Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Житлове право України. Померанський І.В. КЛ. 20...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
536.58 Кб
Скачать

10.2. Пільги по квартирній оплаті та плати за комунальні послуги

Відповідно до ст.69 Житлового кодексу УРСР пільги по квартирній платі та платі за комунальні послуги встановлюються законодавством.

Законодавством передбачені пільги визначеної категорії громадян, зокрема це, працівники міліції, військовослужбовці, педагогічні та науково-педагогічні працівники, громадяни постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи та деякі інші.

Законодавство, представлено Законами України «Про міліцію», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про освіту», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» та інші.

10.3.Субсидії

Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою КМ України від 21.10.1995 р. №848 визначає умови призначення та порядок надання громадянам щомісячної адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), а також один раз на рік субсидії готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Право на отримання адресної безготівкової субсидії поширюється на громадян, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) державного та громадського житлового фонду, в тому числі у гуртожитках,- на оплату користування житлом; приватного житлового фонду та фонду житлово-будівельних (житлових) кооперативів – на оплату утримання житла; житлового фонду незалежно від форм власності – на оплату комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Призначення субсидій та контроль за їх цільовим використанням здійснюється відділами (управліннями) субсидій районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад.

Контрольні питання

1. Дайте визначення квартирної плати.

2. Дайте визначення пільгам по квартирній платі.

3. Яка категорія громадян має право на адресну безготівкову субсидію?

4. Які органи здійснюють призначення та контроль за цільовим використанням субсидій?

Література

1.Конституція України, прийнята Верховною Радою України 28.06.01996р. // ВВР України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

2.Житловий кодекс УРСР. Прийнятий 30 червня 1983 року // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2007. – № 4. – Ст. 5.

3. Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою КМ України від 21.10.1995 р. № 848 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2007. – № 4. –Ст. 257-258.