Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житлове право України. Померанський І.В. КЛ. 20...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

Література

1. Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28.06.01996р. // ВВР України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

2. Житловий кодекс УРСР. Прийнятий 30 червня 1983 року // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2007. – № 4. – Ст. 5.

3. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003 р. // ВВР України. – 2003. – № 40-44. – Ст. 356

4. Правила обміну жилих приміщень в Українській РСР: Затверджені постановою Ради Міністрів УРСР від 31 січня 1986 р. № 31. Житлове зако­нодавство України / М. К. Галянтич, Т. І. Коваленко. – К.: Юрінком Інтер, 1998. – С. 176-181.

5. Мічурін Є. О. Правочини з житлом: науково-практичний посібник. – Харків: Юрсвіт, 2005. – С. 181.

Тема 5. Приватизація державного житлового фонду

5.1. Право громадян на приватизацію державного житлового фонду

Стаття 65і Житлового кодексу УРСР закріплює право на придбання громадянами жилих приміщень, які вони займають, у приватну власність. З положень цієї статті безперечно випливає, що наймачі жилих приміщень у будинках державного чи громадського житлового фонду без обмежень можуть за згодою всіх повнолітніх членів сім'ї (не інших сторонніх осіб), які проживають разом з ними, придбати приміщення, які вони займають, у власність на підставах, передбачених чинним законодавством.

Реалізація права на приватизацію тягне за собою виникнення як публічно-правових, так і приватноправових зобов'язань, і саме тому особливою правовою підставою виникнення права власності на житло Цивільний кодекс визнає приватизацію.

Розглядаючи механізм приватизації об'єктів державного жит­лового фонду, слід зазначити, що він визначений постановою Кабінету Міністрів України «Про механізм введення в дію Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» від 8 жовтня 1992 р. № 572. В той самий час необхідно за­значити, що згідно зі ст. 345 Цивільного кодексу України однією з підстав набуття права власності є приватизація.

У науковій літературі зазначається, що приватизація житла є цивільно-правовою угодою. Разом із тим, не слід поширюва­ти на приватизацію норми, що належать до цивільно-правових угод. Як зазначають А. Левик, О. Яворська, «приватизація (викуп) як підстава виникнення права власності у громадян є складним юридичним фактом, тоді як угода - правомірна вольова дія, спрямована на встановлення, зміну чи припинення прав і обов'язків і є одиничним юридичним фактом»1. А Є. Мічурін та С. О. Сліпченко приватизацію відносять до договорів: «приватизація - це двосторонній, або багатосторонній правочин, оскільки залежить від волі двох - у випадку приватизації житла од­ним громадянином, чи більше осіб - у випадку приватизації всіма членами сім'ї».1. В. Бандурка відносить приватизацію за юридичною природою до правочинів, дій, які спрямовані на набуття, зміну та припинення цивільних прав та обов'язків, при цьому юридичну природу приватизації з боку громадянина за­значений автор розглядає як односторонню угоду, яка здійснюється на основі добровільного волевиявлення наймача.

Передача житла у власність оформляється свідоцтвом про право власності на квартиру, яке реєструється в органах приватизації. Така передача житла не потребує нотаріального посвідчення (ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду»). У даному разі відчуження квартири (жи­лого будинку) від одного власника до іншого (від держави до громадянина) здійснюється без укладання договору про відчуження у вигляді, оформленому єдиним договірним документом.

Відповідно до п. З ст. 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» передача зайнятих квартир (будинків) здійснюється у спільну сумісну чи спільну часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім'ї, які постійно мешкають у даній квартирі, в тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов'язковим ви­значенням уповноваженого власника квартири.

Приватизація житла - це відчуження державного та комунального житлового фонду на користь громадян України. Тому не можна говорити про приватизацію громадського чи коопера­тивного житлового фонду, для цих правовідносин повинні за­стосовуватися терміни: паювання, відчуження, продаж жилих приміщень.