Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клінічний протокол антиретровірусної терапії ві...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать
    1. Моніторинг клінічного перебігу віл-інфекції до призначення арт

Планові медичні огляди і обстеження проводяться не рідше одного разу на 6 місяців; у випадках ознак прогресування ВІЛ-інфекції - не рідше одного разу на 3 місяці та залежно від клінічної ситуації.

Повторні планові огляди і лабораторно-інструментальні дослідження проводяться за тією ж схемою, що і при первинному обстеженні (за винятком первинного збору анамнезу і обстеження на антитіла до ВІЛ).

При кожному плановому візиті пацієнта до ЗОЗ має проводитися збір скарг, уточнення анамнезу, об’єктивне фізикальне обстеження та оцінка адекватності соціальної і психологічної підтримки.

Безсимптомним пацієнтам з кількістю CD4-лімфоцитів більше 500 клітин/мкл і невисоким ВН ВІЛ слід проводити визначення кількості CD4-лімфоцитів кожні 6 місяців (В-ІІ). Якщо рівень лімфоцитів CD4 менше 500 клітин/мкл, планові обстеження проводяться 1 раз на 3 місяці, менше 350 клітин/мкл – один раз на 1-3 місяці. Визначення кількості CD4-лімфоцитів проводиться як з метою оцінки наявності показань до АРТ, так і з метою виявлення показань до призначення профілактики ОІ (А-І).

Визначення ВН ВІЛ слід проводити 1 раз на 6 місяців.

Планове розгорнуте загальноклінічне і біохімічне дослідження крові слід проводити кожні 3-6 місяців, але не рідше 1 разу на 6 місяців, з метою оцінки стану печінки та нирок, токсичності лікарських засобів, у випадку призначення профілактики або лікування ОІ та моніторингу супутніх захворювань і станів (наприклад, хронічних захворювань нирок або печінки); визначення електролітів крові – кожні 6-12 місяців; загальноклінічне дослідження сечі – кожні 6 місяців.

Щорічно проводяться наступні дослідження:

  • повторні серологічні дослідження на: CMV (якщо кількість CD4-лімфоцитів < 100 клітин/мкл), токсоплазмоз8, гепатит В, гепатит С, якщо результати попередніх досліджень були негативними;

  • для жінок: мазок за Папаніколау;

  • у випадку цирозу печінки (незалежно від етіології): дослідження вмісту альфа-фетопротеїну та ультрасонографічне дослідження печінки;

  • ліпідні фракції крові (натщесерце)9 (за наявності відхилень від нормальних показників дослідження має проводитися частіше – кожні 3-6 місяців);

  • скринінгові обстеження на ІПСШ та ТБ мають періодично повторюватися, залежно від симптомів та проявів, поведінкового ризику і можливих контактів з джерелами інфекцій (В-ІІІ), але не рідше 1 разу на рік.

Консультації вузьких фахівців проводяться за наявності показань. Додаткові обстеження, крім вищевказаних, проводяться за клінічними показаннями.

За показаннями має пропонуватися вакцинація проти гепатиту В (А-ІІ). Ймовірність відповіді на вакцинацію є вищою у пацієнтів з вищими показниками кількості CD4-лімфоцитів або у пацієнтів, які отримують ефективну АРТ.

  1. Лабораторний моніторинг пацієнтів до призначення АРТ

Параметр

Первинне звернення

Подальше спостереження до призначення АРТ

Кількість CD4-лімфоцитів

Кожні 3-6 місяців

ВН ВІЛ

Кожні 6 місяців

Загальний аналіз крові

Кожні 3-6 місяців

Біохімічне дослідження крові: АЛТ, АСТ, білірубін і його фракції; глюкоза (натщесерце)

Кожні 3-6 місяців

Дослідження сечі

Кожні 3-6 місяців

Ліпідні фракції крові

При нормальних показниках – щорічно

Електроліти крові (натрій, калій, HCO3, хлор сироватки крові)

Кожні 6-12 місяців

Дослідження антиген гістосумісності (далі – HLA-B*5701) (якщо доступне)

якщо обмірковується призначення абакавіру (ABC)

Визначення тропізму ко-рецепторів (якщо доступне)

якщо обмірковується призначення антагоністів хемокінових рецепторів (далі -CCR5)

Тест на вагітність

При плануванні АРТ