Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житлове право України. Померанський І.В. КЛ. 20...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Чи може житлово-будівельний кооператив реорганізуватися в об'єднання співвласників багатоквартирного будин­ку і яким чином це зробити?

2. Що таке об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, чим воно відрізняється від інших форм приватного утримання житла?

3. Які вимоги висуваються для створення об'єднання співвласників?

4. Як зареєструвати об'єднання співвласників багатоквартирного будинку і які необхідні для цього документи?

5. Які права і обов'язки товариства співвласників багатоквартирного жилого будинку і його членів?

6. Які органи управління мають створюватися для управління багатоквартирним жилим будинком?

Література

1. Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28.06.01996 р. // ВВР України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

2. Житловий кодекс УРСР. Прийнятий 30 червня 1983 року // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2007. – № 4. – Ст. 5.

3. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003 р. // ВВР України. – 2003. – № 40-44. – Ст. 356.

4. Кучеренко І.М. Організационно-правові форми юридичних осіб приватного права. – К. – 2004. – С. 168.

5. Крашенннников П.В. Право собственности и иные вещные права на жилые помещения. – М.: Статут, 2000. – С. 109.

Тема 10. Квартирна плата. Пильги по квартирнОї плати. Субсидії. Безоплатний ремонт

10.1.Квартирна плата

Відповідно до Житлового кодексу УРСР плата за житло складається з плати за житло та плати за житлово – комунальні послуги. Відповідно до Цивільного кодексу України плата за житло може складатися з плати за утримання будинків та прибудинкових територій та плати за житлово – комунальні послуги.

Згідно зі ст. 66 Житлового кодексу УРСР плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється виходячи із загальної площі квартири (одноквартирного будинку). Норма загальної площі – 21м2 на одну особу. Розмір плати за користування житлом ( квартирної плати) встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Порядок нарахування квартирної плати залежить від деяких умов.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 року № 560 затверджено Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, який визначає механізм формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і поширюється на суб’єктів господарювання всіх форм власності, які надають зазначені послуги, та Типовий договір про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Розмір тарифів (нормативних витрат, пов’язаних з утриманням будинків і споруд та прибудинкових територій) визначається щодо кожного будинку окремо залежно від кількісних показників фактичного надання послуг з урахуванням забезпечення належно санітарно – гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій згідно з типовим переліком послуг. Калькуляційною одиницею є 1м2 загальної площі квартир будинку. Під час розрахунку нормативних витрат враховуються: середньомісячні витрати на оплату праці та середньомісячні матеріальні витрати за рік окремо за статтями експлуатаційних витрат; плановані трудовитрати, що не можуть перевищувати розміру, передбаченого нормами часу та нормами обслуговування для робітників і виробничого персоналу, встановленими центральним органом виконавчої влади з питань житлово – комунального господарства.

Місцеві ради визначають основну ставку квартплати з урахуванням місцевих умов експлуатації жилих приміщень, особливості даного конкретного жилого приміщення його благоустрій.

Плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія тощо) береться крім квартирної плати, за затвердженими в установленому порядку тарифами.