Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клінічний протокол антиретровірусної терапії ві...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать
    1. Моніторинг токсичності арт та побічних реакцій арв-препаратів

Планові медичні огляди і обстеження пацієнтів, які отримують АРТ, проводяться не рідше одного разу на 3 місяці або частіше, залежно від клінічної ситуації. Варто зазначити, що в перші шість місяців терапії оптимальним є щомісячні огляди і лабораторно-інструментальні дослідження.

При застосуванні схеми АРТ, яка містить AZT, загальноклінічний аналіз крові повинен бути проконтрольований через 2 тижні лікування, у подальшому щомісячно протягом перших 6 місяців.

Схеми на основі ННІЗТ також потребують щомісячного контролю біохімічних показників в перші шість місяців лікування.

При кожному плановому візиті пацієнта до ЗОЗ має проводитися збір скарг, уточнення анамнезу, об’єктивне фізикальне обстеження, оцінка прихильності та адекватності соціальної і психологічної підтримки.

Через рік після початку АРТ у випадку її ефективності та хорошої переносимості планові медичні огляди і обстеження пацієнтів можна проводити кожні 3-6 місяців, але не рідше 1 разу на 6 місяців.

  1. Плановий лабораторний моніторинг побічних реакцій АРВ-препаратів

Оцінка

Тижні

Місяці

0

2

4

8

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Лабораторні дослідження:

х

х

х

х

х

х

х

гемоглобін

х

х15

х

х

х

х

х

Х

лейкоцити та формула

х

Х17

х

х

х

х

х

Х

тромбоцити

х

х

х

х

х

білірубін, АЛТ, АСТ

х

х

х

х

х16

Х18

х

х

х

сечовина, креатинін

х

х

х

х

х

кліренс креатиніну (перед призначенням TDF)

х

глюкоза крові17

х

х

х

білок та білкові фракції

х

х

х

ліпідний профіль (ЗХ, тригліцериди, ЛПВЩ, ЛПНЩ)

х

х

х

загальний аналіз сечі

х

х

х

х

х

Особливості моніторингу побічних реакцій окремих АРВ- препаратів та тактика обстеження пацієнтів при виникненні конкретних клінічних ситуацій наведені у табл. 15 та 16.

Згідно з Порядком здійснення нагляду за побічними реакціями лікарських засобів, дозволених до медичного застосування, затвердженим наказом МОЗ України від 27 грудня 2006 р. № 898, про усі випадки виникнення побічних реакцій, включаючи передбачувані, які наведені в інструкції до медичного застосування лікарського засобу, лікар зобов’язаний повідомляти до Державного фармакологічного центру МОЗ Україні за стандартною формою повідомлення про побічні реакції, визначені у вищезазначеному наказі.

Метою фармакологічного нагляду є виявлення, оцінка та аналіз виявлених побічних реакцій для контролю якості лікарських засобів. Своєчасне виявлення та повідомлення про побічні реакції АРВ-препаратів є важливою умовою для формування безпечних практик застосування препаратів та розвитку національних рекомендацій щодо застосування тих або інших АРВ-препаратів.