. Жилищное право: учебник для вузов. – М.: НОРМА, 2004. – С. 347.

Висновки

Очевидним є те, що чинне житлове законодавство не відповідає суспільним відносинам, які істотно змінилися. Наша держава має створити умови, спрямовані на поступове і послідовне вирішення гострої соціальної проблеми - забезпечення всіх громадян житлом. Основним завданням житлового права є ефективний захист прав і законних інтересів як окремих громадян, так і всього суспільства.

З радянських часів значна увага приділялася забезпеченню житлом населення. Так, в 1985 роки ставилося завдання, щоб до 2000 року кожна радянська сім'я повинна мати окреме житло - квартиру або індивідуальний будинок. Це завдання залишилося невиконаним. Згідно з конституційнім положенням тільки окрема категорія громадян, що вимагає соціального захисту, буде забезпечуватися безплатним або за доступну ціну житлом. Але досі ні чого з проголошеного в цьому напрямку не зроблено.

Для вирішення житлової проблеми слід:

- по-перше, прийняти комплекс правових документів на виконання конституційних положень щодо громадян, потребуючих соціального захисту;

- по-друге, прийняти новий житловий кодекс, який дозволить зменшити кількість підзаконних актів, упорядкувати та кодифікуват їх;

- по-третє, визначити співвідношення житлового законодавства із цивільним, сімейним законодавством щодо житлових питань, усунути прогалини в їх регулюванні.

73