Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автокад.Основи САПР, лекції.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
8.36 Mб
Скачать

11.3. Редагування трьохмірних тіл.

Часто виникає необхідність відредагувати уже наявні на кресленні об’єкти. Розглянемо деякі прийоми редагування трьохмірних тіл з допомогою команди Solidedit.

Вводимо її в командний рядок. Появляється підказка про необхідність ввести параметри редагування тіла. Можна змінити грань, ребро або поверхню об’єкта. Вибираємо для початку параметр Face.

Появиться список операцій, які можна застосувати для грані тіла. Змінимо грань об’єкту, застосувавши до неї операцію витискування (Extrude).

В командному рядку появився запит про те, що потрібно вказати грані. Клацаємо кнопкою миші на грані і натискаємо клавішу Enter. Дальше необхідно вказати глибину втискування.

При вводі позитивного значення проходить збільшення об’єму тіла за рахунок витискування, при вводі від’ємного – зменшення об’єму. Вводимо значення -70 і натискаємо клавішу Enter.

Наступна підказка голосить: вкажіть кут звуження для витискування. Вводимо значення 30 і натискаємо Enter. Грань об’єкту була змінена.

При цьому на екрані знову відобразився список операцій, які можна застосувати до грані. Тепер змінимо форму виїмки в центрі об’єкту з циліндричної на конусоподібну.

Вибираємо пункт Taper (Звуження), виокремлюємо грань і натискаємо клавішу Enter.

Дальше потрібно задати напрямок звуження. Вибираємо першу точку, а потім другу. І визначаємо кут звуження – 20º. Тепер виїмка має форму усіченого конусу.

Розглянемо другі операції, які можна провести з трьохмірним тілом. Скопіюємо декілька ребер об’єкту, щоби потім можна було створити на їх основі ще одну трьохмірну фігуру.

Щоби вернутися до меню вибору елементів трьохмірної фігури, в поточному меню вибираємо exit (Вихід).

Тепер вибираємо в меню елемент Edge (Ребро). Появиться список операцій, які застосовуються до ребра трьохмірного тіла. Виконуємо команду Copy Копіювати).

Клацаємо на ребрах, які потрібно скопіювати. Закінчивши вибір ребер, натискаємо клавішу Enter.

Тепер потрібно задати напрямок і віддаль від вихідного об’єкта, на якому будуть знаходитися копії ребер. Вибираємо першу точку, а потім другу. Була створена копія вказаних ребер тіла.

Ми можемо відмінити останню операцію. Для цього треба вибрати в контекстному меню пункт Undo (Відміна).

Щоби завершити виконання команди Solidedit, вибираємо в поточному контекстному меню команду exit (Вихід), в наступному меню також вибираємо exit Вихід).

Ще один спосіб редагування об’єктів – з допомогою палітри Properties (Властивості). Це єдиний інструмент, що позволяє керувати практично всіма властивостями об’єкту.

Щоби відкрити дану палітру, достатньо виокремити редаговане тіло, а потім правою кнопкою миші викликати контекстне меню і вибрати в ньому пункт Properties (Властивості).

В якості прикладу змінимо колір ліній об’єкту. Клацаємо на стрілці в списку, що розкривається, Color (Колір) і вибираємо новий відтінок. Натискаємо на клавіатурі клавішу Esc, щоби зняти виокремлення.

Отже, в даній лекції ми розглянули деякі прийоми редагування трьохмірних тіл з допомогою команди Solidedit і палітри властивостей.

На цьому лекція завершена.