Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автокад.Основи САПР, лекції.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
8.36 Mб
Скачать

11.1.Створення типових трьохмірних тіл.

Крім каркасних моделей, які можуть будуватися з допомогою звичайних команд двомірного креслення. В Автокаді можна створювати тверді тіла, що зберігають найбільш повну інформацію про об’єкти, які формуємо.

Щоби побудувати одну із типових об’ємних моделей, необхідно скористуватися кнопками в групі Modeling (Моделювання) стрічки.

Створимо паралелепіпед. Для цього вводимо в командний рядок команду BOX і натискаємо клавішу Enter.

В командному рядку появляється підказка про те, що потрібно вказати перший кут або центр фігури. Клацаємо в точці, де буде знаходитися перший кут паралелепіпеда.

Наступна підказка повідомляє: вкажіть другий кут або виберіть один з додаткових параметрів. Клацаємо в другій точці.

Як бачимо, основа створюваного паралелепіпеда паралельна площині XY поточної системи координат.

Задаємо висоту паралелепіпеда – і отримуємо зображення фігури в вертикальній площині. Змінимо положення системи координат, щоби розглянути об’єкт з другої точки.

Клацаємо правою кнопкою миші в робочій області, щоби викликати контекстне меню, вибираємо команду Pan (Панорамування). Ще раз викликаємо контекстне меню і вибираємо3D Orbit (Трьохмірне обертання).

Тепер, утримуючи ліву кнопку миші натиснутою, переміщаємо покажчик по робочій області. При цьому буде змінюватися положення осей координат, а слід за ними паралелепіпед.

Повернувши паралелепіпед в потрібне положення, натискуємо клавішу Enter.

Створимо ще одне трьохмірне тіло – конус. Побудова конуса здійснюється з допомогою команди Cone.вводимо її і натискаємо клавішу Enter.

Дальше потрібно вибрати центр основи конуса. клацаємо кнопкою миші в потрібній точці.

Наступний крок – завдання радіуса.

А тепер визначаємо висоту радіуса.

Як бачимо, каркасна модель конуса складається із конуса і чотирьох відрізків.

Аналогічним чином здійснюється побудова циліндра. Вводимо в командний рядок команду Cylinder.

В командному рядку появляється підказка: визначте центр основи. Клацаємо в точці, де повинні бути центр одного з основ циліндру.

Наступна підказка голосить: визначте радіус основи. Задаємо радіус.

І на останньому кроку вказуємо висоту циліндру.

Наступний трьохмірний об’єкт, який ми розглянемо, – це шар. Для побудови шару достатньо задати координати центру і радіус.

Вводимо в командний рядок Sphere., визначаємо центр шару і задаємо радіус. Ми отримали каркасну модель шару, що складається з п’яти кіл.

Тепер переходимо на вкладку Render (Тонування) стрічки і в групіVisual Styles (Стилі візуалізації) вибираємо стиль візуалізації Conceptual (Концептуальний).

При цьому реалістичність вигляду, досягається за рахунок згладжуування поверхні і плавності кольорових переходів.

Отже, на даній лекції ми навчились конструювати твердотілі моделі простих трьохмірних тіл: паралелепіпеда, конуса, циліндра і шару.

На цьому лекція завершена.

11.2. Створення складних тіл.

На основі базових трьохмірних тіл В Автокаді можна створювати більш складні об’єкти, використовуючи об’єднання, віднімання і перетинання уже побудованих тіл. Ці операції здійснюються з допомогою команд Union, Subtract, Intersect.

Створимо фігуру із двох паралелепіпедів. На стрічці вибираємо інструмент Box (Паралелепіпед) і визначаємо перший кут фігури. Клацаємо правою кнопкою миші і в контекстному меню, що появилось, вибираємо параметр Cube (Куб).

Задаємо довжину ребра і положення фігури в просторі.

Знову вибираємо Box (Паралелепіпед) і будуємо другий паралелепіпед так, щоби діагональ його основи і висота були рівні ребру куба.

Тепер об’єднаємо ці дві фігури. Вводимо команду Union. В командному рядку появився запит про необхідність вибору об’єкту. Вибираємо перший паралелепіпед, а потім другий.

Щоби об’єднати їх і завершити виконання команди, натискаємо клавішу Enter. Ми отримали складну фігуру, що утворена об’єднанням двох паралелепіпедів.

Розглянемо наступний спосіб – віднімання об’єктів. Створимо фігуру, що представляє собою паралелепіпед, із якого вирізана частина об’єму, що являється фрагментом циліндра.

Вибираємо інструмент Box (Паралелепіпед) і рисуємо паралелепіпед).

Вибираємо інструмент Cylinder (Циліндр) і будуємо циліндр з центром основи в одному із кутів паралелепіпеда.

Дальше клацаємо на кнопці Subtract (Віднімання) в групі Solid Editing (Редагування тіл) на вкладці Home (Основна) стрічки.

В командному рядку появилась підказка: виберіть тіла і області, із яких буде виконуватися віднімання. Клацаємо на паралелепіпеді і натискаємо клавішу Enter.

Наступна підказка пропонує вибрати тіла і області для віднімання. Клацаємо на циліндрі і знову натискаємо Enter.

Отже, із об’єму паралелепіпеда була вирізана та частина, яка була в нього спільна з циліндром.

Можна створити тіло, що займає об’єм спільний для декількох тіл, що пересікаються. Частини об’ємів, що не пересікаються, при цьому будуть видалені із рисунку.

Побудуємо тіло, що утворене пересіченням конусf і паралелепіпеда. Вибираємо на стрічці інструмент Box (Паралелепіпед) і рисуємо фігуру.

Дальше вибираємо інструмент Cone (Конус) і будуємо конус з центром основи в одному із кутів паралелепіпеда

Тепер приступимо до створення складного тіла. Клацаємо на кнопці Intersect (Пересічення) в групі Solid Editing (Редагування тіл) на вкладці Home (Основна) стрічки.

Клацаємо кнопкою миші на паралелепіпеді, а потім на конусі і натискаємо клавішу Enter. Ми отримали складну фігуру, що утворена пересіченням об’ємів паралелепіпеда і конуса.

Отже на даній лекції ми розглянули прийоми конструювання складних тіл, що утворені об’єднанням, відніманням або пересіченням більш простих фігур.

На цьому лекція закінчена.