Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автокад.Основи САПР, лекції.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
8.36 Mб
Скачать

12.1. Створення джерел світла.

В програмі Автокад є три типи джерел світла: точковий (освітлення по всім напрямках), прожектор (світло від якого виходить в одному напрямку) і віддалений (світло, яке випускає паралельні промені в одному напрямку).

На цій лекції ми продемонструємо роботу з джерелами світла на прикладі піраміди, яку ви зараз бачите в робочому вікні програми.

Спочатку для більшої наочності виберемо один із представлених ізометричних видів. В командний рядок вводимо команду View – відображується діалогове вікно View Manager (Менеджер видів).

В лівій частині вікна клацаємо на значку плюса коло елемента Preset View Попередньо установлені види). В структурі, що розкривається, вибираємо SW Isometric (Ю-З Ізометричний) і натискаємо кнопку ОК. Вид налаштований.

Щоби створити віддалене джерело світла, необхідно натиснути кнопку Distant (Віддалений) в групі Lights (Освітлення) на вкладці Render (Тонування) стрічки. Запустивши тим самим виконання команди Distant- Lights Light.

В діалоговому вікні, що появилось нам пропонується відключити джерело освітлення, що використовується за замовчуванням. Відключаємо стандартне джерело. В наступному вікні клацаємо на пункті Allow distant lights (Дозволити віддалені джерела світла).

З допомогою миші вказуємо місце розміщення джерела світла. Потім задаємо напрямок джерела світла.

В вікні, що відкрилось, вибираємо пункт Intensity factor (Фактор інтенсивності), вводимо значення 3 і нажимаємо клавішу Enter. Після цього вибираємо в меню пункт exit (Вихід).

Щоби побачити результат, натискуємо кнопку Render (Тонування) в правій частині стрічки. Чекаємо декілька секунд, поки програма здійснить візуалізацію.

Ми можемо бачити, що зі сторони віддаленого джерела світла об’єкт рівномірно освітлений з однаковою інтенсивністю. Закриваємо вікно візуалізації.

Тепер добавимо в сцену точкове джерело світла, для чого виконаємо наступні дії.

Натискаємо кнопку Point (Точковий) в групі Lights (Освітлення) на вкладці Render (Тонування) стрічки, запустивши тим самим виконання команди Pointlight.

З допомогою миші вказуємо місце розміщення джерела світла. В відкритому меню вибираємо пункт exit (Вихід).

Щоби побачити результат, знову натискаємо кнопку Render (Тонування) і чекаємо декілька секунд, поки програма здійснить візуалізацію.

Ми бачимо, що зі сторони точкового джерела світла освітлення неоднорідне. Закриваємо вікно візуалізації.

Щоби зменшити освітленість об’єкта, необхідно збільшити інтенсивність джерела світла, для чого поступаємо наступним чином.

Виокремлюємо точкове джерело світла, клацаємо правою кнопкою миші і в контекстному меню вибираємо пункт Properties (Властивості). На екрані появляється палітра властивостей.

Клацаємо напроти надписі Intensity factor (Фактор інтенсивності), вводимо з клавіатури значення 5 і натискаємо клавішу Enter.

Щоби побачити результат, закриваємо палітру властивостей, натискаємо на стрічці кнопку Render (тонування) і чекаємо, поки програма здійснить візуалізацію.

Ми бачимо, що зі сторони точкового джерела світла освітленість збільшилась. Закриваємо вікно візуалізації.

Отже, на даній лекції ми навчились створювати різні джерела світла і познайомились з таким їх параметром, як інтенсивність.

На цьому лекція закінчена.