Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Методичка ІІ курс 3 сем..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
963.07 Кб
Скачать

V.Коротка характеристика теми

Обладнання стоматологічного кабінету. Для організації стоматологічного кабінету на одне робоче місце мусить бути виділено просторе приміщення з добрим природним освітленням, площею не менше 14м2. На кожне додаткове крісло додається площа не менше 10м2. При цьому, кількість додаткових крісел не повинна бути більша двох, тобто, кабінет, розрахований на три крісла, повинен мати площу не менше 34м2.

Висота стоматологічного кабінету має бути не нижчою, ніж три метри, щоб забезпечувати, як мінімум, 12м3 повітря на одну людину.

Стіни повинні бути гладкими, без тріщин та щілин, пофарбовані олійними фарбами м’яких тонів. Підлогу слід застеляти лінолеумом так, щоб він піднімався на стіну на висоту 5-10 см для запобігання проникнення залишків ртуті при роботі з амальгамою.

Кабінет повинен бути обладнаний системою приточно-витяжної вентиляції. З метою нормалізації мікроклімату показане застосування побутових кондиціонерів.

Робота стоматолога потребує постійного значного напруження зору протягом всього робочого дня. Оптимальні умови для виконання зорової роботи забезпечує раціональне природне освітлення кабінету в поєднанні зі штучним освітленням лампами від стоматологічних установок.

У лікувальному кабінеті не повинно бути нічого зайвого. Обладнання і меблі слід розташовувати раціонально, щоб персонал не робив зайвих рухів, були створені найсприятливіші умови для роботи лікаря, медсестри, санітарки, забезпечення комфорту пацієнтові.

Для роботи лікаря, що проводить диференційований прийом хворих лише з терапевтичної стоматології, кабінет необхідно забезпечити таким обладнанням:

  1. Крісло стоматологічне.

  2. Стілець для лікаря.

  3. Установка стоматологічна з бормашинами, світильником, плювальницею, слиновідсмоктува-чем, пилососом, діатермокоагулятором, електродіагностичним приладом тощо.

  4. Білякрісловий столик лікаря.

  5. Канцелярський стіл для ведення лікарем обліково-звітної документації.

  6. Умивальник для миття рук.

  7. Умивальник для миття інструментарію.

  8. Витяжна шафа із стерилізатором.

  9. Стерильний стіл.

  10. Шафа для зберігання медикаментів, інструментарію, перев’язочних та пломбувальних матеріалів.

  11. Стіл діагностичної та лікувальної апаратури.

Доцільно, щоб ліва половина кабінету знаходилась у розпорядженні лікаря – на певній відстані від столиків з медикаментами та стерильним інструментарієм приймають хворого. Права половина – для допоміжного персоналу.

Ергономіка – це наука, що займається вивченням раціональної організації праці. Термін утворений з двох грецьких слів: ergo  праця, nomos  закон.

В стоматології вона займається чотирма основними проблемами:

  1. стоматологічним колективом та пацієнтом;

  2. апаратурою, інструментарієм та матеріалами;

  3. організацією праці в стоматологічному кабінеті;

  4. умовами оточення.

Найоптимальнішою є праця лікаря-стоматолога в сидячому положенні при лежачому пацієнтові. Виділяють такі варіанти:

  1. Методика, яку можна назвати „Centric – лікар працює без асистента, і тому займає центральне місце, щоб мати добрий доступ, як до пацієнта, так і до всіх необхідних приладів та інструментів.

  2. Методика праці на „чотири руки”, яка вимагає:

  • відповідно викваліфікуваного асистента;

  • відповідного додаткового обладнання.

Раціональна праця лікаря-стоматолога повинна враховувати всі методики залежно від потреби, адже жодна з них не є універсальною. Принципи раціоналізації в стоматології вимагають відповідного до даної процедури положення лікаря, асистента та пацієнта. Це покращує не тільки гігієну праці колективу та самопочуття пацієнта, але і значно підвищує продуктивність та ефективність праці.

Основним лікувальним втручанням у клініці терапевтичної стоматології є препарування твердих тканин зубів за допомогою обертових борів.

Еволюційний розвиток борма­шини можна зобразити так: ручні, ножні (стоячі ножні нерозбірні, розбірні, складні; комбіновані ножні та з мотором), електричні (стоячі з електромотором (стаціонарні), висячі настінні з електродви­гуном, портативні), ульт­ра­­зву­кові, турбінні (пневматичні), лазерні бормашини.

