Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_neyrokhirurgii.docx
Скачиваний:
109
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
481.89 Кб
Скачать

VI. Навчальний алгоритм для формування практичних навичок та вмінь дослідження (або обстеження)

Основні завдання

Вказівки

Примітки

Вивчити класифікації епіле-псії, паркінсонізму та ДЦП.

Звернути увагу на важкі форми цих захворювань, що не підлягають терапевтичному лікуванню.

Вивчити клінічні особливо-сті тих форм епілепсії, пар-кінсонізму, ДЦП, синдрому спастичності, нейропатич-ного больового синдрому, що становлять об’єкт вико-ристання методу функціо-нальної нейрохірургії.

Назвати особливості клінічного перебігу вказаних варіантів патології. Необхідно освоїти методику проведення неврологічного огляду хворих такої категорії, методологію постановки попереднього діагнозу, оформлення медичної документації, призначення допоміжних методів обстеження, постановки клінчного діагнозу, формулювання показів до проведення хірургічного лікування.

Знати допоміжні методи об-стеження, які застосовують-ся при уточнені діагнозу, формуванні показань до проведення функціональних та відновних нейрохірургіч-них втручань та їх тактики.

Вказати на допоміжні методи обстеження, які є найбільш інформативними в діагностиці епілепсії, паркінсонізму, ДЦП, синдрому спастичності, нейропатичного больового синдрому. Знати принцип їх проведення і діагностичну вагу. Вміти оцінити результати обстеження.

Вивчити особливості надан-ня невідкладної допомоги при генералізованому то-ніко-клонічному епілептич-ному нападі (grand mal), а також при епілептичному статусі.

Вміти: надавати невідкладну допомогу хворим при генералізованому тоніко-клонічному епілеп-тичному нападі (grand mal), а також при епілеп-тичному статусі.

VII. Клінічні задачі для самоконтролю

Задача 1.

Хворого 22 років на протязі останніх 6 років турбують пілептичні напади, які спочатку повторювались раз в півроку, а останні два роки повторюються раз в місяць. Після нападу залишається слабкість у правих кінцівках, яка з часом проходить. Протягом останнього року хворий два рази лікувався у відділенні інтенсивної терапії з приводу довготривалої втрати свідомості та судом. При обстеженні: М-Ехо не зміщене. На очному дні – ознаки ангіопатії сітківки. На МРТ – вогнище підсилення щільності в задніх відділах лобної долі розміром 33 см з дрібними обвапненнями.

Який діагноз найбільш ймовірний?

Визначте план дообстеження і лікування хворого.

Задача 2.

У дитини протягом 8 років спостерігаються епілептичні напади. В анамнезі – пологова черепно-мозкова травма. Епілептичні напади з'явились у 2 роки. Незважаючи на інтенсивне консервативне лікування частота нападів невпинно зростає. Потягом останнього року частота нападів зросла до 4–6 разів на добу. Відстає в інтелектуальному розвитку.

Які методи дослідження необхідно застосувати для уточнення діагнозу?

Яке лікування можна порекомендувати у даному клінічному випадку?

Задача 3.

Хворий, віком 64 років, протягом 6-ти років страждає на паркінсонізм. Незважаючи на інтенсивне консервативне лікування, захворювання прогресує. Через тремор і скованість хворий втратив можливість обслуговувати себе.

Визначте план обстеження і лікування хворого.

Задача 4.

Дівчинка, віком 9 років хворіє на ДЦП, що виник внаслідок пологової асфіксії. М'язовий тонус підвищений, виражені гіперкінези.

Які допоміжні методи необхідно застосовувати для уточнення діагнозу?

Які сучасні методи хірургічного лікування показані у цьому випадку?