Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Методичка ІІ курс 3 сем..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
963.07 Кб
Скачать

VIII.Рекомендована література

  1. Борисенко А.В. Кариес зубов. К.: Книга плюс, 2000. 342 с.

  2. Клаус М. Леманн, Эльмар Хельвиг. Основы терапевтической и ортопедической стоматологии. Львів, 1999. 262 с.

  3. Дмитриева А.А. Терапевтическая стоматология. М.: МЕДпресс-информ, 2003. 896 с.

  4. Терапевтична стоматологія у двох томах (За ред. проф. А.К. Ніколішина). Т.1. Полтава: Дивосвіт, 2005. 392 с.

  5. Терапевтична стоматологія дитячого віку (За ред. проф. Л.О. Хоменко). К.: Книга плюс, 1999. 524 с.

  6. Царинский М.М. Терапевтическая стоматология. Ростов н/Д.: Феникс, 2008. 508 с.

  7. Терапевтическая стоматология: учебник (Под. ред. Ю.М. Максимовского). М.: Медицина, 2002. 640 с.

  8. Пропедевтика стоматологических заболеваний /Л.А. Скорикова, В.А. Волков, Н.П. Баженова, Н.В. Лапина, И.В. Еречев. Ростов н/Д.: Феникс, 2002. 640 с.

Практичне заняття № 4

Тема: Будова пульпи та періодонту. Вікові зміни. Поняття пародонту, його функції.

І.Актуальність теми:

Знання топографо-анатомічних особливостей будови зубів дає змогу вивчити їхню групову належність до верхньої чи нижньої щелепи,правого чи лівого боку ,тимчасового або постійного прикусу.Знаючи топографо-анатомічну будову зубів ,студент може препарувати каріозні порожнини з урахуванням товщини твердих тканин зубів на різних ділянках, розкривати і обробляти порожнини зубів,зважуючи на топографію пульпових камер і кореневих каналів.

ІІ.Навчальна мета:

2.1.Студент повинен знати:

анатомію постійних зубів;

будову твердих тканин та пульпи постійних зубів;

топографо-анатомічні та гістологічні особливості будови постійних зубів на різних стадіях їх розвитку.

2.2Вміти:

вивчити приналежність постійного зуба,вказати його основні ознаки та функції;

визначити вид тканин постійного зуба;

визначити товщину емалі та дентина постійного зуба,визначити розташування рогів пульпи.

2.3.Опанувати практичні навички:

відрізняти тимчасові та постійні зуби за анатомічними ознаками.

ІІІ.Виховна мета:

На матеріалі теми розвинути в студентів почуття відповідальності за правильність та своєчасність проведення терапевтичних маніпуляцій у постійних зубах.

IV.Міждисциплінарна інтеграція:

Дисципліна

1.Забезпечуючі дисципліни:

-анатомія

-гістологія

2.Дисципліни,що забезпечуються:

-терапевтична стоматологія

Знати

-анатомічні особливості будови зубів;

-особливості гістологічної будови твердих тканин зубів;

-особливості будови зубів на різних етапах розвитку;

Вміти

-визначити приналежність постійного зуба,вказати його основні ознаки та функції;

-визначити вид та межі твердих тканин зуба;

-обгрунтувати вибір методу, об»єму та засобів лікування постійних зубів

V.Коротка характеристика теми

Пульпа зуба спеціалізована пухка волокниста сполучна тканина, яка заповнює коронкову та кореневу частини порожнини зуба. Складається із основної речовини, клітин, волокнистих елементів, судин і нервів. У пульпі розрізняють 3 шари: периферичний (одонтобластичний), субодонтобластичний (складається з двох частин: шарів Вейля та скупчених клітин) і центральний. У зовнішньому шарі пульпи в один або декілька рядів розташовані одонтобласти клітини, що забезпечують трофіку твердих тканин зуба та дентиноутворення. Кожна з них має довгий відросток, який у вигляді волокна Томса проникає в дентинний каналець і пронизує практично всю товщу дентину.