В наш час в терапевтичній стоматології найчастіше застосовують універсальну стоматологічну установку до складу якої входить: крісло стоматологічне, світильник, блок лікаря, блок асистента, гідроблок з плювальницею. Крім цього установки можуть укомплектовуватися додатковими пристроями та апаратурою: фотополімерна лампа, система підсвітки каріозної порожнини через наконечник, інтраоральна, камера, радіовізіограф, ендодонтичний мікроскоп, тощо.

Стоматологічні наконечники служать для закріплення всіх обертових інструментів при різноманітних втручаннях. Ви­пус­ка­ються наконечники кількох типів: прямий з автоматичним затис­качем, кутоподібний з поворотною голов­кою, турбінний.

Вузькоспеціалізовані наконечники поділяють на ендодон­тич­ні, профілак­тичні, для звукової та ультразвукової обробки кореневих каналів, для ущільнення амальгами, для механіч­ного кюретажу при пародон­тальних маніпуляціях тощо.

Ендодонтичні – застосовують для машинної роботи в ко­ре­­невих каналах (НЗ-3-2); вони змінюють швидкість і характер руху.

Режими роботи:

  • низькошвидкісний з редукцією обертів до 300-800 об/хв (зелене кільце). Dental Werk: 1:1,8 (LT Incolight Excalibur) i 4:1 (LT Incolight Endo Cursor), Endo-Lift M4 (Kerr) 4:1, MM 324 (Tulsa Deuxal, Франція), MM10E (Франція) 6:1.

  • із зворотньо-поступальними рухами (за та проти годин­ни­ко­вої стрілки) на 90° (жовте кільце): ММ 324 (Tulsa Deuxal, Франція), W8H (Австрія) 4:1.

  • із зворотньо-поступальними рухами на 90° та рухами вверх-вниз із амплітудою 0,3-1,0 мм. Canal Leader T-1 (Siemens), Canal-Leader 2000 (Set, Німеччина).

Існують також наконечники для звукової (з частотою коли­вань 1500-6500 Гц) та ультразвукової (20000-30000 Гц) оброб­ки кореневих каналів. Передача коливальних рухів у каналі здійс­­­ню­­­ється в усіх напрямках, зумовлюючи ефект каві­тації. Необ­­хід­на постійна подача ірригатора (NaOCl) та охолодження.

Профілактичні наконечники забезпечують циркулярні, зво­ротньо­-поступальні рухи в межах 360°.

Наконечники для ущільнення амальгами створюють коли­вальні рухи спеціальних інструментів для ущільнення амальгами (НА-1, Kavo Amalgam Kondensator 66LD).

Наконечники для механічного кюретажу при пародон­таль­них маніпуляціях системи Profin” з насадками Eva Dentatus (пил­­ки) і Per-io-Tor” забезпечують рух інструментів лише по осі.

Прямі та кутоподібні наконечники мають частоту обертання бора до 10 тис. об/хв (НП-10-А, НП-10, НУМ-10, НУ-10-02, Ну-10) і до 30 тис. об/хв (НП-30А, НУ-30, Ну-30/45). Наконечники безру­кавних бормашин працюють за допо­могою мікромоторів з час­то­тою обертання до 10 тис. об/хв (НПБ-10-1, НУБ-10-1). Турбінні наконечники мають частоту обертання 150 тис. об/хв (НТ-100) і 300 тис. об/хв (НТС-3000-2); зуботехнічний наконечник (НТЗ-16) – до 160 тис. об/хв.

При лікуванні хворого лікар-стоматолог застосовує різноманітні інструменти, які необхідні для проведення тієї чи іншої маніпуляції. За призначенням їх можна поділити на сім груп: 1) інструменти для обстеження рота, 2) інструменти для препарування каріозної порожнини, 3) інструменти для пломбування каріозної порожнини, 4) інструменти для шліфування та полірування пломб, 5) інструменти для медикаментної обробки і лікування кореневих каналів, 6) інструменти для видалення зубних відкладень, 7) інструменти для приготування амальгами.

Інструменти для обстеження рота: 1) стоматологічне дзеркало, 2) стоматологічний пінцет, 3) зонд.