Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_neyrokhirurgii.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
481.89 Кб
Скачать

І.Актуальність теми

Останні 10 роки XX сторіччя були за ініціативою Американської академії неврології оголошені «Декадою мозку». Нейрохірургія як прикладна наука, яка є хірургією захворювань і різноманітних уражень центральної і периферичної нервової системи, внесла вагомий внесок в розв'язання проблем, пов'язаних з судинною патологією головного мозку. Судинні захворювання мозку відносяться до найбільш серйозних медико-соціальних проблем сучасності, що обумовлено їх значною часткою в структурі захворюваності, інвалідності і смертності населення. Поширеність цереброваскулярних захворювань (ЦВЗ) у всіх регіонах світу така велика, що вони наприкінці XX сторіччя увійшли в індустріально розвинених країнах, включаючи Україну, в число головних причин смертності населення, а в деяких країнах посідають третє і навіть друге місце.

Щорічно в світі реєструється близько 6 млн. випадків інсульту — 0,2 % населення земної кулі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, від інсульту вмирає 4,6 млн. чоловік на рік, що складає 9-12 % всієї смертності.

В Україні, згідно офіційній статистиці Міністерства охорони здоров'я, в 2000 р. було зареєстровано близько 125 тисяч випадків мозкових інсультів, тобто 307,6 на 100 тисяч населення. При цьому, останніми роками ці показники неухильно зростають, В структурі мозкових інсультів провідне місце займають ішемічні порушення мозкового кровообігу. У більшості розвинених країн світу питома вага різних типів інсульту складає: ішемічний інсульт — 80-85%; внутрішньомозкові геморрагії — 10 %; субарахноїдальні геморрагії — 5%.

ІІ. Головна мета навчання

Для засвоєння теми студенти повинні мати достатні знання з анатомії та фізіології кровообігу головного мозку, патологічної фізіології та патологічної анатомії порушень кровообігу, вміти оцінити дані анамнезу, клінічного та допоміжних методів обстеження. В процесі розгляду теми студенти повинні засвоїти основні причини розвитку порушень кровообігу головного мозку за геморагічним типом, навчитися ставити попередній діагноз при АВМ, каротидно-кавернозних анастомозах, аневризмах судин головного мозку, проводити диференціальний діагноз, засвоїти тактику обстеження та ведення хворих з цим видом патології, знати можливості основних методів діагностики судинної патології. Також студенти повинні засвоїти основні методи лікування ЦВЗ.

В результаті вивчення теми студенти повинні

1. Ознайомитися з:

  • основними видами порушень мозкового кровообігу;

  • принципами організації нейрохірургічної допомоги хворим порушеннями мозкового кровообігу за геморагічним типом в Україні;

  • методологією постановки діагнозу, сучасними об’єктивними методами дослідження із застосуванням діагностичної апаратури;

  • невідкладними станами при гострих порушеннях мозкового кровообігу, які потребують термінової лікарської допомоги;

  • принципами трудової та судової експертизи хворих з порушеннями мозкового кровообігу за геморагічним типом

  • принципами медико-соціальної реабілітації хворих

2.Знати:

  • методи обстеження хворих з патологією судин головного мозку, що супроводжуються ГПМК за геморагічним типом;

  • методи обстеження хворих з каротидно-кавернозними співустями;

  • класифікацію основних видів ПМК за геморагічним типом;

  • алгоритми надання невідкладної медичної допомоги при ГПМК за геморагічним типом;

  • клініку, сучасні методи діагностики та хірургічного лікування хворих з ГПМК за ішемічним типом;

3.Вміти:

  • Провести клінічний огляд хворого з клінікою ПМК за геморагічним типом або з каротидно-кавернозним співустям (ККС) та оцінити його загальний стан, визначити план обстеження.

  • Оцінити дані допоміжних методів дослідження (рентгенографія черепа, хребта, огляд окуліста, ЕХО, ЕЕГ, УЗДГ, комп'ютерна томографія, МРТ, ангіографія та ін.).

  • Надати кваліфіковану допомогу хворим з ГПМК за геморагічним типом.

  • Провести люмбальну пункцію, оцінити отримані дані.