Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житлове право України. Померанський І.В. КЛ. 20...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

1.4. Джерела житлового права

Поняття «джерело права» у правовій літературі вживається у двох значеннях: 1) фактора, що породжує право; 2) форми норми права.

Тому в юридичній науці термін «джерело права» використовується у широкому і вузькому значеннях. Більшість вчених-юристів, дослідників, спеціалістів під джерелом житлового права у вузькому значенні розуміють джерело виникнення права, органи та їхні посадові особи, уповноважені приймати нормативно-правові акти. Безпосереднім джерелом права є правотворча діяльність, що полягає у встановленні юридичних норм або у визнанні юридичними соціальних норм. Тобто під джерелом права розуміють зовнішню форму об'єктивізації його норм. Виходячи з цього, житлове право у вузькому значенні можна поділити за певними критеріями:

- за органами, що приймають рішення, джерела поділяються на закони, підзаконні акти, судові рішення, рішення Конституційного Суду;

- за змістом, формою правотворчості - нормативні та ненормативні джерела, до яких належать договори, звичаї, принципи житлового права, інші джерела, що не суперечать нормам та принципам права;

- за поділом права на приватне та публічне - джерела приватного та публічного права;

- за сферою правового регулювання - джерела у приватній, соціальній, державній сферах;

- за значенням - основні та допоміжні.

У широкому значенні під джерелом права розуміються пам'ятки історії, літописи, судові рішення та звичаї, що існували історично та мали значення для розвитку права й визначали основні напрями становлення права, умови його формування, тобто фактори правотворчості та загальнолюдські цінності, що безпосередньо впливають на процес формування й функціонування права.

Запропонована система дозволяє розміщувати джерела залежно від їх впливу на суспільні відносини за такими ієрархічними принципами: відмінність конституційного, державного і приватноправового регулювання; пріоритет актів законодавчої влади перед актами виконавчої та судової влади; перевага актів центральних органів виконавчої влади за підпорядкованістю органів у порівнянні з нижчими рішеннями місцевих рад; наявність загальних і спеціальних актів, що дозволяє усувати супе­речності між різними нормативними актами.

1.5. Учасники житлових правовідносин

Учасниками житлових правовідносин є громадяни, юридичні особи, держава в особі спеціально створених органів, органи місцевого самоврядування, громадські організації.

Специфіка житлових правовідносин полягає у тому, що окрема їх частина, особливо та, що виникає за умови забезпечення житлом державного чи комунального житлового фонду, в т.ч. і на праві соціального найму, є адміністративними правовідносинами, а подальше користування житлом на умовах оренди чи найму є цивільно-правовими відносинами, що суттєво впливає на зміст правового становища суб’єктів житлового права, на обсяг їхніх прав і обов’язків.

Тому за нормами житлового, цивільного законодавства сторонами житлових правовідносин, з однієї сторони, виступає уповноважений суб’єкт, наділений повноваженнями, з другої – заінтересований суб’єкт – фізична особа. Сторона, наділена владними повноваженням, представлена державними органами та їх посадовими особами. До уповноважених можна віднести: власників житла – органи місцевого самоврядування; підприємства, установи, організації (юридичні особи); житлові та житлово-будівельні кооперативи; товариства співвласників богатоквартирного жилого будинку.

Суб’єктний склад осіб у житловій сфері розподіляється на юридичних та фізичних осіб. Серед фізичних осіб слід вказати, насамперед власника, наймача, орендаря, піднаймача, тимчасових жильців, які можуть виступати як зобов’язаною, так і уповноваженою особою.

Заінтересованими особами є: громадяни, їх представники, у тому числі органи опіки та піклування.

Суб’єктами права власності Цивільним кодексом визначена також держава Україна. Право власності в інтересах якої здійснюють органи державної влади, та територіальна громада разом з утвореними нею органами місцевого самоврядування.