Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Методичка ІІ курс 3 сем..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
963.07 Кб
Скачать

V.Коротка характеристика теми

Моляри (dentes molares від лат. жорна). Великі кутні зуби слугують для подрібнення та розтирання твердої їжі. Коронка великих розмірів, з чітко визначеною жувальною поверхнею. У верхніх молярів 3, нижніх 2 корені. Розмір цих зубів поступово зменшується від першого до третього, також зменшується оклюзійна поверхня коронок і величина кореня.

Перший верхній моляр має коронку ромбоподібної форми, витягнуту в передньозадньому напрямі, жувальна поверхня ромбоподібна. Чотири горбики (два щічних і два піднебінних) жувальної поверхні розділені Н-подібною борозною. Щічна поверхня випукла, має добре виражену ознаку кривизни коронки, задня випукліша, але за розмірами передня більша від задньої.

Перший верхній моляр має три добре розвинені корені: два щічних (медіальний і дистальний) і один піднебінний. Найкоротший корінь щічно-дистальний. Щічні корені сплющені спереду назад. Піднебінний корінь має циліндричну форму. Всі чотири ознаки зуба добре виражені.

Другий верхній моляр. Форма коронки, як і форма жувальної поверхні, буває чотирьох варіантів.

Третій верхній моляр має різну форму і величину. Найчастіше коронка має три горбики, але може бути і більше. Кількість коренів також варіює від одного до чотирьох-п’яти.

Перший нижній моляр - найбільший з групи молярів нижньої щелепи. Жувальна поверхня подібна до кута, на ній чітко виражені дві борозенки. Щічна поверхня зуба опукла, має добре виражену ознаку кривизни коронки, язикова – менша і нижча.

Зуб має два корені медіальний і дистальний, які дещо відхилені назад. Всі ознаки відмінності зубів добре виражені.

Пульпова камера розташована в пришийковій частині коронки і ділянці шийки, переходить через біфуркацію коренів і продовжується у кореневих каналах, з яких один добре доступний, розташований у дистальному і два (медіально-щічний і медіально-язиковий) у медіальному корені.

Другий нижній моляр менший від першого, але такої ж форми. Жувальна поверхня має 4 горбики, розділених хрестоподібною борозенкою. Дуже рідко буває 5 горбків. Зуб має 2 корені - дистальний і медіальний, рідко спостерігається їх злиття. Ознаки кореня добре виражені.

Третій нижній моляр належить до групи редукуючих зубів, має різні варіації. Зуб підлягає правилу зменшення величини великих кутніх у дистальному напрямку, є меншим від всіх нижніх. Коронка зберігає тип коронок нижніх зубів цієї групи. Корені конічної форми, частіше їх буває два з тенденцією до зрощування. Іноді зустрічаються і кілька недорозвинутих коренів. Пульпова камера нижнього зуба мудрості варіює за формою, залежною від форми коронки; каналів частіше 3: один дистальний і два медіальних.

VI.Контрольні запитання до практичного заняття

  1. Яка роль молярів у процесі жування?

  2. Опишіть особливості анатомічної будови перших верхніх молярів.

  3. Які особливості будови кореневих каналів характерні для перших верхніх молярів?

  4. Опишіть особливості анатомічної будови других верхніх молярів.

  5. Які особливості будови кореневих каналів характерні для других верхніх молярів?

  6. Опишіть особливості анатомічної будови третіх верхніх молярів.

  7. Які особливості будови кореневих каналів характерні для третіх верхніх молярів?

  8. Опишіть особливості анатомічної будови перших нижніх молярів.

  9. Які особливості будови кореневих каналів характерні для перших нижніх молярів?

  10. Опишіть особливості анатомічної будови других нижніх молярів.

  11. Які особливості будови кореневих каналів характерні для других нижніх молярів?

  12. Опишіть особливості анатомічної будови третіх нижніх молярів.

  13. Які особливості будови кореневих каналів характерні для третіх нижніх молярів?

  14. Що таке горбик Карабеллі?