Під шаром одонтобластів знаходиться вільна від клітин зона Вейля. Вона складається, в основному, з міжклітинної речовини, в якій розташовані ретикулярні волокна і поодинокі фібробласти. Також тут міститься нервове субодонтобластичне сплетення Рашкова.

Проміжний шар містить дрібні малодиференційовані зірчасті клітини, які можуть трансформуватися в одонтобласти.

Центральний шар пульпи представлений пухкою волокнистою сполучною тканиною, в якій розміщені фібробласти, гістіоцити, лімфоїдні клітини, а також ретикулінові та тонкі аргірофільні волокна.

Функції пульпи: трофічна, пластична, захисна.

Для вікових змін пульпи характерні: фіброз, склероз, атеросклероз, кальцифікація та ін. З віком, завдяки відкладенню вторинного та третинного дентину, відбувається зменшення пульпової камери в об’ємі (облітерація).

Періодонт це сполучнотканинне утворення, розташоване в щілиноподібному просторі шириною 0,2-0,25 мм між альвеолою і цементом кореня зуба. Складається із волокнистих структур, клітинних елементів та основної речовини.

Волокна поєднані в товсті пучки, які щільно вплітаються з одного боку в цемент кореня зуба, а з іншого у кісткову тканину альвеоли. Біля верхівки кореня вони мають радіальний напрямок, в інших ділянках косий, біля шийки зуба горизонтальний. Окрім колагенових волокон в періодонті наявні також ретикулінові, еластичні та окситаланові волокна.

Серед клітинних елементів у періодонті знаходяться фібробласти, гістіоцити, макрофаги, тучні клітини, незначна кількість остеобластів, цементобластів, епітеліальних клітин.

Основна речовина періодонту, що представлена високомолекулярними полісахаридами, забезпечує перебіг основних обмінних процесів у періодонті.

До функцій періодонту відносять: опорно-утримувальну, амортизуючу, трофічну, пластичну, сенсорну та захисну.

У вікових змінах періодонту можна виділити три періоди:

І період (до 20-24 років) характерний розвиток і формування нормальної структури періодонту;

ІІ період (25-40 років) характеризується стабільністю будови тканин періодонту;

ІІІ період (більше 40 років) характерні деструктивні зміни у періодонті у вигляді розволокнення окремих пучків колагенових волокон, зміни тинкторіальних властивостей. Особливістю є те, що явища деструкції волокнистих структур більше виражені в пришийковій ділянці періодонту.

Пародонт комплекс анатомічних утворень навколо зуба (ясна, періодонт, кісткова тканина альвеоли і цемент кореня зуба), що мають спільну інервацію та кровопостачання, утворюючи єдине ціле.

Ясна слизова оболонка, що покриває альвеолярні відростки щелеп і охоплює зуби в ділянці шийки. Анатомічно в них виділяють три частини: ясенні (міжзубні) сосочки, маргінальну (крайову) та альвеолярну ділянки. Ясенні міжзубні сосочки це ділянки ясен трикутної форми, що заповнюють проміжки між сусідніми зубами. Маргінальний край ясен вільно прилягає до поверхні зуба і відділяється від нього лише ясенною борозною. Альвеолярна частина ясен тісно зрощена з окістям альвеолярних відростків щелеп. Кривий відділ ясен, що розташований навколо шийки зуба і звернений до поверхні емалі, має назву сулькулярного; займає смугу шириною 0,5-2 мм від емалево-цементного з’єднання до краю ясен, утворюючи ясенну борозенку. Епітеліальні клітини цього відділу з’єднані із зубною кутикулою, утворюючи епітеліальне прикріплення.

Кісткова тканини альвеоли складається з клітин (остеобластів, остеоцитів, остеокластів) та міжклітинної речовини (кісткового матриксу). Частини верхньої і нижньої щелеп, в яких знаходяться зуби, називаються альвеолярними відростками. Розрізняють стінки зубної альвеоли і підтримуючу альвеолярну кістку з компактною та губчастою речовинами. Зовнішня і внутрішня поверхні альвеолярних відростків вкриті кортикальним шаром, що побудований з компактної речовини пластинкової кістки. Всі проміжки між стінками зубних альвеол і кортикальними пластинками альвеолярних відростків заповнені губчастою речовиною.