Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автокад.Основи САПР, лекції.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
8.36 Mб
Скачать

4.4. Пошук і заміна тексту.

Деколи при роботі з кресленнями виникає необхідність найти деякий фрагмент тексту, але пошук вручну може зайняти багато часу. В Автокаді є спеціальний інструмент для автоматичного пошуку, а також заміни тексту.

Механізм пошуку запускається з допомогою команди Find@Replace (Знайти і замінити) в групі Tools (Сервіс) на вкладціText Editor (Редактор тексту) стрічки.

Вводимо команду Find і натискаємо клавішу Enter. При цьому на екрані появляється діалогове вікно Find and Replace (знайти і замінити).

Допустимо, що нам потрібно знайти слово «глибина» і замінити його словом «радіус». Вводимо в поле Find what (знайти що) слово «глибина», а в поле Replace with (Замінити чим) – слово «радіус».

З допомогою прапорців, що розміщені нижче, можна задати умови пошуку. Встановлюємо прапорець Match case (Враховувати регістр).

Можна виконати пошук по всьому документу або тільки для вибраних об’єктів. Вибираємо із списку Selected objects (Вибранні об’єкти).

Нажимаємо кнопку Selected objects (Вибранні об’єкти). Щоби вибрати текстові об’єкти, рисуємо навколо потрібних областей рамки виокремлення. Закінчивши вибір об’єктів, натискаємо клавішу Enter.

Натискаємо кнопку Find Знайти). Програма автоматично знаходить перше слово «глибина» і виокремлює його на кресленні.

Натискаємо кнопку Replace (Замінити). Слово заміняється, і програма автоматично знаходить і виокремлює наступне слово «глибина».

Знову натискаємо кнопку Replace (Замінити). Знайдене слово заміняється, і відображається вікно з повідомленням про закінчення пошуку. Закриваємо його клацанням на кнопці ОК.

Продовжимо пошук. В вводимо слово Find what (Найти що) слово «Глибина» з прописної букви. Потім також з прописної букви набираємо слово «Радіус» в поле Replace With (Заміняємо Чим)

Натискаємо кнопку Find (Знайти). На цей раз, ми найшли слово «Глибина», що написане з прописної букви в текстовому блоці.

Клацаємо на кнопці Replace (Замінити). Відображається повідомлення про закінчення пошуку. Закриваємо повідомлення і діалогове вікно Find and Replace (Знайти і замінити).

Як можна переконатися, слово «глибина» на всьому кресленні було замінено на «радіус».

Отже, з даної лекції ми взнали, що засоби пошуку і заміни програми Автокад позволяють легко і швидко правити текст на кресленнях.

На цьому лекція завершена.

4.5. Форматування тексту з використанням стилів.

При добавленні в рисунок текстового фрагменту до нього використовується поточний текстовий стиль, який визначає шрифт, висоту і кут нахилу символів, орієнтацію тексту і інші параметри.

За замовчуванням використовується стиль Standard (Стандартний). Одначе, є можливість створити свій власний стиль. Створений стиль може бути згодом змінений, перейменований або видалений.

Створимо новий стиль.

Вводимо в командний рядок команду Style або натискаємо кнопку Text Style (Стиль тексту) на панелі Styles (Стилі).

Відкриється вікно Text Style (Стиль тексту). В списку Styles (Стилі) показані всі стилі тексту, що використовуються на кресленні. Щоби добавити новий стиль, натискаємо кнопку New (Новий).

В вікні, що появилось, вводимо назву нового стилю (Наприклад New) і натискаємо кнопку ОК. Новий стиль появився в списку стилів.

Тепер задамо його параметри. Із списку, що розкривається, Font Name (Ім’я шрифту), вибираємо шрифт txt.shx.

Зверніть увагу, що в лівій нижній частині вікна показується взірець тексту з вибраними налаштуваннями.

В поле Height (Висота) вводимо висоту шрифту – 100.

В області Effects (Ефекти) можна вказати додаткові параметри тексту. Збільшимо ширину букв, для чого вводимо коефіцієнт розтягування в полі Width Factor (Коефіцієнт ширини).

Завершивши налаштування стилю, натискаємо кнопку Apply (Застосувати). Щоби закрити вікноText Style (Стиль тексту), натискаємо кнопку Close (Закрити).

Тепер добавимо текстовий фрагмент, застосувавши до нього створений стиль.

Переходимо на вкладку Annotate (Анотація) стрічки. Переконаємося, що в списку Text Style (Стиль тексту) в якості поточного вказаний стиль New.

Вибираємо інструмент Multiline Text (Багаторядковий текст) і задаємо текстову область. Тепер вводимо текст. По закінченні вводу натискаємо кнопку Close Text Editor Закрити текстовий редактор)

Як можна переконатися, введений текст має параметри, що вказані при створенні стилю.

Використовуючи вбудовані і власні стилі, можна швидко змінити зовнішній вигляд тексту. Застосовуємо до тільки що створеного текстового об’єкту вбудований стиль Standard (Стандартний).

Клацаємо один раз кнопкою миші на створеному тексті, щоби виокремити його. На панелі Styles (Стилі) вибираємо із списку стиль Standard (Стандартний).

Натискаємо на клавіатурі Esc, щоби зняти виокремлення із букв. До виокремленного тексту був застосований вказаний стиль.

Отже на даній лекції ми познайомилися з поняттям стилю текстового об’єкту і навчились створити власний стиль.

На цьому лекція закінчена.