Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житлове право України. Померанський І.В. КЛ. 20...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Дайте визначення приватизації житлового фонду.

2. Назвіть основні нормативно-правові акти, регулюючі приватизацію державного житлового фонду.

3. Який механізм приватизації житла державного та комунального житлового фонду?

4. В якому порядку здійснюється приватизація житла в будинку, що потребує ремонту?

5. Що таке реприватизація житла і в якому випадку вона може здійснюватися?

6. Дайте визначення доприватизації житла.

Література

1. Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28.06.01996р. //ВВР України. – 1996.-№30.-Ст.141.

2. Житловий кодекс УРСР. Прийнятий 30 червня 1983 року // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2007. – № 4. – Ст. 5.

3. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003 р. // ВВР України. – 2003. – № 40-44. – Ст. 356.

4. Левик А., Яворська О. Законодавче регулювання реприватизації, допри-ватизації житла // Право України. – 2002. – № 3. – С. 116-118.

5. Сліпченко С.О., Мічурін Є.О., Соболев О.В. Житлове право України: Наук.-практ. посібник. – Харків: Еспада, 2001. – С. 69-70.

6. Бандурка І.В. Цивільно-правові основи приватизації житла в Україні: Автореф. дис.канд. юрид. наук. – Харків, 1998. – С. 7,12.

7. Право власності в Україні / за ред. Я.М. Шевченко. – К., 1996. – С. 61; Зобов'язальне право / за ред. О.В. Дзери. – К., 1998. – С. 271.

8. Бандурка І.В. Приватизація державного житлового фонду – основа функціонування ринкових відносин в Україні. – Харків, 1998. – С. 55-56.

Тема 6. Користування службовими жилими приміщеннями та гуртожитками

6.1. Користування службовими жилими приміщеннями

Службові жилі приміщення відносяться до спеціалізованого житлового фонда. Наймач жилого приміщення спеціалізованого житлового фонду і члени його сім’ї користуються службовими приміщеннями відповідно до правил про договір найму жилого приміщення, за такими винятками:

  • наймачі спеціалізованих житлових приміщень не мають права бронювати жиле приміщення, міняти його, в тому числі з наймачем іншого жилого приміщення;

  • не мають права змінювати договір найму жилого приміщення;

  • при проведенні капітального ремонту їм не надається у постійне користування інше благоустроєне жиле приміщення, хоча може бути надане інше спеціалізоване приміщення.

Наймач жилого приміщення і члени його сім’ї зобов’язані додержувати умови договору найму жилого приміщення і правил користування жилими приміщеннями, утримання жилого будинку і прибудинкової території.

Зазначені приміщення надаються незалежно від перебування на квартирному обліку, без додержання черговості та пільг, установлених для забезпечення громадян житлом.

Значна кількість відомчих, розрізнених нормативних актів, що майже повторюють один одного, не створюють цілісної правової системи регулювання в цій сфері. Можна дійти висновку, що необхідна розробка єдиного нормативно-правового документа, котрий буде визначати порядок надання службового житла і поширюватися на всі категорії осіб, які мають право на службове житло.

Службове житло надається на час виконання трудових обов’язків. Якщо особа працює за контрактом, надавати його можна також на узгоджений між сторонами строк відповідно до договору оренди, який укладається в письмовій формі.