Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Автокад.Основи САПР, лекції.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
8.36 Mб
Скачать

2.1. Побудова відрізків.

Автокад дозволяє створювати різноманітні графічні об’єкти різної степені складності. На цій лекції ми поговоримо про базовий об’єкт Автокаду – відрізок прямої.

Відрізки можуть бути одинокими або виглядати як ломана лінія, але при цьому кожний із них є окремим об’єктом. Побудова відрізка виконується завданням координат його кінцевих точок.

Отже, щоби накреслити відрізок, клацніть на кнопці Line (Відрізок) на вкладці Home (Основна) в групі Draw (Креслення) стрічки, викликавши тим самим команду Line.

В відповідь на ваші дії програма видасть запит, запропонувавши вказати координати першої точки відрізка (Specify first point:).

Можна ввести точні координати в командному рядку або клацнути в потрібному місці робочої області.

На екрані появиться другий запит (Specify next point or [Undo]:). Вибираємо другу точку.

При цьому між початковою точкою і покажчиком миші відображається завчасна лінія, що показує, як пройде результативний відрізок. Крім того, показується кут між прямою і горизонталлю.

Переміщаємо покажчик в потрібне місце графічного екрану і клацаємо кнопкою миші.

Програма пропонує побудувати ще один відрізок, що починається в кінцевій точці попереднього. Тепер введемо координати кінця відрізка з клавіатури через кому. (Наприклад: 500,100). Натискаємо клавішу Enter.

Щоби завершити виконання команди Lint ще раз натискаємо клавішу Enter

Команда Line може повторятися автоматично і використовувати кінцеву точку одного відрізка в якості початкової для наступного.

Якщо вибрав інструмент Line (відрізок), замість вказування початкової точки натиснути клавішу Enter Автокад автоматично прийме за початок нового відрізка кінцеву точку попереднього. таким

Продовжуємо створювати відрізки. В любий момент можна видалити останній відрізок і продовжити конструювання з кінця попереднього.

Для цього клацаємо правою кнопкою миші і в контекстному меню, що появилось, вибираємо параметр меню Undo (відміна).

Якщо відрізки, що створюються, повинні утворювати замкнутий круг, то можна автоматично з’єднати першу і останню точки. Для цього знову визиваємо контекстне меню і вибираємо пункт Close (Закрити).

Програма автоматично закінчить побудову ломаної, створивши відрізок, що з’єднує останню точку послідовності відрізків з самою першою вказаною точкою.

Отже, в даній лекції ми навчились створювати відрізки прямої і рисувати ломані лінії.

На цьому лекція закінчена.

2.2. Побудова прямокутників.

Побудова прямокутника здійснюється з допомогою команди Rectangle. Звичайно для цього потрібно вказати дві протилежні кутові точки.

Одначе при необхідності прямокутник можна створити і дещо іншим способом, скориставшись додатковими параметрами.

Спочатку створимо прямокутник першим способом.

Вводимо в командний рядок Rectangle і натискаємо клавішу Enter.

Появляється підказка про вказування координат першого кута (Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width (Фаска\Рівень\Заокруглення\ Висота\Ширина) Клацаємо кнопкою миші в потрібній точці.

Після визначення координат першого кута появиться черговий запит (Specify other corner or [Area/Dimensions/Rotation]:) (Площа\Розміри\Поворот). Клацаємо на другій точці.

Таким чином, ми побудували прямокутник, задавши координати протилежних кутів.

Тепер нарисуємо прямокутник заданих розмірів. Для цього вибираємо інструмент Rectangle (Прямокутник) на вкладці Home (Основна) в групі Draw (Креслення) стрічки.

Вказуємо першу кутову точку. Клацаємо правою кнопкою миші, щоби викликати контекстне меню, в якому вибираємо пункт Dimensions (Розміри).

В командному рядку появляється підказка про вказання довжини прямокутника (Specify length for rectangles: ). Вводимо потрібне значення (300) з клавіатури і натискаємо клавішу Enter.

Наступна підказка про вказання ширини прямокутника (Specify width for rectangles:). Також вводимо значення з клавіатури (200)і натискуємо Enter.

Тепер необхідно вказати другу кутову точку, вибравши одну із чотирьох можливих. Клацаємо кнопкою миші в потрібній точці. Прямокутник готовий.

Команда Rectangle має декілька параметрів, які дозволяють задавати певні характеристики створюваного прямокутника, такі як скіс і радіус заокруглення кутів, товщина прямокутника або ширина лінії.

Побудуємо прямокутник з заокругленими кутами і з шириною лінії 10.

Виконуємо команду меню Draw>Rectangle (Креслення – Прямокутник). Клацаємо правою кнопкою миші в робочій області, щоби викликати контекстне меню, і вибираємо в ньому пункт Fillet (Заокруглення).

В командному рядку появляється підказка про завдання радіусу заокруглення прямокутника (Specify fillet radius for rectangles:). Вводимо значення з клавіатури (30) і натискаємо клавішу Enter.

Знову клацаємо правою кнопкою миші і в контекстному меню вибираємо параметр Width (Ширина). Вводимо з клавіатури ширину лінії прямокутника (10) і натискаємо клавішу Enter.

Тепер задаємо першу кутову точку прямокутника а потім другу. Побудувався прямокутник з заокругленими кутами і шириною лінії 10.

Отже, в даній лекції ми навчились рисувати прості прямокутники, а також фігури, що відповідають деяким умовам.

На цьому лекція закінчена.